1980'ler Türkiye'de pek çok şeyin değişmesinin miladıdır. Turgut Özal ve ANAP'la birlikte Türkiyenin neolineral üzme hızla entegre olma çabası, yapılan siyasi ve ekonomik reformlar, geniş bir alana yayılan özelleştirmeler, orta sınıfların mevcut durumunda değişim yaratır. Darbe sonrasında siyasi, ekonomik ve toplumsal hayattaki modernleşme hamleleri profesyonelliğin, uzmanlaşma duyulan ihtiyacın ve piyasa mekanizmasının da güçlenmesine sebep olur.
90'lar boyunca düşme eğiliminde olan genç işsizlik, 2000 yılına gelindiğinde hızlı bir yükselişe geçmiştir. Özellikle, 2001 krizinin ardından uygulanan IMF politikaları ve bunlara AKP tarafından hız verilmesi genç işsizliğin boyut kazanmasında başlıca sebeplerdir. Özelleştirmeler, belli sektörlerde üretimin düşmesine neden olmuş, bağlantılı sektörleri de daraltan zincirleme etkisine bağlı olarak, işsizlik ve genç işsizliği arttırmış, güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur.
Gelenek Dergi Yayınları
Reklam
Thomas Friedman
İster gerçek olsun ister gerçek gibi algılasın,sadece bir kriz gerçek bir değişiklik doğurur. Yani yarat krizi yap yağmayı!Büyük bir kriz beklenir ya da yaratılır,vatandaşlar krizden bocalamış bir haldeyken özelleştirmeler ve sözde reformlar kalıcı hale getirilir.
Sayfa 14 - HayykitapKitabı okudu
Özelleştirmeler...
2001 başı ile 2002 Mart'ı arasındaki 15 ayda tam 227 yerli firma yabancılar tarafından satın alınmıştı. Yabancılar, yerli şirketlerin 14'ünde hisselerini arttırmış, 20'sinin tümünü, 16'sının %99'unu, 41'inin %90-95'ini, 46'sının %51-85'ini ve 90'ının %50 ve azını satın almıştı.
Sayfa 276Kitabı okudu
Piyasanın kriz yaratan bir mekanizma olduğunu bildiğimize göre ondan vazgeçmemiz akıllıca olmaz mı?Bunun öyle göründüğü kadar akıllıca bir adım olmayacağı kapitalizmin yaklaşık 200 yıllık geçmişi incelendiğinde ortaya çıkıyor.Kapitalizm ve onun özünü oluşturan piyasa sistemi yaklaşık 200 yıl hükümdarlığı süresince refah artışına büyük katkıda
Sayfa 166Kitabı okudu
Türkiye’de yapılan toplam özelleştirmenin yüzde 88’ini AKP hükumetleri yaptı. Satılan devlet malları içinde 204 stratejik şirket ve fabrika ile 2515 taşınmaz vardı. Recep Tayyip Erdoğan, özelleştirmeler sürerken; “Ben ülkemi adeta pazarlamakla mükellefim” dedi.
Sayfa 88 - GaleatiKitabı okudu
Reklam
52 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.