Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şirazlı Şeyh Sadi der ki: Ufuklara boş açıl ve marifetle geri dön.
231 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
“Şirazlı Sadi Gülistan da Sadi’nin toplumcu ve ahlakçı tutumundan nasibini alır. Burada da zalim sultanlar, bildiğiyle amel etmeyen âlimler, yoksulu gözetmeyen zenginler, yalancı, ikiyüzlü ve nefsin aşağılık isteklerine boyun eğenler eleştirilir, evrensel bir kavram burada da adım başı karşımıza çıkar: Ahlak. Günümüzde istediğiniz yere koyulacak hikayelerin toplandığı güzel bir eser olmuş. Severek ve düşünerek keyifle okudum.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Venedik Yayınları · 20215,5bin okunma
Reklam
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Merhabalar..
Öncelikle herkese selamın aleyküm. :) bugün ilk incelememi yapmış bulunmaktayım. Şirazlı Şeyh Sadi’nin Gülistan adlı eseriyle başlayacağım. nesir ve nazımdan oluşan, didaktik- ahlaki hikayeler içeren bir özelliğe sahip kitap. Kitap, önsöz haricinde 8 bölümden oluşuyor. Kitabın önsözünde; münacat ve na’t olarak nitelendirilebilecek bölümlerin yanı sıra kitabın ithaf edildiği kişi( Atabek Muzafferüddin Ebubekir) ve Sebeb-i Telif yer almakta.. Kısaca bölümleri inceleyecek olursam, Mesela örneğin, sultanların geleceğine dair, veyahut Derviş ahlakı, kanaat ve yetinmenin erdemleri, yahut sükûtun faydası, aşka Ve gençliğe dâir hikaye ve sözler, güçsüzlük yaşlılık, ve dâhi eğitim öğretim. Ve en sonunda da sohbetin kurallarına dâir şeyler.. kısaca o kısmı şöyle özetleyebilirim. ; Bu kısımda, Sadi’nin bir iddiacı ile “ zenginlik- yoksulluk üzerine” tartışmasının anlatıldığı uzun bir hikaye var. Buradaki hikmetli sözlerden bir kaçını verecek olursak; “Çok dostu olan sevgiliye kapılma, yüreğini tutsak etmiş olursun.”, “Toz göğe yükselse de değersizdir.” Yanisi, :) Kitap, bir öğüt niteliğinde olup, yüz yıllar boyu önemi yitirmeyecek olan evrensel erdemli insan olmanın yollarını anlatmakta. Elbette kitapta pek çok hikaye var. Fakat sadece bir tanesini kısaca anlatmaktaki maksadım, ortaöğretim seviyesindeki genç arkadaşlarımızın ilgisi çekmesi yönünde olmuştur. Her bireyin öğretim seviyesi ne olursa olsun okuması gereken bir kitaptır. Umarım açıklayıcı net bir ifade ile yazmışımdır. Dostumuz kitaplardan uzak olmamanız dileğiyle… :) Selâm ve Duâ ile kalınız.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · İnsan Kitap · 20185,5bin okunma
213 syf.
·
Puan vermedi
İran Edebiyatı'nın klasikleşmiş bir eseri olan Gülistan uzun yıllar medreselerde ders kitabı okarak okutulmuş;içinde hikmetli,veciz sözlerin ve her birinden bilgelik ve ahlaki yaşam dersi alacağımız kıssaların olduğu bölümlerden oluşuyor.Fars Edebiyatı'nın önemli şairi olan Şirazlı Sadî'nin bu eseri yazıldığı ve onu takip eden yüzyıllarda çok etkili olsa da bence günümüz için çok bilindik ve aşina olduğumuz sözler içeriyor.Bu yüzden ben okurken sıkıldım ve sanki atasözleri kitabı okuyormuşum havası uyandırdı.Yine de klasik bir eser okumak isteyenlerin bilmesi gereken bir kitap.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Timaş Yayınları · 20045,5bin okunma
189 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
"İşte bu bizim perimiz" Abdulmelik Fırat...
Abdulmelik Fırat, dedesinin adıyla anılan Şeyh Said başkaldırısından 10 yıl sonra,1934'te Hınıs'ta(Xinûs) dünyaya geldi. 1925'te adıyla anılan "İslam-Kürt" nitelikli isyanın ruhani lideri Şeyh Saidin torunu Abdülmelik Fırat, "Dedem cumhuriyetin kuruluşundaki Türk-Kürt ittifakının bozulmasına başkaldırdı"
Fırat Mahzun Akar
Fırat Mahzun AkarAbdülmelik Fırat · Avesta Yayınları · 19964 okunma
“Şimdi nasıldır bahçemin hâli ey bahar meltemi, söyle Çünkü bülbüller figan ediyor, böyle gamlı telaşlı Gül nedir ki senin can alıcı güzelliğin karşısında Sen çiçekler arasında, dikenler içindeki gül gibisin Ey şifa kaynağı mücevher, hastalarına bir bak, Merhem elinde fakat bizi yaralı bırakıyorsun Bir ömür daha lazım vefatımızdan sonra, Çünkü bu ömrümüzü sadece umutlanarak geçirdik” Şirazlı Sadi
Reklam
İlk söz.
"Şirazlı Sâdî'nin kaleme aldığı her iki eserde de evrensel temalara yer verilmiş olup insanoğlunu mutluluğa ve huzura kavuşturacak reçeteler sunulmuştur."
Sayfa 7 - Osman KOCA, İstanbul, 2008.
Şirazlı Şeyh Sadi, Bostan isimli kitabında tevekkülle ilgili güzel bir hikaye anlatır: “Adamın biri eli ayağı olmayan kötürüm bir tilki görünce, karnını nasıl doyurduğunu merak etmiş. O esnada çakal avlamış bir aslan oradan geçiyormuş. Aslan avını yedikten sonra artığını da tilki yiyerek karnını doyurmuş. Adam başka bir gün, bir vesileyle tilkinin yine karnını doyurduğunu görünce, “mademki tilkinin rızkı ayağına kadar geldi, zahmete girip karınca gibi çalışmama ne lüzum var. Gidip bir köşede oturup rızkımı beklerim. Allah kısmet etmezse aslan gibi bir hayvan bile nasibini bulamaz” demiş. Beklemeye başlamış ama semtine kimse uğramamış. Yiyecek içecek de gelmediği için bir deri bir kemik kalmış. Bu sırada, kaldığı mescidin mihrabından şöyle bir ses gelmiş: "Ey fena düşünen adam! Kendini sakat, kötürüm tilki yerine koyma. Kalk git aslan gibi yırtıcı ol. Öyle çalış ki aslan gibi senden de artık kalsın. Aciz tilki gibi artık yeme. Aslan gibi ensesi kalınken çaresiz kalmış tilkiye dönen adamdan köpek daha iyidir. Çalış rızkını kazan. Hem kendin ye hem de başkalarına yedir. Başkalarının artığına göz koyma. Kolunun kuvvetiyle, yani, gayret göstererek nasibini elde et ve başkalarını da rahat ettir. Alçaklar gibi onun bunun eline bakma." (Bostan, 265-266)
62 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.