Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Marie Skłodowska Curie
Curie çifti 1898'de, biraz uranyum içeren, katran benzeri bir karışımdan bir ton buldular. Bu maddeden nispeten saf uranyum çıkarırken ellerini yaktılar. Ayrıca toryum ve polonyum adını verdikleri iki yeni radyoaktif element keşfettiler, ikincisine Marie'nin memleketi Polonya'ya atfen polonyum adını vermişlerdi. Bu elementler uranyumunkine benzer özellikler gösterdiklerinden, dünyanın dört bir yanında bilim insanları bu elementlerin güçlü işınları hakkında daha fazla şey öğrenmek için bastırıyordu. Bunlar beta ışınları (elektron akımları), Rutherford'un 1899'da elektronsuz, dolayısıyla da artı yüklü olduğunu gösterdiği alfa ışınları ve hiç elektrik yükü olmayan, ama daha sonra X-ışınlarına benzer elektromanyetik ışınım oldukları gösterilen gama ışınlarıydı. Curie çifti, bilime adanmışlıkları bakımından gerçekten kahramanca bir tablo çiziyordu.
Sayfa 208 - AylakKitabı okudu
Cin fikirli bilim insanı Frederick Soddy'nin dediği gibi, "Pierre Curie'nin en büyük keşfi Marie Sklodowska'ydı. Onun en büyük keşfiyse radyoaktivite oldu."
Reklam
On dokuzuncu Yüzyılın sonlarında, Marie sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler ve birlikte Nobel ödülü ne kazandılar.
Kadının ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğü dünyada, Marie'nin aklında sadece tek bir şey vardı. O da bilim diploması alabilmekti. Sınavlara iyi bir şekilde hazırlandı. Yine de heyecanı doruk noktasındaydı. Sınav başladıktan bir süre sonra, ancak soruları cevaplayabildi. Sonuçlar açıklandığında söylenen ilk isim Marie Sklodowska'ydı.
Sayfa 127Kitabı okudu
Marie Sklodowska Curie ise 'Uygarlığımızın temelinde Endülüs yağmasından kurtarılmış bir avuç eser vardır.Eğer Endülüs'ün tüm yazdıklarını okuyabilseydik şimdi başka bir gezegende yaşıyorduk.' diyeli yüz yıl dolmadan Mars'a uzay aracı indiren Batı medeniyeti,Madam Curie'yi haklı çıkarmak üzere..
Marie Curie
On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, Marie Sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler. Marie'nin ülkesine atfen ona polonyum adıni verdiler. Kısa bir süre sonra radyoaktivite sözcüğünü icat ettiler ve uranyumdan üç bin kez daha güçlü bir element olan radyumla deneylerine başladılar. Ve birlikte Nobel ödülünu kazandılar.
Reklam
Marie Sklodowska Curie - en büyük dahi mi?
İki Nobel Ödülü kazanan sadece dört kişi var ve bunlardan ilki Marie Curie oldu. 1903'te radyasyon üzerine yaptığı çalışmalarla fizikte, 1911'de ise radyum ve polonyum elementlerini keşfetmesi ile kimyada Nobel Ödülü aldı.
Sayfa 51 - 1867-1931
Bütün Sklodowska çocukları okulda çok parlak ve mükemmeldiler ama en parlakları Manya idi. Dört yaşındaydı ve ablası Bronya'nın okumayı sökme mücadelesini izlerken Bronya'nın kitabını kaptı ve ilk cümleyi tek seferde okudu. Sonra etraftakilerin şaşkın bakışlarını farkedince affedilmez bir hata yaptığını düşünerek ağlamaya başladı: "İsteyerek yapmadım" diye üzüntüyle sızlandı, "ama o kadar kolaydı ki..."
Marie Sklodowska Curie ve Pierre Curie radyum'u hayal ediyorlar :)
-"O" nasıl bir şeydir diye düşünüyorum. Acaba nasıl görünecek? Söylesene Pierre, gözünün önüne nasıl getiriyorsun onu, diye soruyor. Fizikçi tatlı bir sesle, usulcacık cevap veriyor: -Bilmem... Sadece, onun çok güzel bir rengi olsun isterdim.
Marie Sklodowska Curie
Fransa'da doktorasını tamamlayan ilk kadın. 1903 yılında Nobel Fizik Ödülünü, 1911 yılında Nobel Kimya Ödülünü alarak iki ayrı bilim dalında Nobel Ödülü alan ilk ve tek kişi olarak tarihe geçti. #bilimdekadın #kadınıngücü
Sayfa 22 - DERGİ EKİ (BİLİM DÜNYASININ KADINLARI)Kitabı okudu
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.