Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Büyük Yükseliş ve Ulusal Tasarruflar
Çin'de 2013 yılında altyapı ve üretim tesislerine yapılan yatırımların tutarı 4,5 trilyon ABD dolarıydı. Aynı yıl dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de ise yatırımların tutarı 3,5 trilyon dolar idi. Fiyatların daha düşük olması nedeniyle aynı tutarda kaynak ile Çin'de ABD'de olduğundan daha fazla yatırım yapılabildiğini hesaba katarsak, yani satın alma gücü paritesi katsayısıyla hesaplarsak Çin'deki yatırım tutarı, ABD'dekinin iki buçuk katı dolayındaydı. Bu düzeyde yüksek yatırımı olanaklı kılan, Çin'in ulusal tasarruf oranının olağanüstü yüksek düzeyiydi. Çin ekonomisi hızlı büyüme sürecine, planlamaya dayalı bir ekonomik yapıdan piyasaya dayalı bir ekonomik yapıya geçiş ile beraber girdi. Ekonomik yapı değişikliği ve bu çerçevede uygulanan politikaların Çin'in ekonomik büyümesini hızlandırdığına hiç kuşku yok. Ancak bu tür ekonomik politikalar dünyanın başka yerlerinde, başka zamanlarda uygulananlardan pek farklı değildi. İhracat teşvikleri, kur ayarlamaları, Özel Ekonomik Bölgeler, özelleştirmeler, piyasa mekanizmalarının etkinleştirilmesi... Türkiye dahil birçok ülke bunları uygulamışken, sadece Çin bu kadar hızlı ve bu kadar uzun bir süre büyüme başarısı gösterdiğine, bunları uygulayan eski Sovyet Bloku ülkeleri büyümek bir yana küçüldüklerine göre, Çin mucizesinin ardında başka yapısal nedenler de aramak gerekiyor.
Mülteci ve Mürteci Sorunu Mültecileri ülkemizde tutan mürteci zihniyeti şunu bilmelidir ki; demografik yapı değişikliği emperyalizmin bir talebi olup Türk ulusu olarak bunun farkındayız. Bu durum vatana ve ulusa ihanet boyutunda ileri ki zamanlarda sonuçlar üretecektir. Bunun en bariz örneği Türk uygarlığı Sümer uygarlığı döneminde yaşanmıştır. Tarih ders alma laboratuvarıdır. Vatana ve ulusa özelleştirmeler ve bunca kötülükten sonra bu kötülükte ısrar etmek iyi niyetli bir tutum değildir. Muhalefet İstanbul ve Ankara belediye başkanları da bu suça alet olmuşlardır. Suriye devleti ile görüşme yaparak bu sorun ivedi çözüme kavuşturulması gerekir. Türk ulusu adına sorumlu bir yurttaş olarak uyarıyor tarihe not düşüyorum. Önder Karaçay
Reklam
464 syf.
10/10 puan verdi
#metinaydoğan Cengiz özakıncı kitapları ile benzer. Aradaki fark ise; cengiz hocanın kitaplarında kaynak kullanımı,foroğraf,vs.. çok daha fazla... Kitabın önemli gördüğüm kısımlarını hikayede paylaşmak istedim. Dertlenecek çok konu var maalesef kimi bildiğimiz, kimi umursamadığımız, kimi inanmadığımız, yok canım sende dediğimiz... Yaşı büyük olan okurlar izlerler hatırlayacak bu kitabı okuduklarında... AB uyum yasalarını en çok kim çıkarmış.. Gümrük birliği neymiş, kim ne demiş kim ne yapmış... Sağı solu yok dümene geçince hep aynılar... Özelleştirmeler üzerine düşünmek lazım.. İkili anlaşmaların içeriği.. Kitap 2000 basımı olduğu için milenyum sonrası yok..
Bitmeyen Oyun
Bitmeyen OyunMetin Aydoğan · İnkılap Kitabevi · 2018128 okunma
1464 syf.
10/10 puan verdi
#metinaydoğan #yenidünyadüzenikemalizmvetürkiye2 Son 200 yıldır dünya genelinde olan olaylar ve ülkemize etkileri anlatılmış (1999 a kadar olan dönem anlatılmış keşke bugüne kadar olan kısmı anlatılsaydı. İktidara gelene kadar söylemler farklı olsa da iktidara gelince herkes aynı düzeni takip etmiş istisnasız. Kimseyi övmenin anlamı yok.) Yeni dünya düzeninin amacı nedir, neden ulus devlete karşıdır, ticari anlaşmaların içeriği nedir, özelleştirmeler neden yapıldı, KİT'ler gerçekten zarar mı ediyordu yoksa popülist politika kurbanı mı oldu.. Avrupa birliği bizi alır mı, AET, Gümrük Birliğinin bize faydası var mı, yerli ve milli nedir? " küresel şirketler (küresel deyince sadece gayri müslüm şirketler,ülkeler anlayan bir güruh var) ve yerli işbirlikçileri için doğal çevre değil kâr esastır" Bazı küresel şirketler (mesela Tesla Türkiye'den daha fazla maddi edere sahip..1 trilyon dolar) "Uluslararası şirketler vergi vermez ve mali açıdan denetlenemez" Az gelişmiş ülkelerde iş çevreleri kayıtdışıcılığa kayarken, yasa dışı oluşumlar iş çevresi haline gelir." 24 ocak kararlarının ülkeye zararı,sendikaların etkinliği, üye olduğumuz uluslararası kuruluşların zararları ve imzalanan anlaşmalar...yabancı sermayeyi teşvik kanunu,petrol kanunu, gümrük birliği, NATO, vs... "Bir ulus kendi gücüne, yalnızca kendi gücüne dayanmazsa şunun bunun oyuncağı olur."
Yeni Dünya Düzeninde Kemalizm ve Türkiye
Yeni Dünya Düzeninde Kemalizm ve TürkiyeMetin Aydoğan · Umay Yayınları · 199955 okunma
Gayet yerinde bir başlık
Makalenin Başlığı şöyle: "6 Nisan 1 994'te Güneydoğu saatiyle tam olarak saat 01.30'da, Gökte Özelleştirmeler, Yapısal Düzenlemeler ve La Realidad' dakilere Benzer Buluşmaları Kışkırtacak Derecede Etkili Diğer Ekonomik Önlemler Noktasındaki İşçinin Cüzdanı Gibi İçi Boşalmakta Olan Bir Ay Parıldarken Neo-Liberalizmin Tarih Ötesi ve Supracalifragilisticspiralidodous Çıkış Noktası Üzerine Temel Mülahazaraya Özgün Bir Yaklaşımın İlk Aşaması Olarak Ön Analiz İçin Vadedilen Unsurlar ( 1 7.987 bölümün ilki) ."
SSCB dağıldıktan sonra devlet teşekküllerinin özelleştirilmesi:
Tarihte pazar ekonomilerinin oluşması esnaf ve çiftçinin mallarının kamulaştırılmasıyla ilintiliydi. Bu “geleneksel top­lanma” veya klasik ulusal ekonomideki adıyla sermaye yığıl­ ması, özelleşme yolundaki tüm diğer “post komünist” dev­letlerde de gerçekleşti. Rusya’da bu zorunlu olarak, tarımda­ ki istisnalar dışında ekonominin neredeyse yüzde yüzünü oluşturan devlet mal varlığının dönüştürülmesi biçiminde ha­yata geçirildi. Daha 1991 yılında “Rusya Federasyonu tarafından devle­te ve belediyeye ait kuramların özelleştirilmesi hakkındaki kanun çıkarıldı.” Başlangıçta bu, onların, anonim ya da li­mitet şirketlere dönüştürülmesi biçiminde yapıldı; daha son­ra aşağı yukarı 15.000 şirketin hisse senetleri, yaklaşık 150 milyon vatandaşa tahviller halinde parasız devredildi, yani serbestçe alınıp satılabilen ya da özelleştirilmiş şirketlerdeki hisse senetlerini satın almada kullanılabilen ve 10.000 ruble­lik bir itibari değeri olan belgeler halinde. Bu “kitlesel özel­ leştirmenin” sonucunda 1994 yılında Rus şirketlerinin aşağı yukarı yüzde yetmişi özel ellerde bulunuyordu. Bu noktadan sonraki özelleştirmeler paralı yapıldı, yani artık şirketlerdeki paylara ve hisse senetlerine sadece satın alma yoluyla sahip olunabiliyordu.30 “Yeltsin-Gaydar-Programı” denilen ekono­ minin bu devrim yaratan yeniden düzenlenmesini, o zamana kadar devlet tarafından ayarlanan fiyatların serbest bırakıl­ması izledi. Bu önlemler sonucunda çok sayıda yeni tüccar, kooperatif ve küçük girişimcinin varoluş koşulları oluştu.
Reklam
İçleri boşaltılan bankaların devlete getirdiği yük, özel­leştirmeler dolayısıyla elde edilen gelirin çok üzerindeydi. Bu arada devletin el koyduğu bankaların zararı önce dev­letin, sonra da yeni vergiler yoluyla vatandaşın sırtına yüklendi. Bankaların içini boşaltan ve topluma ciddi yük bindiren işadamları ise kısa bir süre sonra serbest kaldı.
Elma Yayınevi
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Üretme tüket- Ali Ekber Yıldırım
"Ne kadar muhalif bir kitap hiç mi iyi bir şey yapılmadı bu ülkede" keşke diye bilseydim. İyi bir şey yapmayı bırakın iyi olan her şey berbat edildi. Ülkemiz kendi kendine yetebilen bir ülke iken en temel ürünleri bile ithal eden bir ülke oldu . Artık buğdayı, pamuğu ,eti ithal eden bir ülkeyiz.yanlış politikalar ile saçma sapan özelleştirmeler ile plansız tarım ile fahiş fiyatlarla artan maliyetlerle çiftçi bitirildi. Hiçbir iş ehline verilmiyor. Büyük rantlar dönüyor. Bir çok sektörde yabancıların eline geçiyor, dışarıya bağımlılık her gün daha da artıyor. Diyor kitabın yazarı sofrasında bu pahalılığı herkes hissediyor.
Üretme Tüket
Üretme TüketAli Ekber Yıldırım · Sia Kitap · 2020273 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Anı üzerine okumayı çok seviyorum. Lea Ypi'nin "Özgür" kitabı son zamanlarda çok fazla ön plana çıktı. Taksim'deki YKY mağazasına uğradığımda güzel bir sohbet sonrası daha fazla beklemeye gerek yok dedim. İyi ki de demişim. Lea Ypi, London School of Economics'de siyaset felsefesi dersleri veriyor. Yakın zamanda alanındaki
Özgür
ÖzgürLea Ypi · Yapı Kredi Yayınları · 202372 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap aslında yabancı dil olarak yazılmıştı ama değindiği konular o kadar önemliydi ki; Türkçe olarak da yayınlamaya karar verdiler. Seçimlerden önce yazıldığı için kitabı bir de o gözle okumak çok önemli. Çünkü seçim sonrası yapılan ekonomik tercihlerin ve kararların bizi nereye getirdiğini çok daha iyi anlıyorsunuz. 1980 sonrası kırk yıllık
Çıkmaz Yol
Çıkmaz YolKolektif · İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınları · 05 okunma
88 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.