Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Onur Karabağ

165 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kitap, çok çeşitli konularda Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerini madde madde ve kaynaklarıyla birlikte sıralamakta. Okuyucu, bu kitapla beraber Kemal Paşa'nın ileri görüşlülüğüne bir kez daha hayran kalacaktır. Özellikle Mussolini ve İkinci Dünya Savaşı'yla ilgili yorumları, insanı şaşırtacak denli isabetli. Kitabın ilk yarısı, orijinal metinlerin aktarılmasıyla oluşurken kalan yarısı sadeleştirilmiş bir Türkçeyle aktarılmış. Yani kitap aslında 330 değil 165 sayfa denilebilir. Her Türk'ün okumasını kesinlikle tavsiye ederim.
Düşünceleriyle Atatürk
Düşünceleriyle AtatürkArı İnan · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202022 okunma
Reklam
312 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün kızı, duayen gazeteci Metin Toker'in eşi Özden Toker Hanımefendi'nin, neredeyse 100 yılı anlatan bu söyleşisini her Türk gencinin, alanı fark etmeksizin her Tarih öğrencisinin okuması gerektiğini düşünüyorum. Kitap, Özden Toker'in annesinden dinlediği-not aldığı hatıraları nakletmesiyle başlıyor. Böylece bir nevi, Osmanlı'nın son dönemlerini de ele alıyor diyebiliriz. Kitap, Atatürk'ü bir çocuğun gözüyle ele alırken Atatürk-İnönü ilişkisini de oldukça aydınlatıyor. Ülkü Adatepe'nin doğum gününe giden küçük Özden'e, Atatürk'ün İsmet Paşa'yı sorması gibi ayrıntılar, muhtemelen başka bir kaynakta göremeyeceğimiz kalitede. Eser, İsmet İnönü'nün İsmet Bey olarak anıldığı zamanlardan başlıyor ve Kumandan, Lozan Başdelegesi, Başvekil, Milli Şef, Ana Muhalefet Lideri ve nihayet tekrar sade vatandaş İsmet Bey olarak vefatıyla ilerliyor. Okunmasını tavsiye ederim.
224 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Bu kitap, harika kaynaklara sahip. Özellikle Sovyet (arşiv) kaynaklarının kullanımı konusunda yazar adeta bir çığır açmış, o açıdan gerçekten değerli bir eser. Ancak eser neredeyse her meselede açık bir şekilde Sovyet yanlısı bir ilerleyişe sahip. Elbette her perspektif kıymetlidir ancak kitap, henüz önsözünde İsmet İnönü'ye yönelik ithamla başlıyor. Yer yer yanlı bakış ve neredeyse her meselede Stalin ve Sovyetlerin aldığı aksiyonları savunması dışında yazının başında da belirttiğim üzere kitabın kaynakçası adeta bir referans niteliğinde. Aynı zamanda tarihi kişiliklerin konular hakkındaki cümlelerinin satır aralarında sık sık belirtilmesi dönemin ruhuna ve tarafların isteklerine daha fazla hakim olmamızı sağlıyor. Kısacası, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetlerin Türkiye'ye yönelik tutumu ve Türkiye'nin verdiği diplomatik "savaş"ın 1945 yılı özelinde detaylandırıldığı bu kitabın okunmasını öneririm.
1945 Türkiye-SSCB İlişkileri
1945 Türkiye-SSCB İlişkileriHazal Yalın · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202121 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
(Mussolini hariç..) Her türlü insana hakaret, ayrıca birlikte çalıştığı her görevliye (komutan, delege, vekil, hiç fark fark etmeksizin) dalkavuk ve cahil yakıştırmaları yapan, hasta bir insanın kısa ama yeterli bir tahlili. Özellikle bir doktordan Rıza Nur için "bu kişide bir koğuşa yetecek kadar hastalık mevcut!" şeklinde bir yorum alınması çok önemli bir nokta. Eser, Rıza Nur'un hezeyanlarını bir bir sıralayan inanılmaz çarpıcı bir nitelikte. Bana göre bu kitap, Cumhuriyet tarihiyle ilgilenen veya kendisine "Tarihçi" payesi biçen her Türk tarafından okunmalı.
Dr. Rıza Nur Dosyası
Dr. Rıza Nur DosyasıTurgut Özakman · Bilgi Yayınevi · 2019120 okunma
160 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
Kitap, hem yazıldığı döneme dair bir projeksiyon tutuyor hem de anlattığı II. Richard dönemine dair değerli katkılar sunuyor. Kitaptaki verileri gerçek tarihle kıyasladığımızda muallakta kalan ve/veya gerçeği tam olarak karşılamayan yerler mevcut ama yine de dönemin tarihine yönelik ciddi bir merak da uyandırıyor. Okunmasını öneririm.
II. Richard
II. RichardWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014653 okunma
Reklam
288 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Kitap, Ortaylı'nın bir diğer kitabı olan "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?"'ın ikinci versiyonu niteliğinde. İçindeki çok sayıda tecrübe aktarımı, genç nesiller için, özellikle de sosyal bilimlerle ilgilenen genç nesiller için çok kıymetli. Ancak ilk kitap gibi bu kitapta da anlamlıbulmadığım maalesef çok fazla şey vardı. Örneğin Ortaylı'nın hayata 25-0 önde başlaması (bu asla onun suçu-kabahati demiyorum ancak bu bir gerçeklik), onun perspektifini "sıradan" insanlar olan bizler için ne yazık ki yer yer biraz anlamsız kılıyor. Yani, bebekken-çocukken ve ilkgençliğinde elinde bulunan imkanlar, ebeveynlerinin tahsil durumu gibi çeşitli etmenler kendisinin entelektüel kişiliğinin oluşmasında ciddi bir öneme sahip. Ancak bana nedense bu "özel" durum, herkeste varmış gibi davranıyor gibi geliyor. Herkes aynı şartlarda doğup yetişmiş; kendisi çok çalışmış ancak biz tembellik ediyoruz gibi. Bu bakış açısı okurken sürekli önüme bir set çekti maalesef. Bahsettiğim eleştirim, bu kitabın yüzde onunu bile kapsamıyor, sadece ben ilk kitabında da bu kitabında da bu konuya biraz fazla takıldım. Elinden gelenin fazlasını yapmaya gayret eden birisi olarak "İstanbul'dan Napoli'ye iki saatte gidilip gelinir ancak orası tek günde gezilemez" gibi bir tabir, bir Türk gencine hitap ediyor gibi gelmedi bana.
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20225,6bin okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Kitap, bir yandan çok kaliteli bir betimleme örneği sunarken bir yandan da olayların ilerleyişini merak ettirerek ilerliyor. Kitabın çoğu sayfasının aslında bir resim gibi olduğunu ve biraz çaba gösterilerek sayfalardaki resimleri hayal etmenin mümkün olduğunu fark ettim. Ek olarak bu resimlerin yer yer şiirsel bir şekilde dile getirilmesi ve şiir-resim işbirliği, çok güzel işlenmiş. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Üç Köşeli Dünya
Üç Köşeli DünyaNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20221,037 okunma
303 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap, Hoybun örgütü ve Ağrı İsyanı'nı detaylı bir şekilde anlatmakta. Bunun yanı zıra Fransız belgeleriyle de neredeyse hafta hafta olayların nasıl alevlendiği anlatılmakta ve tarafların davranışlarının da göz önüne serilmesiyle beraber olayların sonuçları pekiştirilmekte. Bahsedilen isyanı her okuyucunun anlaması için biraz fazla geriden alarak anlatması hariç iyi bir kitaptı. Okunmasını öneririm.
Fransız Diplomatik Belgelerinde Ağrı İsyanı
Fransız Diplomatik Belgelerinde Ağrı İsyanıMüzehher Yamaç · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20194 okunma
560 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 günde okudu
Kitap, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti'yi merkezine alarak, Türk Demokratikleşmesi'nin 1958 senesine kadar olan kısmını detaylıca anlatan, titiz bir çalışmanın ürünü. Detaylı olması ve 1958'e kadar gerçekleşen olaylara dair mümkün olan en objektif yaklaşımlardan biriyle yazılmış olması kitabı oldukça değerli kılmakta. Tek sorun, bu kitabın güncel olmaması gibi gözükse de dönemin şartlarını yansıtması dolayısıyla bu sorun da önemini kaybediyor. Türk Devleti'nin demokrasi macerasını anlatan bu eserin mutlaka okunmasını öneririm.
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021231 okunma
144 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çok iyi ilerleyen ve merak uyandıran bir hikayeydi. "Ortalama zeka ve biraz tecrübe sahibi bir insan Sherlock Holmes olsa ne olurdu?" sorusunun yanıtı gibi bir kitap. Hikayenin sonu, tahmin edebileceğiniz en sönük ve (bana göre) en kötü şekilde bitiyor. Okuyucuyu tatmin etmekten uzak bir sona sahip olsa da macerasından dolayı okunmasını önerebilirim.
Otuz Dokuz Basamak
Otuz Dokuz BasamakJohn Buchan · İthaki Yayınları · 2022999 okunma
Reklam
464 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Eser, çok akıcı ancak pek bir şey vermeyeceğini belirten bir tonda ilerledi. Kitabın sonunda da nihayet her şey bitti dediğim anda tam olarak böyle oldu. Eserin karmaşası bile yok, sanatsallığı zaten yok. Sadece bir bilinmezlik vardı ve yazar o bilinmezliği çok kötü bağlamış fikrindeyim. Spoiler Bir de kitabın en başında karakteri direkt tehdit eden bir karakterin, o kadar derin derin anıldıltan sonra kitabın sonunda bir şekilde tekrar geri döneceğini anlamak hiç zor olmadı. Yani kitap "bak böyle biri vardı ama unuttun, şimdi önüne geldi tekrar" diyemedi benim için. Spoiler Boş vakti olan biriyseniz okumanızı tavsiye ederim.
Hiç Kimse Sıradan Değildir
Hiç Kimse Sıradan DeğildirMarkus Zusak · Martı Yayınları · 20205,5bin okunma
95 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap, hayalle gerçeğin çok sık karıştığı ve ağır depresif tonda ilerleyen bir yapıya sahip ve oldukça akıcı bir kitap. Genelde bu kitap hakkında akıcı olmadığından dem vurularak bahsedilir ancak bana öyle gelmedi diyebilirim. Eserin sanatsallığı ve okuyucuyu karakterin ruh haline sokabilmeye bu kadar yaklaşması çok değerliydi. Okunmasını tavsiye ederim.
Kör Baykuş
Kör BaykuşSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 202328,3bin okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Eser, İlber Ortaylı'nın Osmanlı tarihine dair çeşitli konularla alakalı yazdığı yazıların birleştirilmesiyle oluşulmuş ve okuyucuya Osmanlı'nın "dehası"nı ve iyi yanlarını sunmak isteyen bir yapıya sahip diyebilirim (Özellikle Fatih ve Mimar Sinan bölümleri.). Bilinmeyen bir şeyler söylemekten ziyade bir hatırlatma kitabı gibi ele aldığım bu kitabın okunmasını tavsiye ederim.
Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek
Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmekİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20232,998 okunma
158 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Eser, Mustafa Kemal Atatürk'ü kamuoyuna ilk sunan gazetecesi Ruşen Eşref Ünaydın'ın Hakimiyet-i Milliye gazetesindeki yazılarını temel almakta. Kitabın tamamı Milli Mücadele'ye dair ipuçları verse de bir kısmı hakikaten sadece köşe yazısı hüviyetinde. Kısa zamanda okunabilecek bir kitap, öneririm.
İstiklal Yolunda
İstiklal YolundaRuşen Eşref Ünaydın · Türk Tarih Kurumu · 202053 okunma
253 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Öncelikle belirtmem gerekir ki bu kitap bir tez olarak hazırlanmış. Yani jüriden onay alarak kitaplaşma sürecine gelmiş. Bundan dolayı akademik kariyerinin henüz çok başında olan ben tarafından eleştirilmesi manasız duracaktır. Ancak akademik kariyerle, bir tezi değil de sıradan bir okuyucu olarak bir kitabı eleştirmek noktasında çeşitli noktaları ifade edeceğim. Kitap, 1937-1938 sürecinde, Dersim İsyanı'na dair gazete haberlerini konu almakta. Aslında çok titiz bir çalışma olmuş ve bu konuda takdir ettim. Ancak yazar, bu haberleri konu alırken, "mazlum" tarafın perspektifine o kadar yaklaşmış ki devletin her hamlesi hatalı olarak değerlendirilirken isyan hareketi çok çok az anılıyor. Her noktada amacın devleti suçlu bulmak/gösterebilmek için adım atmak olduğu gibi bir kanıya da varmadan edemedim. Eseri tarafsız bir gözle okumaya gayret etmeme rağmen yazarın (bana göre) bu ekstra taraflılığı gözüme battı. Mutlaka okunmasını öneririm. Eleştirilerime rağmen sadece medya-iktidar ilişkilerine dair fikir edinmek için bile okunabilir, fikrindeyim.
1937-1938 Yılları Arasında Basında Dersim
1937-1938 Yılları Arasında Basında DersimTaha Baran · İletişim Yayınları · 03 okunma
211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.