Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
826 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Bazı makalelerin dili biraz ağır olmakla birlikte Tanzimat'ı en ince detayına kadar anlatıyor. Tanzimat'ın öncesi ve sonrası gelişmeleri bilmek icin şüphesiz okunması gereken bir eser. Kitabın sonunda Sened-i İttifak, Tanzimat ve Islahat Fermanlarının birer nüshasının bulunması da ayrı bir güzellik.
Tanzimat
TanzimatHalil İnalcık · İş Bankası Yayınları · 2011138 okunma
728 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Modern Türkiye’nin Tarihsel Yolculuğu
Ortadoğu ve İslam Tarihi uzmanı ünlü otorite Bernard Lewis’in Türklerin 250 yıllık çağdaşlaşma çabalarını sade bir dille anlattığı bu eseri, ikiyüze yakın dipnotu ve yüzlerce kaynakça içeriği ile Türk Tarihi için oldukça önemli bir kaynaktır. Ayrıca Lewis, kendi argümanları ile işlediği konuları çeşitli açılardan yorumlamıştır. Osmanlı İmparatorluğunun bir zamanlar hakir görülen düşmanlar karşısında aldığı bir dizi yenilgi sonrasında mevcudiyetlerini korumak uğrunda Avrupalı silahları benimsemek, Avrupalı danışmanları davet ederek yeni yöntemler öğrenmek ve böylelikle, ne kadar gönülsüzce olsa da, modern devlet ve ordunun temelinde yer alan yeni düşünceleri ve kurumları kabul etmek zorunda olmasıyla başlayan modernleşme tarihi Osmanlı İmparatorluğunun kadim kurumlarını değiştirirken, bu değişim toplumsal dönüşümü ve liberal, vatansever hatta devrimci fikirli yeni bir elit sınıfının ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. 3 Kasım 1839 Tanzimat Fermanı (Sened-i İttifak- İlk Anayasa), 18 Şubat 1956 Islahat Fermanı, 1876 I. Meşrutiyet, 1908 II. Meşrutiyeti ilanı ve yaşanan gelişmeler hep bu modernleşme çabalarının bir ürünü olmuştur. Osmalı sonrası Cumhuriyet Devrimi ve Kemalist ideoloji Türkiye’nin modernleşme sürecinde zirve noktası olmuş, Genç Cumhuriyeti münhasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için gayretle kurumlarda ve toplumda dönüşümler hedeflenmiştir. Türkiye’nin diğer müslüman ülkelerden farklılığını ve gelişim süreçlerini çok net ortaya koyan bu kitap ayrıca günümüzde kurumsal ve toplumsal yaplar ile sorunların temellerine ışık tutmaktadır. Tüm okurlara tavsiye ederim. Saygılar…
Modern Türkiye'nin Doğuşu
Modern Türkiye'nin DoğuşuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 2021935 okunma
Reklam
598 syf.
·
Puan vermedi
ATI, ARABANIN ÖNÜNE KOŞMAK
İlk olarak İngilizce yazılmış olsa da, Türkçedeki en ünlü eserlerden olan bu kitabın asıl önemi, bana göre, birtakım tarihî olaylar hakkında (II. Mahmut dönemi, Tanzimat dönemi, Namık Kemal, vb.) verdiği bilgilerdir. Yoksa, teorik çerçevesi cılız ve de yanlıştır. En azından günümüzden bakınca… Eserinin ilk halini 1964 yılında yazan (The
Türkiye'de Çağdaşlaşma
Türkiye'de ÇağdaşlaşmaNiyazi Berkes · Yapı Kredi Yayınları · 2019467 okunma
455 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Tanzimat ile başlayıp 1961 anayasası ile sona eren hukuki metinlerin/yasaların tarihini anlatan, kritiğini yapan değerli bir eser. Tanzimat, Islahat Fermanı, Kanun-i Esasi, I. ve II. Meşrutiyet, Sened-i İttifak, Teşkilat-ı Esasi, 1921-1924-1961 anayasalarının incelenmesi, karşılaştırılması yapılmış. Hukukçuların zaten okuması gereken bir kitap ama meraklıları için de çok değerli..
Osmanlı - Türk Anayasal Gelişmeleri
Osmanlı - Türk Anayasal GelişmeleriBülent Tanör · Yapı Kredi Yayınları · 2017323 okunma
206 syf.
8/10 puan verdi
Anayasalı devlet ile anayasal devletin farklı siyasi sistemleri ifade ettiğinden hareketle anayasal devletin insan onuru ve iktidarın sınırlanmasını gerçekleştirmesi gerektiği ve bu bağlamda anayasal devletlerde iktidarı sınırlama araçlarının ele alındığı bir eserdir. Eserde iktidarın sınırlandırılmasının kaynağı Hristiyan kültürü olduğu iddia edilmiştir. Hristiyanlıkta dünyevi iktidar ve ilahi iktidar ayrımı olmakla birlikte iktidarın sınırlandırılmasına Hristiyanlığın nasıl kaynaklık ettiği net bir şekilde ortaya konulamamıştır. Sened-i İttifak ile ilgili ileri sürülen belgenin merkezi otoritenin gücünü kaybettiğinin vesikası olduğuna ilişkin görüşe benzer şekilde Magna Carta ile ilgili iddianın ileri sürülmesi dikkat çekicidir: “Gerçekte tarihsel olarak Magna Carta feodal halkların ve ayrıcalıkların kabul edildiği bir belgeden başka bir şey değildir.” (s. 52) Direnme hakkı konusunda ABD başkanlarından Thomas Jefferson’un Albay William Stephens Smith’e yazdığı mektuptaki ifadeler iktidarın kontrolü bağlamında dikkat çekici ve anlamlıdır. Mektubun aslına (founders.archives.gov/documents/Jeffe...) ulaşılabilmektedir. “Tanrı korusun az kalsın yirmi yıldan fazla bir süre herhangi bir isyan olmadan yaşamış olacaktık. … Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlükler korunabilir. … Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır.” (s. 65) Eserin tercümesi son derece akıcı ve anlaşılırdır.
Sınırlı Devlet
Sınırlı DevletCarl. J. Friedrich · Gündoğan Yayınları · 200017 okunma
68 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
DEMOKRASİNİN TÜRKİYE SERÜVENİ (BERNARD LEWIS)
(Lewis, Bernard, Demokrasinin Türkiye Serüveni, Çevirenler: Hamdi Aydoğan, Esra Ermert, YKY, 7. Baskı, İstanbul, Eylül 2020, s. 67.) Kitap, Lewis’in “Türk demokrasisinin büyümesi, sınanması ve başarısı” ile ilgili dört makalesinden oluşuyor. Kısa bir özet arayan özellikle üniversite öğrencisi arkadaşlara faydası olur düşüncesiyle gelin biraz söz
Demokrasinin Türkiye Serüveni
Demokrasinin Türkiye SerüveniBernard Lewis · Yapı Kredi Yayınları · 2021246 okunma
Reklam
584 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarih okumaktan daha önemlisi doğru kaynaklardan tarih okumak. Halil İnalcık Hoca , tarih alanındaki üstün çalışmalarıyla, yetiştirdiği öğrencilerle , metodolojisiyle ve Türk modern tarihçiliğine kazandırdığı disiplinle en güvenilir eserleri vermiş bir isim. Devlet-i ‘Aliyye dördüncü cildinde , 1699 Karlofça Antlaşması ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşma gerekliliğini fark ederek giriştiği ıslahat girişimleri , modernleşme adımları geniş çaplı anlatılmış. 1700-1923 tarihleri arasında atılan Sened-i İttifak, Tanzimat ve Meşrutiyet gibi adımları anlamak , Cumhuriyet’e giden yolun oluşumunu anlamak için şart. Daha yakın tarihi konu alması ve günümüz siyasetinde hala tartışılan konulardan II. Abdülhamit dönemini , hürriyet düşüncesinin ve rasyonel devlet anlayışının ortaya çıkışını geniş çaplı bir arka planla anlatmasıyla en çok sevdiğim cilt oldu diyebilirim. Böylece Devlet-i ‘Aliyye serisinin sonuna geldim fakat İş Bankası Kültür Yayınları beşinci kitabı yayımlayacağını duyurarak hoş bir sürpriz yaptı. Kafamızda tarih bütünlüğünü oturtan , ezber yapmadan sebep ve sonuç dinamosu içinde tarihe ekonomik , sosyal ve siyasi açıdan baktıran , kült bir seri. Beşinci cildi sabırsızlıkla bekliyorum.
Devlet-i Aliyye - Âyânlar, Tanzimat, Meşrutiyet
Devlet-i Aliyye - Âyânlar, Tanzimat, MeşrutiyetHalil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 2016591 okunma
826 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bu eser, bu yorumlama ve değerlendirme sürecine bir katkı olarak, çağımızın tarihçi ve sosyal bilimcilerinin çalışmalarından derlendi. Hem Türkiye'den hem dünyadan üç kuşaktan 32 akademisyenin 36 makalesi, Tanzimat'ı farklı bakımlardan ele alırken, bu süreçteki üç temel belge de çevriyazı olarak eserin girişinde yer alıyor: Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı.
Tanzimat
TanzimatHalil İnalcık · İş Bankası Yayınları · 2011138 okunma
230 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
sadelik kalp ben.
Selamlar. Yine 19. Yüzyıl yine ben :) Öncelikte kitapta ki sade dili, akıcı üslubu ziyadesiyle beğendim. Gayet açıklayıcı ve basit şekilde kaleme alınmış. Mutlu mesut okuyordum ki dipnotta 'Mustafa Armağan' ismini gördüm, 'neyseeee' dedim sessizce okumaya devam ettim. Yazarın Sened-i ittifak üzerine kim ne demiş bölümü hayli hoşuma gitti. Bu kadar derli toplu ve özet bilgiyi bir arada bulmak benim için bayağı kolaylık sağladı. Sened-i ittifak ve magna Charta karşılaştırmalarını konu ile alakadar olanlar muhakkak duymustur. Nedendir bilmem bir konu üzerinde anlaşmazlık var ise o konuya tapiyorum (örn. Osmanlı kuruluş tartışmaları). Sened-i ittifak kısmı üzerine düşünerek okunması gereken bir kısım. Birde Abdülhamid'in günlük hayati ve çalışma prensipleri kismindan fazlasıyla keyif aldım (lisans yıllarında bu konulara 'magazin tarihi' derdik, arkadaşlarım magazin tarihçisi olacağımı düşünürdü hahah nasıl da yanıldılar ama). Tek başına yeterliliği tartışılır ki zaten bahsi geçen dönemi tek başına yetecek kadar kuvvetli kaleme alan babayiğidin de elinden öpülür. Tavsiye ederim, selametle.
Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme
Osmanlı Bürokrasisi ve ModernleşmeAli Akyıldız · İletişim Yayınları · 201527 okunma
335 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Başucu kitabi
Kitabın ismi literatüre girmiş bir kavramdır. Birkaç yıl evvelki tarih kitaplarında 19. yüzyıl, "Osmanlı İmparatorluğunun En Uzun Yüzyılı" başlığı ile anlatılmıştı. III. Selim'in halli ve devaminda öldürülmesi ile başlayan olaylar derin bir vukufiyetle I. Meşrutiyet'e kadar getirilmiş. Sened-i İttifak, Osmanlı feodalizmi, Kavalalı Mehmed Ali Pasa6ve Mısır olayı, yeniçeri ocaginin kanlı şekilde lağvedilmesi ve Tanzimat tüm aşamasıyla etraflıca işlenmiş. Son yüzyıldaki Osmanlı modernleşmesini bilmek için mutlaka okunması gereken bir eser
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılıİlber Ortaylı · Timaş Yayınları · 20172,404 okunma
Reklam
207 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
بسم الله الرحمن الرحيم Selamun aleyküm arkadaşlar. Şiî müellifin kitabına reddiyelerini sunmak için hazırlanan bu kitap şiîleştirme faaliyetlerinin iran devriminden sonra alevlenip tekrardan sunnî-şiî rövanşı için çalışıp faaliyetler gösterenlerin peşaver gecelerinde şiî imam, sunnî alimlere(!!!) Doğru yolu anlatmak için meydan okuduğu lakin ayetler-hadislerdeki tevillere, hadislerin senetlerindeki cerh-tadil ve hadislerin sıhhat (sahih-hasen-zayıf) olması bakımından sened-metin tahkiki, hatta bize reddiye verdiği(!!!) Meseleler kendi şii mezhebinin ittifak ettiği meselelerde ki aslında ittifak edilmemiş meseleleri ittifak halinde gostermis ve kendi mezhepleri içindeki ihtilaflarını açıklayan Ebubekir hocamız kendisine bizim mezhebimiz ehl-i sünnetle ve genel olarak şii kaynaklarla bizzat reddiye veren okunması gereken ve üzerine araştırma yapılabilecek kıymetli bir kitap. Cerh-Tadil= Seneddeki ravi zinciri(yani hadisi rivayet edenlerin) güvenilirliği hususunda hadis usulü alimlerinin yazdigi kitaplar.
İstanbul Celseleri 1
İstanbul Celseleri 1Ebubekir Sifil · Rıhle Kitap · 201816 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
1215 Magna Carta
Magna Carta'dan bahseden Çiğdem Dürüşken bunun en ünlü bağımsızlık sözleşmesi olduğunu söylüyor. Bence şu da eklenmeli ki kapsamı da fazlaca dar bir sözleşme. Bireysel hak ve özgürlüklerin kazanımına yönelik sağlanan haklar genel olarak mülkiyet üzerinden verilmiş. İlk maddesinin kilise ile başlıyor olması bana dikkate değer geldi. Zaten belgenin
Büyük Sözleşme Ya Da Özgürlükler Sözleşmesi
Büyük Sözleşme Ya Da Özgürlükler SözleşmesiAnonim · Alfa Yayıncılık · 201780 okunma
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.