Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
ATSIZ'DA DİL VE EDEBİYAT Dil: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan ve bitirme tezini, Osmanlı döneminde sade Türkçe akımının öncülerinden Edirneli Nazmi'nin Dîvân-ı Türkî-i Basît'i üzerinde yapan Atsız'ın dil konusundan uzak kalmayacağı ve bu konuya sık sık temas edeceği açıktır. Onun, Türkçe konusundaki düşüncelerine
1951 Ekim'inde Orkun dergisinde "Millî Kültürü Koruma Kanunu" başlıklı bir yazı yazan ve dil konusunda yapılması gereken bazı hususları belirten Atsız, Ötüken dergisinin Ağustos 1971 sayısında (92. sayı) yazdığı "Malazgird'in 900. Yıl Dönümü ve Millî Kültür” başlıklı yazısında da Türkçenin korunma ve geliştirilmesinden bahsederek bir Díl Akademisi kurulmasını teklif eder: "Türk kültürünün baş unsuru olan Türkçeyi korumak ve geliştirmek derken, tabiî okullarda öğretilecek sağlam dil bilgisini, sekizinci yüzyıldan beri temel eserleri bilinen Türkçe eserlerden seçme parçaları, Türk lehcelerini kastediyorum. Bu vatanın 'Türkeli' olması için bütün coğrafya isimleriyle her türlü ticarî, ilmî, iktisadî, kültürel ve turistik kuruluş adlarının Türkçe olmasını, bir Dil Akademisi kurulmasını ve utanç verici şekilde hâlâ tesbit edilmemiş bulunan imlânın kesin hal almasını, Türk tarihinin millî şuur ve menfaat açısından tedvinini ve Türkiye'de ne kadar Türk mimari eseri varsa hepsinin onarılarak yıkılmaktan kurtarılmasını kastediyorum." (s. 5).
Reklam
ATSIZ'DA TARİH ANLAYIŞI: Atsız'ın lisans öğrenimi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (Edebiyat Zümresi) olduğu hâlde bilim adamı olarak tarihle daha çok ilgilenmiş, bu konuda daha çok eser vermiştir. “Türk tarihinin içinde yüzüyorum. Diyebilirim ki her günüm 27 asrın içinde geçiyor." diyecek ölçüde (Atsız 1992: 67) kendisini tarihle
Z VİTAMİNİ Olay Örgüsü 1999 yılının son günüdür. Saat 19'da İsmet İnönü Bakanlar Kurulunu toplamıştır. Hasan Âli Yücel başbakan, Ahmet Emin Yalman Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Falih Rıfkı Atay Millî Eğitim Bakanıdır. İnönü'nün kardeşi Rıza ve oğlu Ömer de bakanlar arasındadır. Kabinede hayali isimler de vardır. İçişleri
Miladi 1071 Sende lâleler bitirdim, Ey benim Türk Malazgird'im!
Ötüken Neşriyat
Ağustos Ay'ı
30 Ağustosu anarken, bir inanç gücünün kazandırdığı zaferi düşünüyor ve ona başlangıç olan 26 Ağustosu da hatırlıyoruz. 26 Ağustos, 40.000 kişinin 100.000'i darmadağın ettiği başka bir inanç savaşının, Malazgird'in de yıl dönümüdür. Ve doğrusunu isterseniz, Türkiye Türklerine yakışan asıl bayram 26-30 Ağustos günlerinin bayramıdır.
Sayfa 144Kitabı okudu
Reklam
Anadolu Türkleri bedir savaşını, ali muaviye düşmanlığını, hüseyin'in kerbela'da öldürülmesini ısrar ve taassupla andıkları halde malazgird'i, her biri birer kahraman olan Kutalmış, Süleymanşah ve Kılıçarslan'ı unutmuşlar.
Anadolu Türkleri bedir savaşını, ali muaviye düşmanlığını, hüseyin'in kerbela'da öldürülmesini ısrar ve taassupla andıkları halde malazgird'i, her biri birer kahraman olan Kutalmış, Süleymanşah ve Kılıçarslan'ı unutmuşlar.
Turancılık ülküsü gibi milleti hızlandırıcı, ahlâka ve erdeme dayalı kutlu bir ülküyü yermek için ya damarlarındaki kanı yabancı hissetmek, ya komünist yani vatan haini, yahut da milli tarihi Malazgird'ten başlatacak kadar cahil ve budala olmak lâzımdır.
Sayfa 19 - Ötüken Neşriyat
89 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.