Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Öyle ki kötüye kullanmayıp Baba'nın bize tanıdığı müsamahakar serbestiyi, bize bahşettiği özgür düşünceyi kendimiz için faydalı bir şeyden zararlı bir şeye dönüştürmeyelim. Ruhumuzu kutsal bir emel sarsın ki vasat şeylerle tatmin olmayıp en yüceleri amaç edinelim ve madem ki istediğimiz zaman yapabiliyoruz, bütün gücümüzle o en yüceleri elde etmek için çaba harcayalım. Hor görelim dünyevi olanı, göksel olana tenezzül etmeyelim ve nihayetinde bu dünyaya ait ne varsa gerimizde bırakıp yüceler yücesi İlah'ın huzurundaki uhrevi aleme varalım.
Sayfa 21 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Eğer midesine tutsak olmuş, yerde sürünen bir insan görüyorsan o gördüğün şey insan değil, bir bitkidir; eğer hayal gücünün, hatta bir nevi Kalypso'nun yarattığı beyhude yanılgılarla körleşip bu yanılgıların baştan çıkarıcı tılsımına teslim olmuş, duyularının esiri olmuş birini görüyorsan o gördüğün şey insan değil, hayvandır. Eğer filozofların doğru mantığıyla her şeyi kavrayan birini görürsen onu takdir edesin. İşte o göksel bir canlıdır, dünyevi değildir. Eğer bedeniyle ilgilenmeyen, zihninin gizli kısımlarına sığınmış has bir mütefekkir görürsen, o ne dünyevi ne göksel bir canlıdır. İşte o, insan bedeniyle örtülmüş yüce bir ruhtur.
Sayfa 20 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Ey Adem, biz sana ne sabit bir ikametgah ne belirli bir biçim ne de ayırt edici bir vasıf verdik ki kendin için hangi ikametgahı, hangi biçimi, hangi vasfı uygun bulursan arzuna ve kararına göre onu elde edip elinde tutasın. Bir varlık, doğası belirlendikten sonra bizim tarafımızdan onlar için yazılan yasalara tabi olur. Seninse tabi olduğun hiçbir sınırlama yok, seni kendi iradenin ellerine bıraktık ki kendi doğanı ona göre belirleyesin. Seni dünyanın merkezine koyduk, öyle ki dünya da ne varsa oradan daha rahat gözleyebilesin. Seni ne göksel ne dünyevi ne ölümlü ne ölümsüz var ettik ki kendi hür ve onurlu kalıpçın ve heykeltıraşın olasın, kendini tercih ettiğin gibi biçimlendiresin. Kendine daha düşük, yani hayvani bir biçim verip yozlaşmaya muktedirsin; ruhunun yargısına uygun olarak kendine daha yüksek, yani ilahi bir biçim verip yücelmeye de muktedirsin."
Sayfa 19 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Faydacılık Eksenli Dünyada Bilim ve Felsefe
Şeylerin sebeplerinin, doğanın yollarının, evrenin mantığının, Tanrının planlarının, göklerin ve yerin gizemlerinin gözümüzün önünde, elimizin altında apaçık durması, ondan bir fayda elde etmedikçe veya bir çıkar devşirmedikçe sanki bir hiçmiş gibi görülmekte.
Sayfa 33 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Aklın Vecdi
Sürüklenelim, ey Babalar, sürüklenelim bizi aklımızın sınırları dışına çıkaracak, aklımızı ve bizi Tanrının içine yerleştirecek olan Sokratesçi esrimeyle! Bu esrime bizi sürükleyecektir sürüklemesine ancak evvela bizler, içimizde olanların dizginlerini elimize almalıyız. Zira tutkularımızın gücü ahlak felsefesi aracılığıyla olması gereken sınırlarına çekilir ve birbirleriyle mükemmel bir uyum içinde uzlaşırlarsa, mantığımız diyalektik aracılığıyla uygun bir ritim tutturarak hareket ederse Musaların esrimesinden ilham alıp göksel ahengi kulaklarımızla içeceğiz.
Sayfa 28 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Kabalacılıktan Varoluşçuluğa
"Ey Adem, biz sana ne sabit bir ikametgah ne belirli bir biçim ne de ayırt edici bir vasıf verdik ki kendin için hangi ikametgahı, hangi biçimi, hangi vasfı uygun bulursan arzuna ve kararına göre onu elde edip elinde tutasın. Bir varlık, doğası belirlendikten sonra bizim tarafımızdan onlar için yazılan yasalara tabi olur. Seninse tabi olduğun hiçbir sınırlama yok, seni kendi iradenin ellerine bıraktık ki kendi doğanı ona göre belirleyesin."
Sayfa 19 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
pico della mirandola
"İlkin şeylerde, her şeyin kendisi ile bir olmasını, kendi kendisinden oluşmasını, kendisi ile tutarlı olmasını sağlayan birlik vardır. ikincisi, yaratıkların ötekilerle birleştirildiği, dünyanın bütün parçalarının bir dünya oluşturduğu birlik vardır. Üçüncü, en önemli (birlik) ile, ordunun kumandanı ile bir olması gibi bütün acun Yaratıcı ile bir olur.
Özgürlük ve haysiyet
Özgürlük ve haysiyet. En azından Pico della Mirandola'dan beri şunu söylemekten hiç vazgeçmedik: "İnsanın haysiyeti özgürlüğünden gelir." Ya da belki insana şöyle diyerek kendi haysiyetini, özgür iradeyle razı olunan pratiklerle dışarıdan dayattık: "Hayır, insanlara uçarı aktiviteler sağlamak için kendi kendinizi gülle yerine kullandırmak insan onuruna aykırıdır; kendi bedeninizi seks hizmeti için ticari meta haline getirmeniz onurlu bir davranış değildir. Bana hiç bunun sizi ilgilendiren bir konu olduğunu, bunu sizin istediğinizi, buna fazlasıyla razı olduğunuzu söylemeyin çünkü insanın kendi haysiyetine aykırı bir şeyi istemesi imkânsızdır. Toplum size bu hakkı vermiyor çünkü o üstün, kutsal, nesnel, herkesin kendi yargı sürecinden geçireceği, kişisel tercihlerine dayanan, bireysel uygulamadan bağımsız değerleri tanıyor. Sizin sorumsuz seçimlerinizin ötesinde bu değerleri savunarak herkesi kendine karşı ve bozulmaz, kesin ve özel hayatların seçimlerinden bağımsız normları savunarak kendi kendisini koruma altında tutuyor."
Sayfa 104 - PdfKitabı okudu
120 syf.
·
Puan vermedi
Bilgi; İnsan değeri üzerine inşa edilen bir eser. Aydınlanmaya yol gösteren Pico, gerek töz gerekse de Tanrı perspektifli bir değerlendirme yaparak insanı ele alır. Bizler, töre bilimi aracılığıyla tutkularımızın zorlamalarını engelleyerek, diyalektik aracılığıyla cehaletin karanlığını def edip, böylelikle kendimizi bilgisizlik ve kötü huylardan kurtaralım. Yani en azından Pico böyle düşünür. Zihinde kalın.
İnsanın Değeri Üzerine Söylev
İnsanın Değeri Üzerine SöylevPico Della Mirandola · Herdem Kitap · 201764 okunma
160 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.