Onüçüncü yüzyılın bir tanığı olan Şirazlı Sadi'de sembolik ve şiirsel bir sesten ziyade; dolaysız yalın ve gerçekçi eda buluruz. Osmanlı mendereslerinin bu başlıca ders kitabı gerçekçi hikmetli ve şiirseldir. Temaları ve bu temleri işleyiş tarzı bakımından hem geleneksel hem güncel hem de hakikidir. Okurken keyif alacağınız Gülistan'da herkesin gerçekliklerine tekabül eden bir kişi bir kelime bir kurgu bir renk bir ahenk var. Bostan ve Gülistan birbirini bütünleyen iki önemli şaheserdir.
213 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1258
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

219 syf.
10/10 puan verdi
Selamün aleyküm herkese hiç inceleme yapmadım yapmayı beceremedim denedim bir kaç defa:) Ama bugün bu kitabı bir daha elime aldım ve diyeceğim tek birşey bu kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum hayatımıza dini açıdan vicdani açıdan yol gösteren bir kitap umarım okursunuz.. Becerdim mi bilmiyorum ama okuyacak olanlara iyi okumalar.. :))
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Etkileşim Yayınları · 20136,1bin okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
"Ne kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.." ◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇●◇ Bakın, size Ramazan ayında okunacak öyle bir kitap söyleyeceğim ki hem ruhunuzu dinlendirecek hem de kalbinizi yumuşatacak: Şeyh Sadi Şirazi’nin Gülistan’ı. Bu kitap, sadece bir edebi eser değil, adeta bir hayat rehberi. 13. yüzyılda yazılmış ama içindeki hikmetler sanki bugün için kaleme alınmış gibi. Kıssalar, öğütler, şiirler derken kendinizi Sadi’nin dizinin dibinde oturuyormuş gibi hissediyorsunuz. Bir anlatıyor, bir öğüt veriyor, bazen de sizi hafifçe gülümsetiyor ama her satırında mutlaka bir ders var. Dili akıcı, anlatımı sade, ama içeriği o kadar derin ki her okuduğunuzda başka bir yönüyle karşılaşıyorsunuz. Adalet, merhamet, sabır, şükür… Hepsi var bu kitapta. Okurken insan kendini sorgulamadan edemiyor. Ramazan ayı sadece aç kalmak değil, ruhu da doyurmak değil mi? İşte Gülistan, tam da bu yüzden bu ayda okunacak en güzel kitaplardan biri. Ancak bu kitap sadece Ramazan’a mahsus bir okuma değil; insanın her dönemde, her yaşta, hayatın farklı aşamalarında yeniden dönüp okuyabileceği, her defasında yeni bir anlam kazanacağı bir eser. Çünkü Sadi’nin sözleri, insanın sadece bir dönemine değil, tüm hayatına hitap ediyor. Ramazan’da olduğu gibi, yılın her günü manevi derinlik arayan herkes, Şeyh Sadi Şirazi’nin Gülistan’ına mutlaka vakit ayırmalı.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Sancak Yayınlar · 20206,1bin okunma
220 syf.
·
Puan vermedi
Şeyh Sadi Şirazi'nin öğütlerle dolu hikayelerden oluşan kitabı. Şu zamana kadar okumadığım için bana derin pişmanlıklar yaşattı.Paylaşmaya değer birçok kısmı var ama özellikle en beğendiğim kısım :esir ve padişah kıssasında şöyle güzel bir parça var;fi tarihinde bir padişah, bir esiri idama mahkum etmiş ancak o esir suçsuzmuş... canının gideceğini ve bunun dönüşü olmadığını fark eden esir başlamış kendi dilinde padişaha sövmeye.. padişah ne diyor bu adam böyle diye sormuş. yanındaki veziri, "padişahım, öfkesini yenenler ve insanları affedenler için cennet hazırlanmıştır mealinde ayeti söylüyor." deyince, bir başka vezir araya girmiş hemen; "padişahım bizim görevimiz size her zaman doğruyu söylemektir, bu esir size küfretti." demiş. hükümdarın canı bu kötü kalpli vezire sıkılmış ve dönüp ona şöyle demiş; "onun yalanını, senin doğru sözünden daha çok beğendim. hayırlı sonuç veren yalan söz, fitne fesat çıkartan doğru sözden daha iyidir."
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma
265 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
GÜLİSTAN Merhaba Değerli Okurlar Öncellikle böyle bir eseri okumama vesile olan biricik kardeşime teşekkürü borç bilirim. Şu an ne yazacağımı bilemez halde yanıp sönen fareye bakıyorum... İnceleme yazmak hiç bu kadar zor olmamıştı benim için... İki saat sonra... Bu güzide eserin yazarı hakkında biraz bilgilendirmek istiyorum siz değerli
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma
220 syf.
·
Puan vermedi
Güzel ve basit cümlelerle yazılmış. Kısa anlamlı hikayelerden oluşan bir kitap. Her yaşa hitap ediyor. Her hikayeden kendinize az da olsa bir çıkarım yapabilirsiniz.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma
220 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
. Gülistan farklı konulara sahip bir çok öyküden oluşuyor. Üslubu akıcı ve dili sade olduğu için hemen bitecek bir kitap. Tasavvuf, ahlak, terbiye, doğruluk, iyilik, alçakgönülülük gibi bir çok konuları detaylı bir şekilde anlatılmış. Aslında bir ders niteliğinde diyebiliriz. Ayrıca anlatılmak istenen her konuyuda detaylı örnekler verilerek hikayeler anlatılmış. Maneviyatı çok yüksek ama direk islami bilgileri okuyucuya aktarmıyor. Kısa kısa hikayeler yer alıyor. .
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
Selâmün Aleyküm 1k ahalisi :) Öncelikle incelememe başlamadan önce bu hususta olan acemiliğimden ötürü sizlerden özür dilemek istiyorum. Lütfen hoş görünüz kusurlarımızı... O Hâlde başlayayım.. Her birimiz Sadi Şirazi'nin hikmetli söz ve hikayelerinden bir kaçını bilir ancak onun hikayesini bilmeyiz. Kimdir "Sadi Şirazi" "Hafız
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Semerkand Yayınları · 20066,1bin okunma
265 syf.
9/10 puan verdi
Sanırım Sadi-i Şirazinin en meşhur kitabı 8 bölümden oluşuyor. Nazım nesir karışık. Didaktik ve ahlaki hikayeler var. Kitabın önsözünde; münacaat ve na't olarak değerlendirilebilecek bölümlerin yanında kitabın ithaf edildiği kişi yani Atabek Muzafferidüddin Ebubekir ve Sebeb-i Telif yer almakta. Kitabın Bölümleri Kısaca: 1. Hükümdarların Hâl ve Hareketleri 2. Allah Dostlarının Ahlakı 3. Eldekiyle Yetinmenin Güzellikleri 4. Susmanın Faydası 5. Aşk ve Gençlik 6. Güçsüzlük ve İhtiyarlık 7. Terbiyenin Önemi 8. Sohbet Yöntemi Kitap genel olarak nasihat niteliğinde. Yıllarca önemini kaybetmeyecek olan evrensel ahlaklı, erdemli bir insan olmanın yollarını anlatıyor.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Kitabın yazarının hep parça parça sözlerini duyar ya da görürdüm. İlk kez kitabı yıllardır evde olduğu halde birkaç gündür okumak nasip oldu. Kısa kısa ibretlik öykülerden meydana gelen bu kıymetli eser inşallah her daim yüz temel eser içerisindeki yerini korur. Okudukça
Şeyh Sadi Şirazi
Şeyh Sadi Şirazi
'nin ilminin büyüklüğüne hayran kalmamak elde değil. Rabbim ondan ve vesile olanlardan razı gelsin. Okuyun ve okutun derim. Biz değerlerimizi okuyup yayarak İslam'a olan katkımızı gelecek nesillere taşıyabiliriz. Rabbim bu kulvarda muvaffak olmayı nasip etsin. Anlamlı okumalar demeyeceğim çünkü anlam dolu. Anlamaya çalışarak istifade etmeniz duasıyla. Rabbimin bol merhameti alimimiz üzere olsun.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Sabah (Turkuvaz Medya Grubu) · 20086,1bin okunma
367 syf.
10/10 puan verdi
Yeni güne yeni bir inceleme ile paşlamak istedim... Kitabımız Sâdí-ì Şìrazî'nın Gülistan eseri, sitede gördüm kitabı baktım, araştırdım, okuyayım dedim kapattım. Keşfete geçtim o ara bir de ne göreyim adaşım https://1000kitap.com/mervience bazı kitaplarını paylaşmak istiyormuş seçtim ve söyledim, sağolsun kırmadı gönderdi :) yani kitap beni oku diye adeta kitaplığıma geldi. İyi ki okudum dediğim kitapların arasına yerleşti. Kitaba gelecek olursak ; *Kitabımız düyazı ve şiir harmanlanarak, başlıkların bile özlü söz, nasiyat gibi olduğu çok güzel bir kitap, kitapta kendimize dair doğruluk, dürüstlük, iyilik, aşk... O kadar çok konu işlenmiş ki herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği, öğreneceği çok güzel bir kitap. Baştan sona sıkılmadan okunacak bütün sayfaları dolu dolu bir kitap. Kitabı okumanız dileğiyle, sağlıkla kalın...
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Kapı Yayınları · 20136,1bin okunma

Yazar Hakkında

Şeyh Sadi Şirazi
Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.