Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nizamü'l Mülk
NİZAMÜ'L MÜLK Büyük Selçuklu Devletinin mahir idarecisi Nizamü'l Mülk, Büyük Selçuklu devletinin, idâri, malî ve askeri teşkilatını kuran ve kurduğu bu teşkilat bütün müslüman devletlerce örnek alınan, mahir bir devlet adamıdır. Alp Arslan ve Melikşah devirlerinde (1064'ten vefat ettiği 1092'ye kadar) 29 yıl fasılasız devam
Sultan Alparslan
SULTAN ALPARSLAN Anadolunun kapısını müslümanlara açan büyük İslâm kahramanı Üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanı bizlere armağan eden büyüklerimizden birisi de Sultan Alparslan'dır. İslâmın bu bahadır evlâdı Malazgirt'te kalabalık Bizans ordusunu perişan ederek Anadolu'nun kapısını Müslümanlara açmıştır. Fetih ordusu da açılan
Reklam
Miladi 1071 Sende lâleler bitirdim, Ey benim Türk Malazgird'im!
Ötüken Neşriyat
Ağustos Ay'ı
30 Ağustosu anarken, bir inanç gücünün kazandırdığı zaferi düşünüyor ve ona başlangıç olan 26 Ağustosu da hatırlıyoruz. 26 Ağustos, 40.000 kişinin 100.000'i darmadağın ettiği başka bir inanç savaşının, Malazgird'in de yıl dönümüdür. Ve doğrusunu isterseniz, Türkiye Türklerine yakışan asıl bayram 26-30 Ağustos günlerinin bayramıdır.
Sayfa 144Kitabı okudu
Anadolu Türkleri bedir savaşını, ali muaviye düşmanlığını, hüseyin'in kerbela'da öldürülmesini ısrar ve taassupla andıkları halde malazgird'i, her biri birer kahraman olan Kutalmış, Süleymanşah ve Kılıçarslan'ı unutmuşlar.
Anadolu Türkleri bedir savaşını, ali muaviye düşmanlığını, hüseyin'in kerbela'da öldürülmesini ısrar ve taassupla andıkları halde malazgird'i, her biri birer kahraman olan Kutalmış, Süleymanşah ve Kılıçarslan'ı unutmuşlar.
Reklam
Turancılık ülküsü gibi milleti hızlandırıcı, ahlâka ve erdeme dayalı kutlu bir ülküyü yermek için ya damarlarındaki kanı yabancı hissetmek, ya komünist yani vatan haini, yahut da milli tarihi Malazgird'ten başlatacak kadar cahil ve budala olmak lâzımdır.
Sayfa 19 - Ötüken Neşriyat
Malazgird savaşını takiğ eden 10 yıl içinde Türkler Adalar Denizi ve Marmara’ya, kadar olan yerleri fethettiler. Fakat asrın sonlarında başlayan Haçlı seferleri' sebebiyle başta Batı-Anadolu ve Marmara bölgeleri olmak üzere fethettikleri yerlerin mühim bir kısmını kaybedip Orta-Anadolu’ya çekilmek zorunda kaldılar. Haçlı seferleri dolayısıyla kuvvetlenen Bizans, Türkleri Orta-Anadolu’dan da atmak ümidine kapılmıştı. Ancak II. Kılıç-Arslan (1155-1192) 1176’da Bizanslılar’ı ağır bir bozguna uğratarak bu ümidi suya düşürdü. Türkler bu zaferden sonra yavaş yavaş Bizans aleyhine topraklanın genişletmeye başladılar. 1243 yılındaki Köse-Dağ bozgunundan önce kuzeyde ve güneyde denize ulaşılmış ve batıda da Denizli ve Kütahya ötesine kadar gidilmişti. Güney’de Çukur-Ova’daki Ermeni krallığı ise vergi ve asker vermeye mecbur edilmiş olmakla beraber, bu krallık, Haçlılar’ın desteği ile, yine Tarsus’tan Gâvur-dağlarına kadar uzanan bölgeyi elinde tutabilmiştir.
Malazgird savaşı Anadolu’nun Türkler tarafından fethini sağlamış ve burası Oğuz Türkleri’nin yurdu haline gelmiştir. Alp-Arslan ertesi yıl, doğuda, Ceyhun taraflarında beklenmeyen bir ölümün kurbanı oldu (1072). Çağdaşları, Alp-Arslan’a tarihte gelip geçmiş en büyük hükümdarlardan biri nazariyle bakmışlar, onu kudret, haşmet ve debdebenin en büyük mümessili saymışlardır. Asıl adı Muhammed olup, Alp-Arslan, her halde, onun ünvanıdır. Esasen kardeşlerinden Kavurt Beğ’in de “Kara-Arslan” , halîfe el-Kaim Biemrillah’ın karısı olan kız kardeşlerinden Hatice’nin de Arslan-Hâtun ünvanını taşıdığını biliyoruz. Alp-Arslan’da, birinci sınıf insanlara mahsus büyük meziyelerden başka mensup bulunduğu kavmin davranışları hâkim olduğu gibi, kavmî şuura sahip bir hükümdar olarak da görünüyor.
103 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.