Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Marie Curie
Nobel ödülünü kazanan ilk kadın oldu ve bu ödülü iki kez kazandı. Sorbonne'un ilk ve uzun yıllar boyunca da tek kadın profesörü oldu. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, Marie Sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler. Marie'nin ülkesine atfen ona polonyum adım verdiler. Kısa bir süre soma radyoaktivite sözcüğünü icat ettiler ve uranyumdan üç bin kez daha güçlü bir element olan radyumla deneylerine başladılar. Ve birlikte Nobel ödülünü kazandılar. Pierre'in daha o zamandan şüpheleri vardı: Acaba cennetten mi yoksa cehennemden mi bir armağan getirmişlerdi? Stockholm'deki konuşmasmda, bizzat dinamitin mucidi Alfred Nobel'in davranışının bir örnek teşkil ettiği konusunda uyarıda bulundu: "Güçlü patlayıcılar insanlığın hayranlık uyandıran projeleri gerçekleştirmesini sağladılar. Ama bunlar halkları savaşa sürükleyen büyük canilerin ellerine geçtiklerinde korkunç yıkım araçlarına dönüşmektedirler." Bedeni bilimsel alanda elde ettiği başarıların bedelini ödedi. En sonunda kan kanserinden ölene dek, maruz kaldığı radyasyon bedeninde yanıklara, yaralara ve şiddetli ağrılara neden oldu. Yeni radyoaktivite krallığındaki buluşlarıyla yine Nobel ödülü kazanan kızı Irene'i ise lösemiden öldü.
Sel YayıncılıkKitabı okudu
Marie Nobel ödülünü kazanan ilk kadın oldu ve bu ödülü iki kez kazandı. Sorbonne'un ilk ve uzun yıllar boyunca da tek kadın profesörü oldu. Ve daha sonra, bu dünyayı terk ettiğinde, erkek olmamasına ve Polonya'da doğup büyümüş olmasına rağmen, Fransa'nın büyük adamlarına ayrılan olağanüstü mozole Pantheon'a kabul edilen ilk
Reklam
Marie (Sklodowska) Curie polonyumu ve radyumu yalıtıp, hem kimya hem fizik alanında Nobel ödülü kazan ilk kişi oldu.
1896'da Fransız bilim adamı Antoine Henri Becquerel uranyum cevherinden gözle görülmeyen, yüksek enerjili bir yayınım olduğunu keşfetmişti. Bundan kısa bir süre sonra ise karı koca birlikte bir ekip oluşturan Pierre ve Marie (evlenmeden önce Sklodowska) Curie, daha önce keşfedilmemiş olan radyum ve polonyum adını verdikleri iki elementten benzeri bir yayınım olduğunu keşfedeceklerdi. Bütün belirtiler bu yayınımların kendiliğinden gerçekleşen olaylar olduğunu gösterdiğinden bilim sanki bedava bir enerji kaynağıyla karşılaşmıştı. Bu keşif ayrıca, karşıtlarınca kuşatılmış Darwincilere yeni bir güç vermiş gibi de görünüyordu. Topraktaki bu yeni bulunan elementlerden yayılan ısıyı da dikkate alarak bilim adamları, Dünya'nın hangi hızda soğuduğuna ilişkin hesaplarını yeniden gözden geçirdiler. Büyük ölçüde tahmine dayalı olmakla birlikte, bilim adamlarının vardıklarını sonuçların bazıları gezegenimizin, doğal seçilimin yaşamı biçimlendirmesine yetecek kadar uzunca bir süre, yaşama elverişli bir dönem geçirmiş olabileceğini gösteriyordu.
Sayfa 241Kitabı okudu
"Kadınlar, tarihi nedenlerden dolayı bugün diğer gezegenlerde anıtlaştırılan meslekleri yapmaktan hep dışlandılar. Şu ana dek isimleri kraterlere verilen kadın sayısı oldukça az: Sklodowska (
Marie Curie
Marie Curie
'nin kızlık adı); Stickney; astronom Maria Mitchell; öncü nükleer fizikçi Lisa Meitner; Leydi Murasaki; ve birkaç başkası. Meslek kuralları gereğince diğer gezegenlerin yüzey şekillerine ara sıra isim vermeye devam edecek olsalar da Venüs, kadınların tarihi katkısının yeterince tanınmasına izin veren tek öneridir."
Say Yayınları - III. Uzaydaki Konumumuz - XI. George Adında Bir Gezegen
Marie
Nobel ödülünü kazanan ilk kadın oldu ve bu ödülü iki kez kazandı. Sorbonne'un ilk ve uzun yıllar boyunca da tek kadın profesörü oldu. Ve daha sonra, bu dünyayı terk ettiğinde, erkek olmamasına ve Polonya'da doğup büyümüş olmasına rağmen, Fransa'nın büyük adamlarına ayrılan olağanüstü mozole Pantheon'a kabul edilen ilk kadm oldu. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, Marie Sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler. Marie'nin ülkesine atfen ona polonyum adım verdiler. Kısa bir süre soma radyoaktivite sözcüğünü icat ettiler ve uranyumdan üç bin kez daha güçlü bir element olan radyumla deneylerine başladılar. Ve birlikte Nobel ödülünü kazandılar. Pierre'in daha o zamandan şüpheleri vardı: Acaba cennetten mi yoksa cehennemden mi bir armağan getirmişlerdi? Stockholm'deki konuşmasmda, bizzat dinamitin mucidi Alfred Nobel'in davranışının bir örnek teşkil ettiği konusunda uyarıda bulundu: "Güçlü patlayıcılar insanlığın hayranlık uyandıran projeleri gerçekleştirmesini sağladılar. Ama bunlar halkları savaşa sürükleyen büyük canilerin ellerine geçtiklerinde korkunç yıkım araçlarına dönüşmektedirler." Kısa bir süre soma, Pierre dört ton askeri malzeme taşıyan bir at arabasının altmda kalarak öldü. Marie yaşamaya devam etti ve bedeni bilimsel alanda elde ettiği başarıların bedelini ödedi. En sonunda kan kanserinden ölene dek, maruz kaldığı radyasyon bedeninde yanıklara, yaralara ve şiddetli ağrılara neden oldu. Yeni radyoaktivite krallığındaki buluşlarıyla yine Nobel ödülü kazanan kızı Irene'i ise lösemi öldürdü.
Sayfa 92 - Yapı Kredi Yayınları
Reklam
Marie Skłodowska Curie
Curie çifti 1898'de, biraz uranyum içeren, katran benzeri bir karışımdan bir ton buldular. Bu maddeden nispeten saf uranyum çıkarırken ellerini yaktılar. Ayrıca toryum ve polonyum adını verdikleri iki yeni radyoaktif element keşfettiler, ikincisine Marie'nin memleketi Polonya'ya atfen polonyum adını vermişlerdi. Bu elementler uranyumunkine benzer özellikler gösterdiklerinden, dünyanın dört bir yanında bilim insanları bu elementlerin güçlü işınları hakkında daha fazla şey öğrenmek için bastırıyordu. Bunlar beta ışınları (elektron akımları), Rutherford'un 1899'da elektronsuz, dolayısıyla da artı yüklü olduğunu gösterdiği alfa ışınları ve hiç elektrik yükü olmayan, ama daha sonra X-ışınlarına benzer elektromanyetik ışınım oldukları gösterilen gama ışınlarıydı. Curie çifti, bilime adanmışlıkları bakımından gerçekten kahramanca bir tablo çiziyordu.
Sayfa 208 - AylakKitabı okudu
88 syf.
10/10 puan verdi
YILGINLIĞA HAYIR!
Günün anlam ve önemine ithafen, tarihe yön veren ve güçlü kadın paternini oluşturan Maria Salomea Sklodowska'yı, bilinen adıyla Marie Curie'yi ve mücadelesini anlatan bu kitabı tavsiye etmesem olmazdı. Hiçbir fikri olmayanlar için Marie Curie'yi tanımak ve anlamak adına güzel bir giriş kapısı. Tarih boyunca birilerinin, sırf ırk,
Yılgınlığa Hayır / Marie Curie
Yılgınlığa Hayır / Marie CurieElisabeth Motsch · Alfa Yayınları · 2022111 okunma
Cin fikirli bilim insanı Frederick Soddy'nin dediği gibi, "Pierre Curie'nin en büyük keşfi Marie Sklodowska'ydı. Onun en büyük keşfiyse radyoaktivite oldu."
On dokuzuncu Yüzyılın sonlarında, Marie sklodowska ve kocası Pierre Curie uranyumdan dört yüz kez fazla radyasyon yayan bir element keşfettiler ve birlikte Nobel ödülü ne kazandılar.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.