Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Büyük adamların pek azı böyledirler; ama daha azı vefatlarindan sonra özlenirler. Bizim özlediğimiz gibi...
Sayfa 420 - Kronik KitapKitabı okudu
Ve Sarışın Kurt dedi ki...
Orduya ilk katıldığım günlerde, bir Arap binbaşısının 'Kavm-i Necip evladına sen nasıl kötü muamele yaparsın' diye tokatladığı bir Anadolu çocuğunun iki damla gözyaşında Türklük şuuruna erdim. Onda gördüm ve kuvvetle duydum. Ondan sonra Türklük benim derin kaynağım, en derin övünç membaım oldu. Benim hayatta yegane fahrim, servetim, Türklükten başka bir şey değildir. Anafartalar Grup Kumandanı Gazi Mareşal Bozkurt Mustafa Kemal Atatürk...
Reklam
Enver Paşa iyi bir asker olsa da büyük bir strateji uzmanı,büyük bir kumandan,imparatorluk ordularını yönetecek bir mareşal değildi.Kaldı ki rütbesi de o mertebede değil.Evet Trablusgarb'ta savaşmış,başarılı olmuş,Edirne'yi istirdad etmiş,Makedonya'da komitacı kovalamıştı.Tercüme-i hali başarı ile doluydu,fakat bu,bir imparatorluk ordusunu,Osmanlı tarihinin gördüğü en büyük en kalabalık orduyu başarıyla yönetebileceği anlamına gelmiyordu.Ordunun iaşesi sağlanamadı,konaklamayı düzenlemek konusunda beceriksiz kalındı.Bir milyon askere uygun organizasyon,kışla,sevk edecek demir yolu yoktu ve bu orduyla harbe girip,kışta da bu askerleri Sarıkamış'a sevk etmek zorunda kalındı.Dona dona gittiler,kışlık kıyafeti bile hazırlanamadı.Bu hususta hepsi dondu diye uyduruk bir tarih yazımı da var ki amatörler abartmayı severler.Elbette orada bütün ordu donmuş değildir.18-19 bin kadar Rus kaybı vardı.Donan ordu bunları yapabilir mi?Ama çok sayıda askerin telef olduğu da doğrudur.Deyim yerindeyse,o orduyu ''General Kış'' götürdü.
Sayfa 107Kitabı okudu
%27 (70/252)
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ebedi Başkomutanımız Gazi Mareşal Başbuğ Mustafa Kemal ATATÜRK'ün hayatı ve fikirlerini akıcı bir şekilde anlamamızı sağladığınız için teşekkür ederiz.
Bozkurt Atatürk - Türk'ün Bilge Başbuğu
Bozkurt Atatürk - Türk'ün Bilge BaşbuğuBora İyiat · Kripto · 2014229 okunma
Mustafa Kemal,kurultay kararıyla başbuğ unvanı alan bir kumandan olmasının yanı sıra,İslam geleneğinin verdiği bu unvanı modern dünyanın şartları içinde kazanmış ve Mareşal rütbesi ve gazilik unvanı kendisine aynı anda verilmiştir.Bu eskilerin deyişiyle "maşerî vicdanın" bir tezahürüdür.
Tarihi Bir Meydan Muharebesi: Sakarya
Mühimmat ve teçhizat sıkıntısı içindeki Meclis Hükumeti bu zaferle kendine geldi. İstanbul Hükumeti' nin azlettiği ve hakkında idam fetvası verdiği Mustafa Kemal Paşa, muzaffer ve güçlü kumandan olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi' nden ''Gazi'' unvanını ve Müşir(Mareşal) rütbesini aldı.
Sayfa 219 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Kemal, kurultay kararıyla başbuğ unvanı alan bir kumandan olmasının yanı sıra, İslam geleneğinin verdiği bu unvanı modern dünyanın şartları içinde kazanmış ve Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanı kendisine aynı anda verilmiştir. Bu eskilerin deyişiyle 'Maşeri Vicdanın' bir tezahürüdür."
Sayfa 15 - KronikKitabı okudu
Mustafa Kemal kurultay kararıyla başbuğ unvanı alan bir kumandan olmasının yanı sıra İslam geleneğinin verdiği bu unvanı modern dünyanın şartları içinde kazanmış ve Mareşal rütbesi ve gazilik unvanı kendisine aynı anda verilmiştir. Bu eskilerin deyişiyle maşerî vicdanın bir tezahürüdür.
Enver Paşa iyi bir asker olsa da büyük bir strateji uzmanı, büyük bir kumandan, imparatorluk ordularını yönetecek bir mareşal değildi.
Sayfa 106Kitabı okudu
270 syf.
10/10 puan verdi
3.Kolordu komutanı Mehmet Esat Paşa'nın emrinde savaşan Kaymakam (Yarbay) Mustafa Kemal Arıburnu'na çıkan ANZAC (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) birliklerinin yarımada içine ilerlemesini Conkbayırı'nda durdurdu. Bu başarı üzerine 5. Ordu komutanı Mareşal Otto Liman von Sanders'in takdirini kazandı ve 1 Haziran 1915'te Miralaylığa yükseldi. İngilizlerin Ağustos ayında Suvla Körfezi'ne yaptığı ikinci çıkartmadan sonra, 8 Ağustos akşamı Otto Liman von Sanders Anafartalar mevkiinde bulunan birliklerinin komutasını verdi ve 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferi'ni kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe ve 21 Ağustos'ta II. Anafartalar Zaferi takip etti. Miralay Mustafa Kemal, Ruşen Eşref Bey (Ünaydın) başta olmak üzere İstanbul basını tarafından "Anafartalar Kahramanı" olarak kamuoyuna tanıtıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu eserinde, 57. Alay'ın kahramanlığını, Mehmet Çavuş'u anlatır. Kendi başarılarına değinmeden, diğer bütün kahramanları öne çıkararak mütevazılığını konuşturur. Müşir Liman Von Sanders ile diyalogları önemlidir ki şarapnel ile parçalanan saatini Liman'a hediye eder Atatürk. Çanakkale'deki kurmayların zayıflığını yüzlerine vurmaktadır Anafartalar'daki manevrası'nın ne kadar hayati olduğunu gösterir ve Enver Paşa'yı yerer. Sürgüne gönderilmek istenen Albay Mustafa Kemal, Müşir Liman'ın önerisiyle terfi alır ve daha sonradan Diyarbakır'da Paşalığa geçişinin önü açılır. Çanakkale'nin ne denli önemli olduğunu, dünyanın gördüğü son romantik savaşı'nın büyüklüğünü ve bir millet için önemini hatırlatır.
Çanakkale
ÇanakkaleMustafa Kemal Atatürk · Yayın B · 2010220 okunma
Reklam
688 syf.
10/10 puan verdi
Ulu Önder Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919 günü'nden itibaren Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı eseri. Ülkenin vahim durumunu ilk cümle çok iyi özetlemektedir. Saltanat ailesi dahil birçok Paşa bile Sevr'i, Mandacılığı, himayeyi ve vatan işgalini kabul etmiş, ümitler tükenmek üzereyken Samsun'a, Mustafa Kemal Paşa'nın, adeta bir güneş gibi çıkışıyla başlar. Öldü denilen bir milleti tekrardan ayağa kaldıran ve onu kurtaran Paşa, önce hukuki yollarla haklılığını göstermiş devamında da "Ya istiklal! Ya ölüm!" diyerek "özgürlük kazanılmaz alınır" sözünün doğruluğunu, Kurtuluş Savaşımızı, tüm dünya karşımızda iken kazanarak ispatlamıştır. Devamında da, İnkılaplar ile sonsuza dek yaşayacak Cumhuriyetimizin temellerinin atılışını anlatır.
Nutuk
NutukMustafa Kemal Atatürk · Parola Yayınları · 201427,4bin okunma
828 öğeden 796 ile 810 arasındakiler gösteriliyor.