Pompe, Osk dilinde "beş" demek ki belki de şehir beş mezranın birleşiminden oluşuyordu. Akla gelen bir diğer ihtimâl ise şehrin beş kurucu aile tarafından kurulmuş olması.
Pompe veya pompa hem Yunancada hem de Latincede geçit töreni, tören alayı anlamına gelir
Reklam
Antik yazarlar, şehrin Truva Savaşları'ndan önce Herkül'ün yolculukları esnasında kurulduğunu anlatır.
Amasyalı coğrafyacı Strabon, Pompei'nin önce Osklara, sonra Tyrrhenianlara(Etrüskler), sonra Pelasglara ve Roma'dan önce son olarak Samnitlere ait olduğunu söylerken, Yaşlı Pilnius şehrin hakimlerini Osklar, Yunanlar, Umbrianlar, Etrüskler ve Campanialılar olarak sıralar. Titus Livius MÖ 310 yılında Publius Cornelius komutasındaki Roma donanmasının, Nuceria civarı akın düzenlemek için Pompei'ye çıkışından bahsederken üç farklı yazar da Pompei'nin kutsal savaştaki katılımını anlatır.
gelecek olayların gölgesi önceden düşer
Tarih örneklerle dolu. Tehlikeyi küçümseme, zevki Tanrı edinme, azgınlık ve sapkınlık, insanlık yörüngesinden çıkış, Âd kavminde fırtına sökmeden ağaçları, Semûd kavmine inmeden müthiş sayha, Medyen halkını yakıp kavurmadan sıcak, Eyke halkının başına yağmadan yıldırımlar, Lût kavmini silmeden sahneden o zelzele, Pompei Roma'ya kusmadan acı lâvı, önceden düşen apaçık gölgelerdi.
Augustus'un bütün sarayı, karısı, kızı, torunları, ataları, kardeşi, Agrippa,' hısımları, ev halkı, arkadaşları, Areius, Maecenas, doktorları, cellatları, tüm saray ahalisi ölü. Şimdi diğerlerine geç... Bir insanın ölümüne degil, Pompei deki gibi bir kavmin ölümüne. Mezarlardaki malum "kendi soyunun sonuncusu" yazıtları, atalarının bir vâris bırakmaya nasıl çabaladıklarını düşün. Sonunda içlerinden herhangi birinin soyunun sonuncusu olması kaçınılmazdır. Burada yine bütün bir soyun ölümünü düşün.
Reklam
766 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.