Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fikret ile Cenab'ın Arapça ve Acemce'ye düşkünlükleri de malumatfuruşluk arzusundan, Arap ve Acem mukallitliğinden ileri geliyordu.
O dönemde İbn Rüşd'ün muadili olan bir Fransız, İngiliz ya da Alman düşünüre baktığımız zaman ondan daha geride olmakla birlikte benzer bir yetenek seti ile hareket ettiğini görürüz. Mesela Hristiyan âleminin Gazâlî'si kabul edilen Thomas Aquinas'ı düşünebiliriz. Bugün hâlâ devam eden Katoliklik öğretisini inşa etmiş, Thomizm ekolünün kurucusu ve en büyük Hristiyan Aristocudur. Aquinas'ın nasıl bir eğitimden gelip nasıl bir entelektüel seviye inşa ettiğine baktığımızda benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. 18. yüzyılda bu değişiyor. Voltaire, Diderot, Ansiklopedi yazarları ve karşı tepki verenler, romantikler, Rousseau, Locke, Hobbes... Bunları incelediğimizde "ortalama şey" üzerine farklı bir tablo çıkıyor. Bugüne geldiğimizde de daha farklı bir tabloyla karşı karşıyayız. Bugün bilginin yerini malumat, bilgeliğin yerini malumatfuruşluk almış durumda. Hikmet ve irfan bulutların arkasına saklanmış. Gerçek bilginin entelektüel ve manevi gücü ve dönüştürücü etkisi kaybolmuş. Bizi aydınlığa ve hakikate götürmesi gereken kılavuzun pusulası şaşmış.
Reklam
Meal olgusunu bilmeyen önceki nesiller ne yaptılar da Kur'an'la irtibat problemi yaşamadılar ve her hal-u kârda bizimkinden kavi olduğunda şüphe bulunmayan bir imana sahip oldular? Bütünüyle din tasavvurunu meal üzerine kurgulayan şimdiki nesiller amelde ve takvada seleflerinin seviyesine ulaşamıyorsa bunda -"meal Müslümanlığı"nı da intaç eden- "malumatfuruşluk modası"nın hiç mi rolü yoktur?
Evrimsel Psikolojinin Mitleri: Eleştirel Olmayan Bir Evrimciliğin Sefaleti
Evrimsel psikoloji, evrim kuramının hayvan ve insan psikolojisine uygulanmasıyla oluşturulmuş bir araştırma alanı. Bu alan, çoğunlukla, insan türünün diğer hayvan akrabalarıyla olan sürekliliğini vurguluyor ve insan davranışına ilişkin bilmecelere türler arası karşılaştırma yaparak yanıt bulmaya çalışıyor. İndirgemecilik Evrimsel psikolojinin,
Mâlumatfüruşluk Üzerine
Pek çok şeyi, umûmî ve sathî olarak bilmektense, birkaç şeyi derin sûrette tanımak, şüphesiz daha iyidir. Tabiat âlimi, tabiatı toptan tedkike kalkmaz. Küçük ve münferid bir hadiseyi veya varlığı inceler, ondan umûmî hükümler çıkarır.
Önsöz I/1958/Anıl Yayınevi/İkinci Baskı