Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Güneş'ten farklı olarak, Proxima Centauri değişken yıldız sınıfındandır. Birkaç ayda bir ışınları bazen normal seviyesinin katbekat üstüne çıkıyor ve birkaç dakika içinde tekrar sönükleşiyor. Güneş'imiz böyle bir şeyi, sadece bir kez bile yapsaydı, ani radyasyon infilakı en basit yaşam formlarının dışındaki tüm Yerküre yaşamını bitirirdi.
Sayfa 132 - Say YayınlarıKitabı okudu
En yakın yıldız, Proxima Centauri, dünyadan dört ışıkyılı (ışığın ondan dünyaya ulaşması yaklaşık dört yıl sürüyor) ya da yaklaşık otuz yedi milyon kere milyon kilometre uzaklıktadır. Çıplak gözle görünen diğer yıldızların çoğunun bizden uzaklığı birkaç yüz ışık yılıdır. Karşılaştıracak olursak bizim güneşimiz topu topu sekiz ışık dakikası uzaklıktadır! Görülebilen yıldızlar bütün gökyüzüne dağılmış gibidir ama özellikle Samanyolu dediğimiz bir kuşakta yoğunlaşmışlardır.
Reklam
Dünya güneş etrafında döndükçe onları daha uzak yıldızların önünde değişik konumlarda görürüz. Ne mutlu bir rastlantıdır ki, böylelikle bu yıldızların bize olan uzaklıklarını doğrudan ölçebiliyoruz: Bize yakınlıkları oranında daha çok deviniyormuş gibi görünürler. En yakın yıldız, Proxima Centauri, dünyadan dört ışıkyılı (ışığın ondan dünyaya ulaşması yaklaşık dört yıl sürüyor) ya da yaklaşık otuz yedi milyon kere milyon kilometre uzaklıktadır. Çıplak gözle görünen diğer yıldızların çoğunun bizden uzaklığı birkaç yüz ışık yılıdır. Karşılaştıracak olursak bizim güneşimiz topu topu sekiz ışık dakikası uzaklıktadır! Görülebilen yıldızlar bütün gökyüzüne dağılmış gibidir ama özellikle Samanyolu dediğimiz bir kuşakta yoğunlaşmışlardır.
Proxima Centauri kırmızı cüceler denen yıldız ailesindendir. Güneş'ten çok daha küçüktür (Güneş'in ebat ve kütlesinin yaklaşık yedide biri) ve kırmızı bir tonu vardır. İsmi de buradan gelir.
Oort Bulutu:
Oort bulutu, Güneş sistemi adı verilen ve kozmik ailemizin tüm üyelerini içeren yıldızımıza ait bölgenin sınırlarını oluşturuyor. Bu sınırların ötesine geçtiğinizde, bilinmeyen diyarlara giri­yor ve bize en yakın yıldız olduğuna bahse girebileceğiniz yıldıza yöneliyorsunuz. O yıldız 1915’te keşfedildi. Tam evrenimizi an­lamaya başladığımız zamanlarda. Adı, Proxima Centauri.
Proxima Centauri sisteminde suların aktığı, yaşamın filizlenebileceği bir yaşanılabilir bölge olduğunu biliyoruz. Bu sistemde henüz bizim keşfedemediğimiz başka yerleşilebilir yerler de olabilir. Bizim robot elçilerimiz bu yeni dünyalara ulaşınca yolculuk hikayelerini bize geri gönderecek. Bu veriler bize ışık hızında radyo dalgaları olarak gelecek. Bize ulaşmaları dört yıl sürecek. Acaba 40 yıl sonra hangi bilgileri bize ulaştıracaklar? Bazılarınız doğa kitabının bu yeni sayfalarını okumak için orada olacaksınız.
Sayfa 57 - Beta KitapKitabı okudu
Reklam
... Sormadan edemiyorsunuz: Başka türler var mı gerçekten? Esasen kapkaranlık bir evrene saçılmış milyarlarca yıldız grubu içinde, kendi etrafında gezegenleri olan, Proxima Centauri gibi başka kırmızı cüceler de var mı? Hayat barındıran dünyaların tepesinde ışıldayan ikili güneş sistemleri var mı? Başka “dünyalar” var mı? Bu uçsuz bucaksız evrende yalnız olmamız pek mümkün görünmüyor insana: “Bir tek bizsek, ne korkunç bir alan israfı," demişti, ABD’li gökbilimci ve uzaybilimci Carl Sagan, 1985’te. Otuz yılı aşkın bir süre sonra hâlâ sorunun yanıtını bilen yok. Uzayda yaşamın varlığı halen heyecanlı (ve kabul edelim ki ürkütücü) bir olasılık ama hepsi bu: Bir olasılık. Ne var ki durum çok yakında değişebilir çünkü teleskoplarımız uzayda yepyeni dünyalar keşfetmeye başladı. Ben, o olasılığın gerçekleşmesini çok ümit ediyorum.
Sayfa 40 - DomingoKitabı okuyor
... Sadece zihinden ibaret değil, gerçek bir uzay yolcusu olsaydınız kapı komşunuz Proxima Centauri'den yuvanıza sinyal göndermek ne kadar sürerdi? Elinizde yıldızlararası bir cep telefonu olsaydı her durakta keşiflerinizi paylaşmak için arkadaşlarınızı aramayı deneyebilirdiniz. Cep telefonları sesinizi ışık hızıyla yol alan bir sinyale dönüştürerek Dünya üzerindeki iletişimin anlıkmış gibi görünmesini sağlarlar. Ancak uzayda mesafeler genelde çok büyüktür ve artık hiçbir şey anlık görünmez. Işığın Ay’dan Dünyaya gelmesi bir saniye kadar, geri dönmesi de yine bir o kadar sürer. Dünya’daki bir arkadaşınıza dürbünüyle bakıp sizi Ay’da görüp göremediğini sorsanız, cevabı iki saniye sonra alırsınız. Güneş’te olsanız daha da uzun sürer. Işığın Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi kat etmesi yaklaşık sekiz dakika yirmi saniye alır. Soru ile cevap arasında on altı dakikadan fazla beklemek gerekeceğinden, sohbet epeyce zorlaşır. Oysa Güneş kozmik anlamda kapı komşumuzdur. Bulunduğunuz yerden, yani Proxima Centauri’den şimdi açacağınız bir telefonun göndereceği sinyal, Dünya’daki telefonu ancak dört yıl iki ay kadar sonra çaldırır. Sorduğunuz sorunun yanıtını almanızsa en az sekiz yıl dört ay sürer. Şimdilik yalnızca Dünya’ya Güneşten sonra en yakın olan yıldıza gittiniz ama evden çok uzaklaşmış gibisiniz.
Sayfa 26 - DomingoKitabı okuyor
"Unutma, dünya yok olacak. Bir milyar yıl içerisinde artan güneş aktiviteleri canlı küreyi yok edecek. Son antropik ilke evrende zeki yaşam bir kez başladığında bir daha ortadan kalkmayacağını söylüyor.Eğer durum buysa dünya üzerindeki zekânın başka seçeneği yok:doğduğu yeri terk edip yıldızlara gitmek zorunda. Bunu mümkün kılacak araçlar da bilgisayarlar ve evrensel üreticilerdir. Gelecekte bir noktada insanların diğer yıldızlara bilgisayarlı evrensel üreticiler göndermekten başka şansı kalmayacak. Onlara bulabildikleri yakın güneş sistemlerine yerleşme ve yeni evrensel üreticiler imal etme talimatı verilecek, ki ürettikleri de diğer yıldızlara gönderilerek bu şekilde devam edecek. Doğal olarak Proxima Centauri ve Alpha Centauri gibi yakın yıldızlardan başlanıp sonraki aşamada diğer yıldızlara geçilecek, özellikle de Tau Ceti, Epsilon Eridani, Procyon ve Sirius."
Sayfa 503
Centaurus (Erboğa)
Takımyıldızlar içindeki iki sentordan biri olan Centaurus (diğeri Okçu Sagittarius'tur), güney göklerinde Hydra ile Güney Haçı (Crux) arasında büyük bir yer kaplar. Meşhur Rigil Kentaurus (Alfa Centauri) bizimkine en yakın yıldız sistemidir ve tüm gökyüzündeki en parlak üçüncü yıldızdır. Küçük bir teleskopla bakıldığında parlaklığı 0,0 kadir olan, Güneş'e benzer sarı bir yıldız ile onun 1,4 kadirlik turuncu yoldaşından oluştuğu görülebilir. Üçüncü ögesi kırmızı cüce Proxima Centauri ise içlerindeki en yakın yıldızdır. Zayıf bir şekilde 11 kadirle parlayan ve Dünya'dan yalnızca 4,36 ışık yılı uzakta olan Proxima Centauri'yi küçük teleskoplarla tespit etmek zordur.
Reklam
En yakın yıldız bizden dört ışık yılı uzaklıkta. Burası 39 trilyon kilometre uzaklıktaki Proxima Centauri'dir. Eğer saatte 61.000 kilometre hızla yol alan Nasa'nın Voyager 1 uzay aracı, Proxima Centauri'ye gitmek istese oraya ulaşması 73.000 yıl sürerdi. Ve bu da gökadamızda bulunan yüz milyarca yıldızdan bize en yakın olanı.
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Biir insan ömrüne sığanlar
James Webb Teleskobu ile bilimde önemli kazanımlar elcle ettik. Nitekim daha önce Hubble Teleskobu da bize çolk önemli bilgiler sa!ğlamıştı. Karanlık madde araştırmcıları için fırlatılmayı bekleyen başka uzay enstrümanları da sırada bekliyor. Kısacası gözlem ve veri elde etmet konusunda bilim çok hızlı ilerliyor ve her yeni bilgi bizim için yeni
All About Space (Şubat - Mart 2023/01)
All About Space (Şubat - Mart 2023/01)All About Space · Doğan Burda Dergi · 202326 okunma
Proxima Centauri adını verdiğimiz en yakın yıldızın bizden yaklaşık 4 ışık yılı uzakta (bu yıldızın ışığının dünyaya ulaşmasının yaklaşık 4 yıl aldığı anlamına gelir), diğer bir deyişle yaklaşık 40 trilyon kilometre uzağımızda olduğu tespit edilmiştir. Çıplak gözle görülen diğer yıldızların çoğu bizden birkaç yüz ışık yılı uzaktadır. Bir karşılaştırma yaparsak güneş bizden sadece 8 ışık dakikası uzaktadır!
134 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.