Bunca mutsuzluk veren şeyler olmasına rağmen hayatından mutsuz olmanın bir hastalık kabul edildiği gezegen burası. Yaptıkları işleri niye yaptığını bilmeyen, söyleneni şikayet ede ede yapan mutsuz robotların dünyası.
Zaten Eli, Eloi, İlah, Allah hepsi bir değil mi? Tek yaratıcımızın adları. İsa'nın çarmıhta söylediği son sözler Aramiceydi. Eli, eli lama sabakhtani? Tanrım, tanrım beni niye terk ettin?
Eğer lohusalar hem emziriyor hem antidepresan kullanıyorsa Lord Paton'la mücadele sürecinde bebekler de düşük dozda antidepresan almış oluyor. Kim bilir belki sanıldığı kadar kötü bir şey değil bu. Hayata daha dayanıklı başlıyorlar.
Siz insanlar! Bir konuda konuşmuş olmak için hemen "Şu ahmaklıktır, şu çılgınlıktır, şu iyidir, şu kötüdür." dersiniz. Peki bütün bunların anlamı nedir? Bunu diyebilmek için davranışın gizli nedenlerini araştırıyor musunuz? Bunun neden yapıldığını, yapılmak zorunda olduğunu, temellerini inceliyor musunuz? Bunu yapmış olsaydınız bu kadar acele yargılara varmazdınız.