Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ramazan k.

288 syf.
·
Puan vermedi
Kitap 1994(öyle hatırlıyorum) yılına kadar yazılmış bazı makalelerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Kapilizmin ve modern dünya sisteminin 1960'lardan itibaren kriz içerisine girdiğini ve büyük bir alt üst oluşla karşı karşıya olduğunu anlatıyor. 2007 yılı sonrasında kapitalist sistemin başat ülkeleri olan gelişmiş ekonomilerinde görülen ve hala dünyayı etkilemeye devam eden kriz de yazarın dalgalanmaların boyutunun arttığı önermesi ile örtüşüyor. Her ne kadar bazı yazılar ya da bazı yazıların bazı kısımları biraz eskimiş olsa da kala okunabilecek, dünyayı anlamak için güzel bir eser.
Bildiğimiz Dünyanın Sonu
Bildiğimiz Dünyanın SonuImmanuel Wallerstein · Metis Yayınları · 200374 okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı insanlığa yazılmış bir ağıt olarak da okuyabilirsiniz. Maalouf'un diğer eserlerindeki bir roman ya da öykü beklemeyin: elinizde tuttuğunuz eser yıllar geçse de malesef eskimeyecek bir deneme kitabı. Yazarın insanlığın kendi ifadesi ile çöküşü ve gerilemeyi önlemek için bütün gücü ile harekete geçmesini aksi takdirde bunun bir intihar, bir suç olacağını söylediği, insanlığın yaşadığı politik/düşünsel dramı analiz eden bir eser. Sonunda umut kaynaklarını da sıralamış, dünyanın Amerika'ya olan ihtiyacından söz etmiş: bir hakkaniyetli liderlik çağrısı esasında bu. Kitap hakkında yazdığım yazıya blogumdan bakabilirsiniz: karakugublog.wordpress.com/2015/11/16/civi...
Çivisi Çıkmış Dünya
Çivisi Çıkmış DünyaAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20193,476 okunma
551 syf.
8/10 puan verdi
Bir anı kitabı mı? Evet. Ancak ondan daha fazlası. Bir ekonomi/finans tarihi olarak da okunabilir, 1960 ve sonrası Türkiye'sini anlatan. Kitabı okuduğunuzda bankaların hortumlanmasına giden süreçlerin nasıl siyaset tarafından oluşturulduğunu, BDDK'nın kurulmasına kadar esasında nerdeyse hiç gerçek anlamda bankacılık denetimi yapılamadığını, maliye bürokrasisinin geleneklerinin bankacılık denetimini nasıl çarpıttığını ve zayıflattığını, 2001 krizinin üç partinin kucağında kalmasına karşın aslında uzun yıllar süren kokuşmanın bir sonucu olduğunu çok rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kitapla ilgili eleştirilecek bir nokta belki bazı hususların gereğinden fazla uzun anlatılmış olması olabilir. Zira kitabın hacmini oldukça artıran bir unsur olmuş bu. Tavsiye ederim.
Babama Anlattığım Bürokrasi ve Bankacılık Hikayeleri
Babama Anlattığım Bürokrasi ve Bankacılık HikayeleriOsman Tunaboylu · İmge Kitabevi · 20124 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
296 syf.
8/10 puan verdi
Yakın dönem Türkiye tarihi ile ilgili bir okuma listesi yapılsa genel okuyucu için listenin üst sıralarında olacak, kısa ama etkili bir kitap. Kitabı yıllar önce okudum ama Feroz Ahmad'ın bugünlerde Yeditepe Üniversitesi Tarih bölümü başkanlığı yaptığını olduğunu öğrenmek benim için şaşırtıcı oldu. Türk vatandaşlığı da verilmiş kendisine.
Modern Türkiye'nin Oluşumu
Modern Türkiye'nin OluşumuFeroz Ahmad · Kaynak Yayınları · 2019283 okunma
436 syf.
7/10 puan verdi
1000kitap içerisinde yorumu yazdığım an itibariyle henüz 1 kişinin okumuş olduğunu gördüğümde şaşırdım açıkcası. Türkiye-ABD ilişkilerinin son dönemini anlatan Obama ile Erdoğan arasındaki ilişkinin gelgitlerini, ABD dış politikasındaki pragmatizmin Suriye konusunda vücut bulmasını ve terör örgütleri kaygısının nasıl bu pragmatizmi yönettiğini kolayca görüyorsunuz. Kitapta bazı bölümler kanımca gereksiz uzun yazılmış. Biraz daha konsolide bir eser olabilirdi. Ve kitap tamamen bir gazetecilik eseri. Gazetecilik açısından bir başarı evet ama bilimsel bir altyapı ile de desteklenmesi kitabı yazarın iddia ettiği başyapıt mertebesine çıkarabilirdi.
Potus ve Beyefendi
Potus ve BeyefendiTolga Tanış · Doğan Kitap · 201547 okunma
Reklam
256 syf.
8/10 puan verdi
İran'ın Şah rejiminden İslam Cumhuriyeti'ne dönüşümünü devrim öncesi hakimlik yapmış, devrime aktif olarak katılmış ve devrim sonrasında da işinden atılmış, bir aktivist olarak avukatlık yapmış ve yaptığı faaliyetler sonucu Nobel Barış Ödülü kazanmış İranlı bir kadın. Bir otobiyografi de denilebilir eser için ama bir tarih kitabı olarak okunabilir; İran'ın dönüşümünün tarihi.
İran Uyanıyor
İran UyanıyorShirin Ebadi · Hemen Kitap · 201356 okunma
453 syf.
9/10 puan verdi
Önceden burada yayınladığım yorum aşağıda olmakla birlikle daha geniş bir yazımı blogumda bulabilirsiniz. karakugublog.wordpress.com/2015/12/10/hali... İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında tamamlanmış bir eser. Halil İnalcık'ın kitapta geçen ifadelerinin özeti ile aktarıyorum: Türkiye NATO'ya girdiğinde AÜ DTCF'de seçmeli bir ABD Tarihi dersi okutulmak istenmiş. Birkaç yıl elçilikten ders için yabancı kişiler davet etmişler ancak sonra bu dersi okuldan birisi versin görüşü ortaya çıkınca Halil İnalcık Hoca misafir öğretim üyesi olarak Harvard'a gitmiş ve orda ABD tarihi konusunda dersler takip etmiş. Sonrasında AÜ'de ders vermiş, bu kitabı da ders kitabı olması için çevirmiş. Kitap oldukça güzel okunan, ABD'nin bugünki toplumsal, siyasi ve ekonomik yapısını anlamak için çok temel güzel bir eser. 1945 öncesi ve ABD tarihinin temelleri şeklinde okunabilir kitap, ilk yerleşimler, iç savaş, tröstlerin oluşumu... vb. konuları anlamak için çok faydalı. Hatta ABD kültüründe neden silah kullanımı görece çok yaygın sorusuna bile bu kitaptan bir cevap bulmuştum.
ABD Tarihi
ABD TarihiHenry Steele Commager · Doğu-Batı Yayınları · 2005279 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
Bugünlerde yaşanan acı günleri, devletin kürtler konusunda refleksinin değişim ve gelişimi daha iyi anlamak için konu hakkında oluşturulabilecek okuma listesinde ilk 10'da bulunması gereken bir eser. Kitabın orjinali ingilizce yazılmış, Metin Heper hakkında da Doğu Batı Dergisi Sayı 16 Türk Düşünce Serüveni: Geç Aydınlanmanın Erken Aydınları sayısındaki "Siyasal Tahayyülde Devletin Belirleyiciliği: Metin Heper Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme" yazı okunabilir.
Devlet ve Kürtler
Devlet ve KürtlerMetin Heper · Doğan Kitap · 200818 okunma
Geri17
113 öğeden 106 ile 113 arasındakiler gösteriliyor.