Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
231 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
“Şirazlı Sadi Gülistan da Sadi’nin toplumcu ve ahlakçı tutumundan nasibini alır. Burada da zalim sultanlar, bildiğiyle amel etmeyen âlimler, yoksulu gözetmeyen zenginler, yalancı, ikiyüzlü ve nefsin aşağılık isteklerine boyun eğenler eleştirilir, evrensel bir kavram burada da adım başı karşımıza çıkar: Ahlak. Günümüzde istediğiniz yere koyulacak hikayelerin toplandığı güzel bir eser olmuş. Severek ve düşünerek keyifle okudum.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Venedik Yayınları · 20215,6bin okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Merhabalar..
Öncelikle herkese selamın aleyküm. :) bugün ilk incelememi yapmış bulunmaktayım. Şirazlı Şeyh Sadi’nin Gülistan adlı eseriyle başlayacağım. nesir ve nazımdan oluşan, didaktik- ahlaki hikayeler içeren bir özelliğe sahip kitap. Kitap, önsöz haricinde 8 bölümden oluşuyor. Kitabın önsözünde; münacat ve na’t olarak nitelendirilebilecek bölümlerin yanı sıra kitabın ithaf edildiği kişi( Atabek Muzafferüddin Ebubekir) ve Sebeb-i Telif yer almakta.. Kısaca bölümleri inceleyecek olursam, Mesela örneğin, sultanların geleceğine dair, veyahut Derviş ahlakı, kanaat ve yetinmenin erdemleri, yahut sükûtun faydası, aşka Ve gençliğe dâir hikaye ve sözler, güçsüzlük yaşlılık, ve dâhi eğitim öğretim. Ve en sonunda da sohbetin kurallarına dâir şeyler.. kısaca o kısmı şöyle özetleyebilirim. ; Bu kısımda, Sadi’nin bir iddiacı ile “ zenginlik- yoksulluk üzerine” tartışmasının anlatıldığı uzun bir hikaye var. Buradaki hikmetli sözlerden bir kaçını verecek olursak; “Çok dostu olan sevgiliye kapılma, yüreğini tutsak etmiş olursun.”, “Toz göğe yükselse de değersizdir.” Yanisi, :) Kitap, bir öğüt niteliğinde olup, yüz yıllar boyu önemi yitirmeyecek olan evrensel erdemli insan olmanın yollarını anlatmakta. Elbette kitapta pek çok hikaye var. Fakat sadece bir tanesini kısaca anlatmaktaki maksadım, ortaöğretim seviyesindeki genç arkadaşlarımızın ilgisi çekmesi yönünde olmuştur. Her bireyin öğretim seviyesi ne olursa olsun okuması gereken bir kitaptır. Umarım açıklayıcı net bir ifade ile yazmışımdır. Dostumuz kitaplardan uzak olmamanız dileğiyle… :) Selâm ve Duâ ile kalınız.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · İnsan Kitap · 20185,6bin okunma
Reklam
213 syf.
·
Puan vermedi
İran Edebiyatı'nın klasikleşmiş bir eseri olan Gülistan uzun yıllar medreselerde ders kitabı okarak okutulmuş;içinde hikmetli,veciz sözlerin ve her birinden bilgelik ve ahlaki yaşam dersi alacağımız kıssaların olduğu bölümlerden oluşuyor.Fars Edebiyatı'nın önemli şairi olan Şirazlı Sadî'nin bu eseri yazıldığı ve onu takip eden yüzyıllarda çok etkili olsa da bence günümüz için çok bilindik ve aşina olduğumuz sözler içeriyor.Bu yüzden ben okurken sıkıldım ve sanki atasözleri kitabı okuyormuşum havası uyandırdı.Yine de klasik bir eser okumak isteyenlerin bilmesi gereken bir kitap.
Gülistan
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Timaş Yayınları · 20045,6bin okunma
189 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
"İşte bu bizim perimiz" Abdulmelik Fırat...
Abdulmelik Fırat, dedesinin adıyla anılan Şeyh Said başkaldırısından 10 yıl sonra,1934'te Hınıs'ta(Xinûs) dünyaya geldi. 1925'te adıyla anılan "İslam-Kürt" nitelikli isyanın ruhani lideri Şeyh Saidin torunu Abdülmelik Fırat, "Dedem cumhuriyetin kuruluşundaki Türk-Kürt ittifakının bozulmasına başkaldırdı"
Fırat Mahzun Akar
Fırat Mahzun AkarAbdülmelik Fırat · Avesta Yayınları · 19964 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Bostan, Doğu edebiyatının Tasavvuf anlayışını yansıtan bu yapıtta insanı insan yapan sevgi, açık yüreklilik, alçakgönüllülük gibi erdemler övülür; bunların her şeyden üstün olduğunu gösteren öyküler anlatılır. İrfani öğretinin şiirsel taşıyıcıları, Mevlana, Şeyh Galib ve diğerlerinde görüldüğü üzere, mecazi bir dille konuşur. Şirazlı Sadi’de ise böyle sembolik ve şiirsel bir sesten ziyade; dolaysız, yalın ve ‘gerçekçi’ bir eda buluruz. Osmanlı medreselerinin başlıca ders kitabı olan Bostan, gerçekçi, hikmetli ve şiirseldir. Temaları ve bu temaları işleyiş tarzı bakımındansa hem geleneksel, hem güncel, hem de hakikidir..
Bostan
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Antik Yayınları · 20102,803 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Sa'dî-yi Şirazî: Şirazlı Sa'dî, Fars edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden biri ve bir ahlak öğretmenidir. Fars edebiyatının parlak yıldızlarından biri olan Sa'dî kaleme almış olduğu özellikle Bostân ve Gülistân adlı eserleriyle sadece Farsça konuşup yazanları etkilememiş, dünyanın birçok bölgesinde elden ele dolaşan tercümeleriyle daha yoğun halk kitlelerine ulaşmış, fesahati, belagati, eserlerini kaleme alırken kullandığı dilin akıcılığı ve sadeliği ile şiirleri ve şiir gibi bir dille, secili nesirle kaleme almış olduğu tatlı cümleleriyle insanları âdeta büyülemiştir.
Hükümdarlara Öğütler
Hükümdarlara ÖğütlerŞeyh Sadi Şirazi · Bilge Kültür Sanat · 201679 okunma
Reklam
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bostan
Kitap adı: Bostan Yazar: Şiralı Sadî Sayfa sayısı: 287 Boyut: 13.5 × 19.5 . Bostan, Doğu edebiyatının elden ele, dilden dile dolaşan en büyük eserlerindendir. Tasavvuf anlayışını yansıtan bu yapıtta insanı insan yapan sevgi, açık yüreklilik, alçakgönüllülük gibi erdemler övülür; bunların her şeyden üstün olduğunu gösteren öyküler anlatılır. İrfani öğretinin şiirsel taşıyıcıları, Mevlana, Şeyh Galib ve diğerlerinde görüldüğü üzere, mecazi bir dille konuşur. Şirazlı Sadi’de ise sembolik ve şiirsel bir sesten ziyade yalın ve ‘gerçekçi’ bir eda buluruz. Osmanlı medreselerinin başlıca ders kitabı olan Bostan, gerçekçi, hikmetli ve şiirseldir. Temaları ve bu temaları işleyiş tarzı bakımındansa hem geleneksel, hem güncel, hem de hakikidir.(Tanıtım bülteninden) . Kitap 13. yüzyılda yaşayan Şirazlı Sadi'nin yazdığı her biri altın değerinde öğüt niteliğindeki kıssalardan oluşuyor. 10 bölümlü kitap tarihi kişilerden, peygamber ve sahabelerden, halktan ve Sadî'den bahsediyor. Hepsi dönemine göre şekillenmiş kıssalar olsa da çoğu bugün ve yarın için de geçerli öğütler. #alıntılar ... - Bir kimseye kızdığın zaman onu cezalandırmada aceleci olma. İyice düşün. Bedehşan kadehini kırmak kolaydır. Kırdıktan sonra parçaları toplayıp eski hâline getirmek imkânsızdır. - Sabır acı görünür fakat insanın kişiliğine yerleştikce bal olur. - Yüreği mum gibi yanmayan meclisi aydınlatamaz. - Bir halı parçası için yer öpme. - Mal, mülk ve makam bir varmış bir yokmuştur... - Yanında başkasının gıybetini yapan yarın bunu senin için de yapabilir
Bostan
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Antik Yayınları · 20102,803 okunma
519 syf.
·
Puan vermedi
Her bir kelimeye hatta her bir harfine hürmet için bu incelemeyi üzerimde bir borç bildim. Daha kitaba henüz başlarken bitinceye kadar yazacağım incelemeyi düşündüm. Bu yaşıma kadar her türlü şeyi merak edip, insanı dahi okumayı âdet edindim. Şeyh Sâdî söz bahçesinin en hikmetli şeyhi desem mübalağa etmiş olmam. Eğer bu kitabın değerli sözlerini alıntı yapmış olsaydım kitabın tamamını yazmam gerekecekti. Kitabın her kelimesinde bir anlam ve ifade yatıyor. Bu anlam ve ifade nezâket ve rikkatle inşa olmuş. Rüyamda bostan çekirdeklerinin sırrım olduğunu işittim. Muhtemel ki o bostan tarlasına ekilen çekirdek Şeyh Sâdî'nin hikmetli sözleridir. Bu bahçeye hikmetli söz eken Sâdî, Merve'nin gönlünü hoş etti. Allah ona rahmet etsin. Bütün bir kitabın fikrini ifade edecek olursam bu ilim ile amel etmektir. İlim insana zaruri bir ihtiyaçtır ve onu paylaşmak önemli bir vazifedir. Yaratılmışta duyguların efendisi sevmektir. Sevmek istidadı bulunmayan bir kimse ilimle tanışıksa da o ilim hamdır. İlmi sevmek ile ifade etmek bir hünerdir. Bu hüneri ben en güzel Bostan ve Gülistan'da buldum. Bulduğum bu hüner benim bostan bahçeme bir çekirdek ekti. Başıma gelecek en güzel şey ise bu çekirdekleri ilim sûretiyle bilmek arzusuna kapılmış kimselere aktarmak olacaktır. Selam Şîrazlı'ya ve onun yoldaşlarına olsun.
Bostan ve Gülistan
Bostan ve GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Meral Yayınevi · 19711,676 okunma
875 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Şirazlı Şeyhi Sadî – Gülistan eseriyle karşınızda bulunmaktayım. Özellikle belirtmeliyim ki eser tek kelimeyle muhteşem . Ahlakı ve didaktrik bir özelliği var . bence gençlikte herkesin okuması gerekiyor. Bazen içinden çıkamadığımız sorunlara hikayeleriyle cevap vermiş . Batı , Rus ,İngiliz edebiyatından , herkes bir tane bile olsa mutlaka eser okumuştur. Ama bize bu kadar yakın olan Doğu edebiyatı denilince kimse fazla bir şey bilmiyor. Umarım sizde beğenirsiniz. Alıntılarım ; Garib değil mi o varken benim de var oluşum? Düşer mi hiç bana söz söylemek o söylerken? Bana benden yakın îken dostum Ne gariptir ki, ben ona uzağım Uzağım ben dedim ya , kim inanır Ona mesken iken , benim kucağım?
Gülistan Tercümesi
Gülistan TercümesiŞeyh Sadi Şirazi · Türk Dil Kurumu Yayınları · 20175,6bin okunma
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.