Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Oğuzlar, Sencer'in mutfağına yıllık 24 bin koyun vergi vermektedirler.
Oğuz reisleri önce gayet hürmet göstererek onu tahtına oturtmuşlar, hatta "Biz senin kullarınız. Sen bizim sultanımızsın" gibi sözlerle emrinde olduklarını belirtmişlerdi. Ancak onların bu davranışı, yaşlı hükümdarla beraber oynadıkları bir sultanlık oyunundan başka bir şey değildi. Bu oyunu iki,üç ay içinde anlayan Sencer kendi isteğiyle tahttan inmişti. Oğuzlar bundan sonra Sencer'e gayet kötü davranmışlar, alay etmişler ve kaçmasını önlemek için geceleri bir demir kafesin içine koymuşlardı.
Reklam
Ergenekon Bayramı
Oğuzlar ve Moğollar, Ergenekon’dan çıkılan günü ve onun saatini bellediler. Her sene o günde ve o saatte bayram yaparlar. Bir parça demiri ateşe sokup kızdırırlar. İptida Han, bir âletle demiri tutup örse koyup çekiçle vurur. Ol günü gayet aziz tutarlar. Bu âyîn, ilhanlık dininin en büyük ibadetidir.
DOKUZ - OĞUZ MENKIBESİ
Dokuz - Oğuzlar evvelce, Kumlançu adı verilen bir ülkede otururlarmış. Burada Tuğla ve Selenga adlı iki ırmak akarmış. Bir gece oradaki iki ağacın üstüne, gökten bir nus nütunu indi. Bu ağaçlardan biri sümü yani huş yahut kayın ağacı (bouleau), diğeri kasuk (yani Cihangüşâ’ya göre çamfıstığı, Mahmud-i Kâşgarî’ye göre fındık) ağacı idiler.
Türk Tengrisi «Sulh Tanrısı» demektir. Altay Türkleri buna, Bay Ülgen derler. Oğuz Türkleri, Bayat namını verirler. Oğuzlar, Oğuz Han ismini Oğuz dininin müessisine ıtlak ettikleri gibi İl Tanrısı mevkiinde de kullanırlar. Gün, At, Yıldız, Gök, Dağ, Deniz Han'ların Oğuz Han’ın oğulları olması, bu itibarladır. Altay'larda Bay Ülgen’in babası Kara Han olduğu gibi, Oğuzlarda da Oğuz Han'ın babası Kara Han’dır.
Yer - Sular, orta dünya semasının yani kürre - i havaiyyenin oğullarıdır. Yer - Suların babasına, Altay Türkleri Ugan derler. Oğuzlar ise buna Gök Han namını veriyorlar. İşte bu suretle, Sol Kol’un ilâhlarını Gök Han, Dağ Han, Deniz Han namındaki üç Yer - Su’dan ibaret görüyoruz.
Reklam
183 syf.
10/10 puan verdi
İran, Azerbaycan ve Anadolu Türklüğü denilince akla ilk gelen topluluk olan biz Oğuzların ortaya çıkışı, ittifakları ve savaşları hakkında detaylı bilgiler veren bu kitabın en ilginç yanı, Osman Karatay'ın, anlatımıyla okuru olayların gerçekleşme tarihinde bulunuyormuş gibi yaşatması. Türklerin Kökeni, İran ile Turan kitaplarından sonra okuduğum üçüncü kitabıydı. Beklentilerimi yeterince karşıladı. Kitapta konuyla ilgili bahis bulunmasa da, özellikle Oğuzluğun oluşumundaki Y-DNA haplogrubu çeşitliliğinin nedenlerini genetik bilimine ilginiz varsa bulacaksınız.
İlk Oğuzlar
İlk OğuzlarOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201785 okunma
Hiçbir kaynak, Selçuk'un hiçbir şekilde Museviliğe meyli olduğuna dair bir şey söylemez ama onun oğullarının Hazarlara göz kırparcasına Müslümanların da kullandığı İsrail isimleri olması her şeye rağmen ilginçtir: Yunus, Mikail, İsrail, Yusuf, Musa.
Sayfa 166
Yabgu Oğuzları'nın İslamlaşması biraz zaman alsa da, Hazarların, ellerine esir düştükleri Oğuzların kimliğine intisap ettikleri düşünülenilir.
Sayfa 160
"Farsça Oğuz destanına göre, Oğuzlar ilk defa, Doylı Kayn zamanında Müslüman oldular.."
Reklam
Tarihsel veri Üçok'un İç Oğuz'a, Bozok'un Dış Oğuz'a tekabül ettiğini gösteriyor.
Sayfa 125 - Golden, "Boz Oq and Üč Oq", s.153.
Oğuz, Peçenek, Başgırt Ülkeleri
...Yolunu şaşırmış eşekler gibi bir dine inanmıyor ve başvurmuyorlardı, akıllarına göre hareket ediyorlar(1), hiçbir şeye ibadet etmiyorlar, büyüklerine "rabb" diyorlar(2). Dipnot 1: Metinde "Akıllarına danışmıyorlar" şeklinde. Doğrusu "Akıllanıra göre hareket ediyorlar, bir kitaba başvurmuyorlar şeklinde olmalı. Dipnot 2: Burada "rabb" kelimesi büyük manasına, Allah manasında değil. Ayrıca Oğuzlar Şamanizm dediğimiz ilkel kabilelerin dinindeydiler... Dinsiz değillerdi...
Oğuzluğun Batı Türk dünyasının bir eseri olduğuna dair iki ipucu daha sunmak istiyorum. Birisi Oğuzca ile Çuvaşçanın şaşırtıcı ortaklıklarıdır. ... Türk dili ailesi içindeki bu ilginç alakayı ancak çok eski dönemlerdeki bölgesel ortaklığa, komşuluğa bağlayabiliriz. Bir diğeri ise Oğuz kuruluş efsanesi olan Oğuzname'nin tamamen bir Batı eseri oluşudur.
Sayfa 88
Yazığlar -Yazır boyu
Aral'ın kuzeyinde yaşayan Yazığlar Kıpçak ve Peçenek birlikleri içinde yer almış bir boydur; eskiçağda da Sarmat birliği içindeydiler ve bunlardan kopan bir kol Macar ovasına kadar gitmiş ve Romalılarla savaşmıştır. Bu bölgede Oğuzluk oluştuğunda kalan boyların Yazığ gir > Yazır adıyla yeni birliğe katıldıklarını düşünebiliriz.
Sayfa 86
Bugün Türkmenistan'da eski boylardan ayakta kalan yoktur; Salurlar müstesna.
Sayfa 86
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.