Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Alimlerden birisi şöyle der: "Recep bedeni, Şaban kalbi, Ramazan ise ruhu temizler. Eğer Receb'de beden, Şaban'da kalp temizlenmezse, Ramazan'da ruh nasıl temizlenebilir?"
Sayfa 243Kitabı okudu
Ruhul-Beyan sahibi İsmail Hakkı Bursevi (Kuddise Sirruh) buyurdu ki: Bazı ilim adamları, ayların isimlerinin anlamları olduğunu söylerler. Araplar, efendilerini gördüklerinde adetlerini bırakır ve saldırmayı terk ederlerdi ve "Kutsal Muharrem" derlerdi. Bedenleri hastalanıp, organları zayıflayınca ve renkleri sararınca da "Safer" derlerdi. Çiçekler çıkıp, bahçeler yeşerince "(Rebiü'l-Evvel ve Rebiü'l-Âhir zamanlarını içeren) Rebiayn", meyveler azalıp, hava soğuduğunda ve sular donduğunda ise "(Cemaziye'l-Evvel ve Cemaziye'l-Âhir zamanlarını içeren) Cemadeyn" derlerdi. Denizler dalgalanıp nehirler aktığında ve ağaçlar depreştiğinde "Recep" derlerdi. Kabileler birbirlerinden ayrılıp, aralarındaki ilişkiler kopunca "Şaban", gökyüzü ısınıp kumsal da sıcaklaşınca ''Ramazan" derlerdi. Toprak tozlaşıp, sinekler çoğalınca, develer de kuyruklarını sallayınca "Şevval" derlerdi. Tüccarları görünce, sefere çıkmayı bırakırlar ve "Zilkade", her taraftan hacılar toplanıp gelince, ortalığın kalabalıklaştığı ve kurbanların kesildiği zamana da "Zilhicce" derlerdi.
Reklam
Çığlık atıyorum
Neyse ki Recep ayı gelmişti. İşte o bitmek tükenmek bilmez oruç da bu mübârek ayda başladı. Kalın Musa günün birinde ailesini toplayarak, Veysel'in, Davût'un ve Eflâtun'un kulağına ayrı ayrı;Recep, Şaban ve elbette Ramazan ayında hep birlikte niyet edip oruç tutarlarsa, hem adam başı günde dört akçe tasarruf edeceklerini hem de sayısız sevâp kazanacaklarını fısıldamıştı. İş bununla da bitmiyordu. Musa'nın ayrıca, ikizlere bir müjdesi de vardı. Allah'ın sevgili kulu oldukları için olsa gerek, dört ayak üzerine düşmüşlerdi:Bundan böyle ikizler mektebe beraber değil, nöbetleşe giderek, eli sopalı taş mektep hocasının gazabından kısmen de olsa kurtulacaklardı.
BİZ NE ZAMAN MI KAYBETTİK ? "Bandıra bandıra ye beni hiç doyamazsın tadıma" adlı rezil şarkıyı normal görünce başladık kaybetmeye... "Karabiberim vur kadehlere, hadi içelim, içelim her gece" rezaletiyle neşelenince, "Hani o muallayı sandala atıp..." diye o ahlaksız nakaratları mırıldanınca, "tanrı unutmuş
Bayram; Fedâkârlıktan Sonra İkram Edilmektedir
Bayram,senenin herhangi bir gününde verilmiyor.Recep,Şâban ve Ramazan gibi üç aylık bir takvâ mektebinin neticesinde Cenâb-ı Hak bayramı ihsan ediyor. Dolayısıyla bayram,üç aylarda idrâk edilen takvâ mektebinden lâyıkıyla geçebilenlere ihsân edilen,ilâhî bir tebriknâmedir...
Osman Nuri Topbaş
Osman Nuri Topbaş
Havva Sena GÜMÜŞ

Havva Sena GÜMÜŞ

@Havvasena
·
06 Nisan 04:30
Selamun aleyküm, Bir kaç gündür “Bayram geliyor lakin benim içimden hiçbir şey gelmiyor.” gibi paylaşımlar ve cümleler duyuyorum ve bu beni çok üzüyor. Bayram bize Rabbimizin oruç tutarak ettiğimiz ibadet karşılığında verdiği bir hediye değil midir? Fikrimce bir müslümana yakışan en sevgilinin verdiği hediyeyi heyecanla, hoş bir şekilde, beğenerek karşılamaktır. Hediyeyi hoş karşılamazsak hediyeyi vereni incitmiş olmaz mıyız? Haddimi aştıysam affola. Rabbim ramazanı hakkıyla geçirip bayrama layık olanlardan eylesin.
*Soru*:Babamın 61 gün keffaret oruç borcu varmış. Şu an itibariyle keffaretini tutuyor. Ancak orucunun 60. Günü Ramazan ayının birinci gününe denk geliyor. Bunun için ne yapması gerekir? *Cevap*:Babanızın keffaret orucu tamamdır. Miladi 2024 yılı itibariyle kameri aylar olarak Recep ayı 29 güne ve Şaban ayı 29 güne tekabül etmektedir. Oruç keffareti; eğer ilk gününden başlanırsa iki kameri aydır. Yani bu sene itibariyle Recep ve Şaban aylarının tamamını ( 58 gün ), aralıksız oruç tutan keffaretini yerine getirmiş olur. Kazasını başka zamanda da tutabilir. Eğer, kameri ayların ilk günü değilde sonraki günler keffaret orucu tutulmaya başlanırsa 60 güne tamamlamak gerekir. Eğer böyle ise babanızın keffareti bozulur. Yeniden tutmalıdır. Onun için hesabı baştan iyi yapmak gerekir. Selam ve Hürmetlerimle Dr. Hasan ÇINAR Ankara Müftüsü
Reklam
187. Recep ayının veya orucunun veyahutta onda birkaç gün oruç tutmanın, regâib gecesi gibi bazı gecelerinde kılınacak namazların faziletine dair hadisler hep mevzûdur. Misal: "Recep Allah'ın, şaban benim, ramazan da ümmetimin ayıdır... Receb'in ilk cumasından gafil olmayın. Çünkü o meleklerin Regâib diye isimlendirdikleri bir gecedir..."
Sayfa 110
Sene içinde ihya edilmesi müstehap olan çok faziletli geceler on beş tanedir. Müridin bu gecelerden gafil olması doğru değildir. Çünkü tüccar kår getirecek mevsimden gafil olursa başka ne zaman kâr eder? Söz konusu gecelerden altı tanesi ramazan ayındadır; ramazanın on yedinci gecesi, sabahında Bedir savaşının vuku bulduğu gecedir. Diğer beş tanesi ise geriye kalan tek sayılı gecelerdir. Çünkü kadir gecesi bu geceler içerisinde aranır. On beş geceden geriye kalan dokuzu ise şunlardır: Muharrem ayının ilk gecesi, aşure gecesi, recep ayının ilk gecesi, recep ayının tam ortasındaki gece, recep ayının yirmi yedinci gecesi ki Miraç gecesidir, şaban ayının ortasındaki gece, arefe gecesi, ramazan bayramı gecesi ve kurban bayramı gecesi. Bu gecelerde okunan bazı dualar rivayet edilmiş olmakla birlikte içlerinde sabit olanı bulunmadığı için onları buraya almaktan kaçındık.
Sayfa 361Kitabı okudu
Recep ayı girdiği zaman Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle dua ederdi: Allahım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır! (Taberânî, el-Mu’cemü’l-evsat, IV, 189)
Recep bayanı zamanda mükafat ayıdır. Regaip ve Miraç gecelerinde mükafatları toplarsın. Şaban da şimdilik ayıdır. Recep ayında tövbe ettiğin şeylerden kendini uzak tutmaya devam edersin. Böylece Allah'ın sevgisini kazanırsın. Ramazan-ı Şerif isen mükafat ayıdır. Allah'la kurduğun yakınlığının meyvelerini toplarsın. Sürprizlerle doludur Ramazan Allah'ın seni nasıl mükafatlandıracağını bilemezsin. 3 aylık bir kurs gibi. Eğitimin sonunda da bayram var. Bayramda hazineye ulaşırsın.
Reklam
Cer
Osmanlıda medrese talebelerinin üç aylarda dini dersler vererek halkı aydınlatmak için köylere, kasabalara gitmesiymiş.🌟 Müderris ve yetişmiş talebeler dokuz ay çalışır; Recep, Şaban ve özellikle Ramazan'da cerre çıkarlarmış.🌙✨ Kaynak:
Tarihte Ramazan
Tarihte Ramazan
Recep ayı ekim ayıdır; Şaban ayı bakım ayıdır; Ramazan ayı biçim/hasat ayıdır. Demek ki sevapları kazanmak için hazırlıklar üç ayların başında başlıyor ve bu zamana kadar uzanıyor.
Recep, aklın dünyevileşmeyi terketmesi, Şaban, gönlün dünyevileşmeyi terketmesi, Ramazan, ömrün dünyevileşmeyi terketmesidir.
Receb şehrü'l-hürmeti." Recep hürmet ayıdır" Şa'ban şehrü'l - hıdmeti. " Şaban hizmet ayıdır" Ramazan şehrü'n -nimeti. " Ramazan nimet ayıdır."
738 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.