Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Salih Hazirlar

Mustafa Salih Hazirlar
@mustafasalih
İlahiyat Fakültesi
Kilis
35 okur puanı
Şubat 2023 tarihinde katıldı
112 syf.
·
Puan vermedi
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa
8.2/10 · 102,3bin okunma
Reklam
Soyut olarak kimsenin itiraz etmediği bir çerçeve, somut bir muhteva ile doldurulmak istendiğinde, ihtilaflar başlar.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Batılı kavramlara göre düşünen ya da düşündüğünü sananlar kendi tarihimizi yorumlamaya giriştiklerinde ancak ve yalnızca bir takım yakıştırmalarla yetinmek zorunda kalmaktadır. Gerçekten de Batı Avrupa’da feodalite, burjuva, sinaî dönem ve sonrası gibi birbirini izleyen bir tarihsel sürecin bizim tarihimiz için de geçerli olduğu kuruntusunu taşıyanlar, kendi tarihimize yaklaşırken sadece yakıştırmadan ibaret kalan bir düzlemde yorum getirebilmektedirler.
Kumandan-ı Azam olan Allah, hakimiyetini sürdürüyor. Çok kuvvetli olan balinaların nesli tükenirken, çok cılız olan ve fazla avlanan hamsilerin nesli devam etmektedir. Çünkü balina kuvvetiyle değil, kâinata nizam veren Allah'ın izni ve ruhsatı ile hayatiyetini ve neslini devam ettirir. Büyük balıklar, küçük balıkları yese de, küçük balıkların nesli devam ediyor. İlahi denge bozulmuyor. Şayet insanlar büyük anlayışsızlıklara düşer, kendilerine verilen selahiyetleri kötüye kullanıp ilahi dengeyi bozarsa en büyük zararı yine insanların göreceği şüphesizdir.
Reklam
Midelerin rızkını veren Allah, beyin midesi için en temiz rızık olan İslami ilimleri, kalp midesi için de iman gıdasını yaratmış ve ihsan etmiştir. Beynimizdeki İslami ilimler, kalbimizdeki iman ve bütün organlarımızı içine alan ibadetler hayat ağacının ahirete uzanan dalıdır. Buradaki hizmetlerin meyveleri, ahirette yenecektir.
Asrımızın tekniği bir taksiyi pres ettikten sonra onu tekrar taksi haline getiremezken un haline gelen buğdaylar dirilip tekrar buğday olabiliyor. İnsan da ölse, kabirde çürüyüp dağılsa, ekmeğin dirilmesi gibi yine dirilecektir. İnsan cenazesi de bir tohum gibi toprağa girmekte, ölü toprakla ölü insan sıkı sıkıya birbirine sarılmakta ve tohumların dirilmesi gibi, insan da dirilip ahiret hayatında hayatın hesabını vermektedir.
Allah hiçbir şeyi faydasız yaratmamış, hiçbir şeyi hiçliğe atmamıştır. İnsan, meyva ve sebzeleri yiyiyor, bunların bir kısmı gübre olarak dışarı atılıyor... Bu gübreler bitkilerin kökünde tekrar diriliyor, işe yarıyor ve tekrar nimet olarak insan midesine iniyor. Yediğimiz güzel bir elmaya, portakala, şeftaliye bakınız... Bir de gübreyi hatırlayınız. Allah, gübre gibi pis şeyden şeftali gibi güzel şeyler yaratırken insan, ebedi saadetin sebebi olan İslâmiyet'in kadrini bilmeyip İslami hayat yaşamayıp şu dünyayı başına zindan ederse böyle bir anlayışa elbette cehennem gereklidir.
Ekmek buğdaydan, buğday da topraktan yaratıldığına göre ekmek yerken bir çocuğa kavuşan ana babanın çocuğu da topraktan yaratılmıştır. Adem aleyhisselamın balçıktan yaratıldığına hayret eden ve inanamayan insanlar, kendilerinin topraktan yaratıldığını unutuyorlar. Topraktan yaratılan sebzeleri ve meyveleri yiyen insan, her yerde ve her zaman insandır amma İslâmiyet'i yaşamayanlar, insaniyetlerini kaybetmiş sayılır. İnsaniyetini kaybedenden her türlü kötülük gelir.
Bir Müslüman’ın kimliği basit olarak sadece Müslüman olmaktan ibarettir. Onun kimliği Allah indinde kul, Peygamber indinde ümmet, Din indinde de Müslüman olarak ortaya çıkar. Oysa günümüz ulus-devlet tanımı içinde insanlar başka kimliklere de sahip çıkıyor. İşin içine ideolojiler de katıldığında bir insanın kimliğini belirlemek karmaşık ve çapraşık süreçleri gerektiriyor. Kimliklerin böylece karmaşık ve çapraşık biçimde ortaya çıkmasının sonucunda ve işin içine ideolojilerin değer yargılarının da girmesiyle, insan kendine belirlediği kimlik içinde de rahat bırakılmıyor.
Reklam
İdrak kulağından gaflet pamuğunu çıkarmayana nasihat kar etmez.
An gelir insan çalışamayacak durumda olur, fakat işte o an, o insanın geçmişteki başarılarını hatırlamak ve ileride engeller ortadan kalktığında daha bir gayretle, daha çok çalışacağını düşünmek için en uygun andır.
"Sorumluluğunu taşıyabileceğin düşüncenin insanı ol"
Ahmet Hamdi Tanpınar
Ahmet Hamdi Tanpınar
480 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.