Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Enes bin Malik anlatıyor: Resulullah bir gün bize namaz kıldırdıktan sonra yüzünü bize çevirerek: "Ben sizin imamınızım, rüku ve secdelerde benden öne geçmeyin. Kıyama benden önce kalkmayın ve benden önce namazdan ayrılmayın. Ben sizi önümden de, arkamdan da görüyorum. Canım elinde olan ALLAH'a yemin olsun ki, benim gördüklerimi görseydiniz az güler çok ağlardınız" buyurdu. "Ne gördün ey ALLAH'ın Resulü" diye sorulunca: "Cennet ve cehennemi" cevabını verdi.
Ömer bin Abdülaziz, bir Emevi halifesidir
Enes der ki: "Şu gençten -Ömer bin Abdilaziz'i kastediyor- daha çok namazı Resulullah'ın namazına benzeyen hiç kimseyi görmedim." Said ekledi: rüku ve secdelerinde onar defa tesbih yaptığını tahmin ettik.
Reklam
Aişe anlatıyor: Bir gece Resulullah'ı yatağımda bulamadım. Diğer hanımlarından birinin yanına gittiğini zannettim, araştırdım. Bir de ne göreyim, (odamda) rüku ya da secde ediyor. Şöyle dua ediyordu: "ALLAH'ım! SENİ hamdü sena ile tesbih ederim. SENDEN başka ilah yoktur." Bu durumu görünce: "Anam babam Sana feda olsun; ben ne hal peşindeyim, Sen ne haldesin" dedim.
Ne senden rüku' ne benden kıyâm Selâmün aleyküm aleyküm selâm /?/ Bundan sonra ne sen beni görünce eğil, ne de ben seni görünce ayağa kalkarım. Birbirimizi görünce selam veririz, selam alırız sadece. Tıpkı namazın sona ermesi gibi, aramızdaki her şey bitti. * Hattat: Sadi Belger
Örnek bir namaz
Evliyanın büyüklerinden "Hatim-i Esam'a," birisi: Nasıl namaz kılarsın? diye sordu! O, da şöyle buyurdu: Namaz vakti gelince, temiz bir kalple niyet ederek abdest alırım. Abdest uzuvlarımı yıkar, kalben de tövbe ederim. Sonra camiye giderim. Mescidi haramı gözümün önüne getirir. makam-1 Ibrahim'i iki kaş arasında tutar, cenneti sağımda, cehennemi solumda, sıratı ayaklarımın altında, can alıcı meleği arkamda düşünür, kalbimi Allah'u Tealaya ısmarlar, sonra tazimle Allah'u Ekber der. hürmetle kıyam, heybetle laraat, tevazuyla ruku, tazarru ile secde, hilm ile tahiyyat, şükürle selamı yerine getiririm Benim namazım böyledir! Başka bir ömekle; Imamı azamı "Ebu Hanife'den" Birisi Imam'ı Azama gelerek şöyle dedi. "Ya imam! Ben namazların şu içinde kalamar Namazdayken ya develerimi otlatıyor veya onlarla ilgileniyorum. Oysa siz, benden daha zenginsiniz. Peki, siz ibadet zevkine nasıl erişiyor, buketlerinizi huşu içerisinde nasıl yapıyorsunuz?" Imam'ı Azam da su ibret dolu ve düşündüren cevabı vermiş "Ben develerimi kalbime bağlamam ki, alura hağlarım" (Said Demirtaş-Namazı yaşayanlar)
Resulullah sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki: “Adamın sırtı rüku ve secdelerde dümdüz olmadıkça namazı yeterli olmaz.”
Sayfa 150 - Tirmizi, K.Salât, Sahihu Sunen-i Tirmizi, (217,256); Nesai, Sahihu Sunen-i Nesai, K.iftitah,(982/1027,1063/1111); Ebû Davud, Sahihu Sunen-i Ebi Davud,K.Salat, (761/855); İbn Mace, Sahihu Senen-i İbn Mace, K. İkameti’s- Salat ve’s Sunne fiha, (710/870); Da
Reklam
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: Namaz üç birlikten(şeyden) oluşmaktadır: 1) Üçte biri abdesttir, 2) Üçte biri rüku ve sücuddur. 3) Üçte biri ise kıraattir. Kim bunları tam bir şekilde eda ederse namazla birlikte sair ibadetleri de kabul edilir. Kim de bir tanesini eksik bırakırsa yırtık, eski elbisesi dürüldüğü gibi namazı bir paçavra gibi dürülür, suratına çarpılır ve tövbe edene kadar hiçbir ameli Allah'a çıkartılmaz.
Ne senden rüku, ne benden kiyam. Bundan sonra selamün aleyküm aleyküm selam.
Yaklaştır ALLAH'IM
İçindeki ALLAH'I bilenin namazı Miraçtır! O namaz ki, yedi semayı aşıran buraktır! Kıyam, rüku, secde hepsi ruha kanatır! Çok uzağız! şah damarımdan yakın ALLAH'IM! Ver aşkından yüreğime, beni sana yaklaştır! Mek
Namazın diğer ibadetler arasındaki yeri konusuna gelince: Yüce Allah 7 göğü (semavatı) yarattı ve onları meleklerle doldurdu. Melekler ona hiç şaşmadan salatla(namazla) ibadet ederler. Her semanın ehline bu salattan (namazdan) bir çeşit verilmiştir. Bir semanın ehli Sura üfürülünceye kadar ona kıyam ederler, diğer semanın ehli onu rüku ederler, öbür semanın ehli secde ederler, bir diğer semanın ehli dizleri üstüne çöker ka'deya dururlar. İlliyyun melekleri ve Arş'ın etrafındaki melekler ise ayakta ve tavaf halinde Rablerine hamd ederek tesbih ederler. İşte bütün bunlar senin için tek başına namazda bir araya getirilmiştir.
Reklam
Gayrıdır her milletten bu bizim milletimiz Hiç dinde bulunmadı din ü diyânetimiz Bu dîn ü diyânette yetmiş iki millete Bu dünyâ ol ahrette ayrıdır âyâtımız Zahir suya banmadan el ayak depretmeden Baş sücûda varmadan kılınır tâatımız Ne Kâ’be vü ne mescid ne rükû’u ne sücûd Hakk ile dâim be cid olur münâcâtımız Gerek Kâ’be’ye varalım gerek mescide girelim Gerek suyla yunalım çün bile illetimiz Su ne kadar arıta çün yavuz fi’lin bile Meğer bizi pâk ede Hak’tan inâyetimiz Kimin sözün kim bile akıl ermez bu hâle Yarın anda bell’ ola Müslüman mürtedimiz Yunus canın yenile kim dostluğun anıla Aşk ile dinler isen bilesin kudretimiz
Sayfa 227 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları VII.Basım Ocak 2016Kitabı okudu
Rüku ve secdelerinde belini doğrultmayan bir kulun yüzüne kıyamet gününde cenabı hak şefkatle bakmaz.
Sayfa 77 - Ensar neşriyatKitabı okudu
Tek sayılarda Tanrısallık vardır. Namaz esnasında rüku ve secdedeki zikirlerin 3, 5 veya 7 kez tekrar edilmesinin istenmesi namaz sonrasında 33'er kez tesbih çekilmesi, bir tavafın 7 şavttan meydana gelmesi, Safa ile Merve tepeleri arasında 7 kez sa'y yapılması İlk anda akla gelen örneklerden bazılarıdır.
1.500 öğeden 361 ile 375 arasındakiler gösteriliyor.