Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Çoğumuz ağaçları yalnızca birer ağaç olarak görürüz. Oysa onlar konuşarak, birbirlerine yardım ederek, birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyor. Ya biz insanlar ne yapıyoruz? Nefretle, öfkeyle, yalanla, iftirayla, savaşla birbirimizi yok edebilmek uğruna ömrümüzü çürütüyoruz.
Her şey son cümlede ...
"Sizler doğanın kalbinde yaşayan ancak doğayı pek az anlayabilen insanlarsınız . Ağaçların bir dili vardır;kökleri sayesinde birbirleriyle konuşurlar .Bir ağacın yardıma ihtiyacı olduğunda yanındaki ağaçlar ona dal uzatır , bir tehlike anında bunu fark eden ağaç diğerlerini uyarır.Ağaçlar bizim için bir ev , bir sığınak olmalarının dışında birbirlerine bağlı canlılardır.Çoğumuz ağaçları yalnızca birer ağaç olarak görürüz .Oysa onlar konuşarak , birbirlerine yardım ederek , birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyorlar .Ya biz insanlar ne yapıyoruz ?Nefretle , öfkeyle , yalanla , iftirayla , savaşla birbirimizi yok edebilmek uğruna ömrümüzü çürütüyoruz."
Sayfa 62 - TimaşKitabı okudu
Reklam
Ağaçlar bizim için bir ev, bir sığınak olmalarının dışında birbirlerine bağlı canlılardır. Çoğumuz ağaçları yalnızca birer ağaç olarak görürüz. Oysa onlar konuşarak, birbirlerine yardım ederek, birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyorlar. Ya biz insanlar ne yapıyoruz? Nefretle, öfkeyle, yalanla, iftirayla, savaşla birbirimizi yok edebilmek uğruna ömrümüzü çürütüyoruz.
Ağaçlar bizim için bir ev, bir sığınak olmalarının dışında birbirlerine bağlı canlılardır. Çoğumuz ağaçları yalnızca birer ağaç olarak görürüz. Oysa onlar konuşarak, birbirlerine yardım ederek, birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyorlar. Ya biz insanlar ne yapıyoruz? Nefretle, öfkeyle, yalanla, iftirayla, savaşla birbirimizi yok edebilmek uğruna ömrümüzü çürütüyoruz.
Sayfa 62 - GENÇ TİMAŞ __7. BASKI
“Çoğumuz ağaçları yalnızca bir ağaç olarak görürüz. Oysa onlar konuşarak, birbirlerine yardım ederek, birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyorlar. Ya biz insanlar ne yapıyoruz?”
"Çoğumuz ağaçları yalnızca birer ağaç olarak görürüz. Oysa onlar konuşarak, birbirlerine yardım ederek, birbirlerini koruyarak kocaman bir orman olabiliyorlar. Ya biz insanlar ne yapıyoruz? Nefretle, öfkeyle, yalanla, iftirayla, savaşla birbirimizi yok edebilmek uğruna ömrümüzü çürütüyoruz."
Reklam
Türkiye’de ilk kitlesel fidan üretimi 1925 yılında başlamıştır.
Menengiç(Pistacia terebinthus)
Ağaç şeklinde olanların gövdelerinden yara açılmak suretiyle terebentin chiotica (sakız) elde edilir. Güzel kokulu olan bu terebentin balgam söktürücü olarak kullanıldığı gibi birçok yakının terkibinde kullanılır. Yapraklarda böcek tarafından meydana getirilen mazılar ise kıymetli ipek kumaşların boyanmasında, şaraba renk vermesinde ve tütsü maddesi olarak kullanılmaktadır.
Kayın(Fagus sp.)
30-40 m ye kadar boylanabilen kayının en belirgin özelliği, açık gri veya koyu gri renkli kabuklarının ağaçların hayatı boyunca çatlamadan düz ve pürüzsüz olarak kalmalarıdır. Genç sürgünleri tüylüdür.
Porsuk(Taxus baccata)
Genel görünüşü ve kırmızı renkli meyveleri ile park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan porsuk ağacının 3 bin yıl yaşayanlarına rastlanır.Yaprak ve genç sür günlerinde ise “Taksol” (Taxin) adlı zehirli bir alkoloid bulunur.
Reklam
Servi(Cupressus sp.)
Yapıların iç ve dış bölümlerinde, gemi,köprü ve iskele ayaklarında kullanılır. Mobilya yapımında, tornalı işlerde ,çamaşır ve çeyiz sandığı ve dolaplarında tercih edilir.
Fıstıkçamı (Pinus pinea)
Fıstıkçamı en geniş coğrafi yayılışını Anadolu’da yapar.Özellikle Batı Anadolu’da, Bergama yakınında (Kozak Yaylası), Aydın,Muğla dolaylarında ormanlar kurar. Antalya Manavgat sahillerinde, Gemlik körfezi kıyılarında, Maraş’ta ve Çoruh vadisinde ve Trabzon Kalenema deresinde lokal olarak yayılır.
Ardıç(Juniperus sp.)
Odunu genel olarak yumuşak, hafif ve çok dayanıklı ve güzel kokuludur. Kurşun kalem üretiminde çivi ve vida tutma direnci iyi olduğundan mobilyacılıkta, dekorasyon ve duvar kaplamaları üretiminde kullanılan ardıç aynı zamanda park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılan dekoratif bir ağaçtır.
Göknar(Ables sp.)
Göknar özellikle mobilya, lambri, pervaz, kaplama levhası üretiminde ve inşaat sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca, kutu,kafes ambalajı, sandık, fıçı, oyuncak, v.b. yapımında tercih edilir.
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.