Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İbn-i Arabî dördüncü bilgi alanını mükaşefe alanı olarak ifade eder. Kalbin keşif alanı... Müşahededen ve muhakemeden gelen bilgi, kalbin keşif alanına ulaşabilirse o zaman hakikatli bilgiye döner. Hikmetli, faydalı bilgiye döner. Bilginin her zaman yararlı sonuçlar üretmediği bir gerçektir. Büyük bir silah bilgisine ulaştınız mesela, o silahı patlattığınızda ortalık toz duman olacak, yeryüzü yerle yeksan olacak. Akıl, bunun bilgisine sahip olduğundan yapmayı öğütler. Kalp, dikkatli olmayı, bu bilgi kullanılırsa bütün insanlığın ve hayvanların zarar görebileceğini söyler. Atom bombası patlamadan önce muhakemenin bilgisi içindeydi, patladıktan sonra insanlığın kalbinin keşif alanına girdi. Yanan, eriyen insanların derilerini görenler üzülmeye başladılar. Burası mükaşefe alanıdır. Önemli olan, zararı ziyanı görmeden keşif alanındaki bilgiyi tespit edip buna engel olmaktır. Dördüncü alanın metafizik duyarlığı harekete geçirmesinin ve aklın kavrayamadıklarını sezgi ve hislerle bize ulaştırmasının anlamı insanı insan yapan en önemli hususiyettir.
Sayfa 122 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Nefis hep karşı gelir, kavgacının tekidir. Onu düzeltmek isteyen şerrinden emin oluncaya dek onunla savaşmalıdır. Nefis kötülüğün ta kendisi- dir. Mücadele edilip huzura erince de mahzâ hay- ra dönüşür; yapılan bütün ibadetlerden, kaçılan bütün günahlardan hoşnut olmaya başlar. İşte o zaman “Ey huzura kavuşmuş nefis! Sen ondan, o senden hoşnut olarak Rabbi’ne dön”2 hitabına mazhar olur.
2. Fecr / 27-28Kitabı okuyor
Reklam
Kalplerinizi Allah'ın dışındaki her şeyden temizleyin.
Sayfa 41
Kaderin vakti gelip gerçekleşince Allah’tan şikayetçi olmak dinin, tevhidin, tevekkül ve ihlasın ölümüdür. İnanan gönül bunun niye ve nasıl olduğuna bakmaz, sadece “Gözüm, başım üstüne” olana rıza gösterir.
Reklam
Ölümden sonra hayat var mı? Kesin olan şey şu ki, hayattan sonra ölüm var.
Sayfa 153Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.