Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İzmir, 15 Mayıs 1919’da işgal edilmiştir ve ilk direnişler bu tarihten sonra başlamıştır. Atatürk ise 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştır. Yani arada sadece 4 gün vardır. “Atatürk Samsun’a çıkmadan önce Kurtuluş Savaşı başlamıştı” diyen tarihçilere, “Her şey 4 günde mi oldu?” diye sormak isterim!
Sayfa 73
Bir milletin dirilişi: 19 MAYIS 1919 "Ben Samsun’u ve Samsun Halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsun’luların hal ve durumlarında gördüğüm gözlerinden okuduğum vatanseverlik ve fedakarlık ; ümit ve tasavvurlarımı olumlu bir inanca
Reklam
Makbule Atadan,ağabeyi Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmadan önce annesinden helallik aldığını,Selanik gibi buraların da elden çıkabileceğini bu nedenle Anadolu’ya geçmesi gerektiğini ve bu yoldan bir daha dönemeyebileceğini söylediğini aktarmaktadır.Aynı zamanda işler yolunda gitmezse bütün paralarını ve eşyalarını satmalarını ve buradan ayrılmamalarını, “Başarılı olamazsam zaten sizi öldürürler, o zaman elbet ben de ölmüş olurum,” dediğini ifade etmiştir.
Sayfa 268Kitabı okudu
Samsun’a çıkmadan önce..
Cevat Paşa başını kaldırır. Yanında yürüyen arkadaşını bir müddet süzer ve sorar: -Bir şey mi yapacaksın Kemal? -Evet paşam, bir şey yapacağım... -Allah muvaffak etsin.. -Mutlaka muvaffak olacağız!..
Sayfa 369Kitabı okudu
Atatürk’ün Direniş Telgrafları , İskenderun Savunması
“Bugün Payas-Kilis hattına kadar toprakları isteyen İngilizlerin yarın Toros’a kadar olan Kilikya mıntıkasını, daha sonra Konya İzmir hattının işgali isteklerinin birbirini kovalayacağı ve sonunda ordumuzun kendileri tarafından sevk ve idaresi ve hatta Osmanlı Bakanlar Kurulu’nun Britanya Hükümeti tarafından seçilmesi gibi tekliflerin karşısında da kalmak uzak bir ihtimal değildir.” Görüldüğü gibi Atatürk daha İstanbul’a gitmeden Samsun’a çıkmadan aylar önce 1- 8 Kasım 1918 tarihleri arasında yedi gün boyunca Adana’da muhtemel bir emperyalist işgale karşı hem yetkilileri uyarmış hemde ilk direniş hazırlıklarını yapmıştı.
Sayfa 69 - İnkılapKitabı okudu
kurtuluş
Mustafa Kemal´in 9. Ordu birlikleri müfettişliğine atandığını bildiren 30 Nisan 1919 tarihli belgede Mustafa Kemal’in görevleri yurdun savunulmasına yönelik faaliyetleri durdurmaya yönelikti oysa Mustafa Kemal henüz Samsun yolundayken, Bandırma Vapuru’nda yanındakilere: “Türkiye henüz mevcut değildir. O´nu dünyaya getirmek gerek” diyerek kendisine verilen görev ile amacının farklı olduğunu oradakilere hissettirmiştir. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’dan ayrılmadan önce her şeyi planlamış, küçük ayrıntılarına kadar her ihtimali hesaplanmıştı. Mustafa Kemal bugünlerini kendi kalemimden şöyle anlatır. Bir gün İsmet Beyi Şişli’deki evime davet ettim: -Şuradan bana bir Türkiye haritası bulup masaya açar mısın? Üzerinde konuşacağım.. Açtı ve ne yapacağımı sordu. Mesela dedim. Anadolu’ya geçmek ve orada milleti uyandırarak, kurtulma çarelerini aramak için en müsait bölge ve beni o bölgeye götürecek en kolay yol hangisi olabilir İsmet? sakin bir sesle “Samsun nasıl?” diye sorunca İsmet Paşa tekrar haritaya baktı. Ve bir süre inceledikten sonra şu cevabı verdi: “ Evet. En uygun yer orası.” Görüldüğü gibi daha İstanbul’dan çıkmadan günlerce önce Mustafa Kemal ne yapacağını biliyordu. Amacı ulaşacağı yolları, çareleri tasarlamıştı. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basışı rasgele bir şey değildi. Düşünülmüş, incelenmiş, planlanmış bir davranışın birinci adımıydı.
Reklam
Samsuna çıkmadan önce
Cevap Paşa, “ Bir şey mi yapacaksın Kemal?” diye sordu. Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği yanıt çok net ve birçok şeyi özletler mahiyetteydi. “Evet bir şey yapacağım”.
Sayfa 200
Mustafa Kemal 18 Mayıs 1919’da, Samsun’a çıkmadan önce, İstanbul’da Bekir Ağa Bölüğü’ndeki tutuklu arkadaşlarını ziyaret ediyor ve onlara Cumhuriyet’i kurmaktan bahsediyor. Demek ki daha o zamandan kafasında böyle bir düşünce var