Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Büşra

Büşra
@mavikusunkucukkizi
Mucizelerin değil kendi mucizelerini yaratmanın peşinde olan biri
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bu kitabı bir alıntının peşine düşerek satın aldım. "Sende bir şey var, bana derin derin nefes aldıran bir şey" bu dizenin şairini ararken Neruda'ya atfedildiğini ve bu kitaptan alıntılandığını gördüm. Sonuç? Hayır dize bu kitapta değil. Ancak mühim değil, çünkü Federico Garcia Lorca'ya ode yazan, en sevdiğim şiirler arasında kendine yer edinen Serenad'ın şairiyle tanıştım. Hem de Hilmi Yavuz çevirisiyle, daha ne olsun. Arayanlar varsa ben Nadir Kitap'tan edinebildim, bilginize. Bu vesileyle herkese iyi bayramlar efendim.
Şiirler
ŞiirlerPablo Neruda · Cem Yayınevi · 20001,358 okunma
Büşra okurunun profil resmi
Bu arada dizenin geçtiği kitabı bilen gören duyan varsa, paylaşırsa çok sevinirim 🙏
Reklam
Büşra bir yorumu yanıtladı.
Buraya yarım bıraktığım kitapları eklemeyi sevmem ama yalnız olup olmadığımı merak ediyorum. Asla içine çekmedi, yer yer anlatımdan bunaldığımı ve rahatsız olduğumu hissettim. Daniel Pennac, "Kitap elinden mi düşüyor? Düşsün!" diyerek kitabı tamamlamama hakkı tanımıştır ya hani okura, ben bu hakkımı ilk kez tereddüt etmeden kullanıyorum. Beni iten neydi çözemedim. Sizlerin bu hususta görüşlerinizi merak ediyorum.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
Fyodor mihailovic okurunun profil resmi
Sanırım edebiyat tarihinde en tartışmalı kitaplardan biri çavdar tarlasında çocuklar benim için hayatımın kitabı diyebileceğim nitelikte. Eser çoğu insan tarafından karakter bazlı ele alınıyor ama düşünce materyalist yaklaşımı eleştiriyor söz ve eylemleri holdenin alaycılığıyla yadsıyor holdenin hikayesi toplum içinde konumlanamayışın kendi kendine yabancılaşmanın hikayesi. Sürekli bir kaçış bir yetişkin olma çabasının yanında basit kalmanın kalabilmenin anlaşılmamanın anlaşılamamanın kitabı keşke bu kadar çok kişi ulaşamasaydı bu kitaba diyorum bazen.
Büşra okurunun profil resmi
Belki ilerleyen zamanlarda farklı bir bakış açısıyla okuduğumda düşüncelerimin değişeceği bir kitaptır, düşünceleriniz dikkat çekici, paylaştığınız için teşekkür ederim. 😊
Büşra bir yorumu yanıtladı.
İnanırım Dünya'ya, bir papatyaya inandığım gibi, Çünkü görürüm onu ama düşünmem. Çünkü düşünmek anlamamaktır... Onu düşünmemiz için değil, (Düşünmek iyi görememektir) Biz ona bakalım ve onunla uyum içinde Olalım diye yaratılmıştır dünya... Doğadan söz ediyorsam onu bildiğimden değil, Sevdiğimdendir bu, onu sevmemin nedeni de Sevenin neyi sevdiğini, niçin sevdiğini Ve sevginin ne olduğunu asla bilmemesidir.
Büşra okurunun profil resmi
Bu dizeler bana Albert Camus'nün uyumsuzu araştırırken bir sıçrama yapıp görüngübilime ulaşan Husserl'a dair yaptığı açıklamaları hatırlattı.
Büşra okurunun profil resmi
Uyumsuzun bilincine varılınca yapılacak iki şey var der Camus, ya uyumsuzu yaşamak ya da sıçrayış yapıp onu görmezden gelmeyi seçmek, başka bir şeye dönüştürmek. Husserl uyumsuzluk bilincinde şöyle bir sıçrayış yapar; ona göre tinsel varlık olmasaydı bile doğa ve doğanın kanunları var olmaya devam edecektir. Yani insan ruhundan bağımsız bir var oluş söz konusudur. Onun için her şey değerlidir ama her şeyin değerli oluşu şeyleri birbirine eşitlemez. Husserl şeylerin hepsinin ayrı bir özü olduğunu ve kendine has değeri olduğunu düşünür. Dünyayı ve dünyanın anlamını sorgularken de eğer insan usu dünyayı anlamakta yetersiz kalıyorsa bu ancak aşkın bir varlığın anlayabileceğini gösterir düşüncesindedir. Yani Husserl bir nevi tanrının varlığını kanıtlamış olur. Dünyayı sorgulamamamız, olduğu gibi kabul etmemiz gerektiğini, nesnelerin gerisindeki özlere odaklamamız gerektiğini işaret eder. Özetle benim anladıklarım bu şekilde.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Büşra bir yorumu yanıtladı.
Filmin sonunda "hadi canim sen de 😨" diyebilecegim film?
ipekgibi okurunun profil resmi
Arrival dışındakileri not ediyorum teşekkürler:)
47 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.