Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Merve Akar

221 syf.
·
Puan vermedi
Gönlüme Sefer Düştü
Gönlüme Sefer DüştüRamazan Kayan
9.5/10 · 19 okunma
Reklam
Merve Akar

Merve Akar

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Seçilmiş Şiirler ve Duino Ağıtları
Seçilmiş Şiirler ve Duino AğıtlarıRainer Maria Rilke
7.8/10 · 419 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Müslüman tarihçiler, tarih çalışmalarını ilk insandan başlamışlar, hiçbir Batılı tarihçinin ulaşamadığı düzeyde evrensel bir tarih anlayışı üzerine eserlerini bina etmişlerdir.
Sayfa 56 - 1. CiltKitabı okuyor
Ne var ki, İbn Sa'd'la zirveye ulaşan İslam tarih yazıcılığı, doğal olarak belli bir tıkanmaya uğramış, sonraki nesil tarihçiler, kendilerinden önceki rivayet malzemesini bazen tek bir kanaldan, bazen de karşılaştırmalı olarak nakletmekle yetinmişlerdir.
Sayfa 51 - 1. CiltKitabı okuyor
Reklam
Klasik dönem Siyer yazıcılığında, bir ekol tasnifi yapmak imkânsızdır. Hiç şüphesiz bunun en büyük sebebi, Siyer malzemesinin fıkıh ekollerinde olduğu gibi bölgeden bölgeye değişiklik göstermemesi, metin okumalarının bir ekol oluşturabilecek derecede farklılaşmaya götürmemesidir. Ayrıca kaynak şahısların, tek bir bölgeye münhasır ilmî oluşum içerisinde olmamaları, bölgesel ekolleşmeyi de imkânsız kılmıştır. Metodoloji açısından da, bir ekolden bahsetmek güçtür. Zira ekol tasnifinde, herhangi bir kriterin veya kriterlerin baz alınması (şehir, siyasî görüş, metot, itikat gibi), ilk dönem Siyer müelliflerinin konumları göz önüne alınırsa, neredeyse imkânsızdır.
Sayfa 48 - 1. CiltKitabı okuyor
Kur'ân'ın Hz. Peygamber'e ittiba etmeyi emreden âyetleri, Siyer araştırmalarına yönelen Müslümanları teşvik etmiştir. Müslümanlar, Kur'ân'ın Hz. Muhammed'in (sas) hayatından bağımsız olarak ele alınamayacağını çok erken dönemlerde fark etmişlerdi. Kur'ân'ın tefsiri için esbâbu'n-nüzûl'e ihtiyaç vardı ve bir âyetin hangi şart ve hâdiseye binâen nâzil olduğunu bilmek, âyetin doğru anlaşılması açısından önemli idi. Nitekim ilk Siyer müelliflerinin eserlerinde birçok âyet ve tefsirlerinin zikredilmiş olması bu anlayışın neticesidir. Kur'ân'da, Hz. Peygamber'in hayatından kesitlerle beraber, birçok peygamberden bahsedilmesi, Müslümanları bu çalışmalara yönelten bir diğer önemli unsurdur.
Sayfa 46 - 1. CiltKitabı okuyor
İslâm'ın başlangıcında, toplumun tarihle amatörce de olsa ilgilendiğini göstermektedir. İslâm'ın gelişi ile beraber, Arapların tarihe bakışları da değişmiş; daha önce eğlence meclislerine renk katmak için kullanılan tarih, belli bir amaca hizmet gayesi ile kullanılır hâle gelmiştir. Müslümanların tarihle ilgili ilk kapsamlı ve resmî çalışmalarının, Kur'ân'ın cem'i ile başladığını söylemek mümkündür. Zira bu ameliye için ciddi bir tarihi bilgi altyapısına sahip olunması gerektiği muhakkaktır. Yine Resûlullah (sas) zamanında, hadîslerin veya bazı Siyer'e müteallik haberlerin sahifeler şeklinde tanzimi, Hz. Peygamber'in mektuplarının saklanması gibi faaliyetler, Müslümanlarda tarihle ilgili çalışmaların ilk nüvelerini oluşturmaktaydı.
Sayfa 44 - 1. CiltKitabı okuyor
Hicri 1440 yılını idrak ettiğimiz şu zaman diliminde âlem-i İslâm inanılmaz derecede büyük acılar ve ızdıraplar içerisinde inlemekte ve dahi şiddetli fırtınalara maruz kalmış gibi sürekli bir savruluş geçirmektedir. Bu savruluşlar, itikadî ve ahlakî çöküşler ile birlikte ümmet-i Muhammed'i varoluşsal bir kriz ile karşı karşıya getirmiş durumdadır. Ya mevcut durumu kabullenip, bundan sonraki yüzyıllarda beşerî ideolojilerin kendisine çizdiği/biçtiği rolü üstlenerek yeryüzündeki varlık anlamını yitirecek ya da yeniden bir diriliş ve silkiniş ile üzerine örtülen ölü toprağını silkeleyerek asr-ı saâdet modelini esas alan bir "fabrika ayarlarına" dönüş yapacaktır. Esasen bundan başka da bir çıkış yolu görünmemektedir. Peki, bu "fabrika ayarlarına dönüş" hareketi nasıl olacaktır? Elbette her şeyde olduğu gibi ilim/bilgi ile... Cehâlet zincirlerini kıran hakikatin gerçek bilgisi ile... Bu bağlamda her şeyden bir nebze malumât kırıntıları elde edildiğinde bunun "gerçek ilim" zannedildiği ve bunlar üzerine pek çok kanaat ve inancın inşa edildiği günümüz toplumunda bu işin o kadar kolay olmadığı da her türlü izahtan varestedir.
Sayfa 13 - 1. CiltKitabı okuyor
Merve Akar

Merve Akar

, bir kitabı okumaya başladı
İslam Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı
İslam Tarihi ve Medeniyeti KülliyatıKolektif
10/10 · 4 okunma
Reklam
Mescid-i Aksa'yı mesela, teker teker taşlarına kadar tanıyacak bir ufka erişmemiz ve her bir karışının hikayesini zihnimize kazımamız gerekiyor. Hz. Ömer radıyallahu anhın 638'deşehre adım atmasıyla İslam'ın himayesine giren Kudüs'ün, öncesi ve sonrasıyla bütün serencamını aklımızdan bir çırpıda geçirmeliyiz. Aksa'nın taşlarına ve duvarlarına bakarken, o taşlara ve duvarlara bir şekilde eli değmiş herkes gözümüzün önüne gelmeli. Sadece kahramanları değil, hainleri ve zalimleri de anmalı, Kudüs'ün bütün bunların toplamından ibaret olduğunu unutmamalıyız.
Merve Akar

Merve Akar

, bir kitabı yarım bıraktı
Sözler
SözlerBediüzzaman Said Nursî
9.6/10 · 5,6bin okunma
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.