Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kainatın o muazzam gücüne karşı tuğyan etmek ve kendi yonttuğunuz şeylere teslim olmak... "Bu kendi yonttuğunuz şeyler" ne olursa olsun. İster Lat, ister Uzza, ister araba, ister erdem, ister sermaye, ister kan, ister soy veya sınıf olsun fark etmez. Her dönemde bunlar Allah'a karşı birer tağut olmuştur.
Sayfa 24 - Fecr Yayınları - Çeviri: Doğan ÖzlükKitabı okudu
"Tağut"
Önce kelime üzerinde duralım. Arapça bir kelime olan tâgût, iştikaak itibariyle tuğyan ile ilgilidir. Tuğyan ise; Allahû Teâla (cc)'ya isyan etmek mânâsınadır. Tefsir-i Mücahid'de tâgûtun ismi has olduğu ve çoğulunun da, tekilinin de aynı olduğu kayıtlıdır. İmam-ı Muhammed İbn-i Cerir, tâgûtu şu şekilde tarif etmektedir: "Allah'ın indirdiği hükümlere mukabil olmak ve onların yerine geçmek üzere hükümler icad eden her varlık tâgûttur." Bunun insan olması, put, şeytan veya bunların dışında herhangi bir şey olması mahiyetini değiştirmez.
Sayfa 132 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Reklam
"Şirk, yani kulluk; yani Allah'a karşı isyan. Ancak buna rağmen şirk, putlara karşı teslimiyet, alçak gönüllülük ve beşeri kulluktur. (Tabii geniş anlamıyla putları kastediyorum; yani sihirbazların, yalancıların, cehaletin ve zülmün yardımlaşarak ortaya koyduğu ve halkı ona tapmaya kulluğa çağırdığı şey). Bu tağuttur. Kâinatın o muazzam gücüne karşı tuğyan etmek, "Kendi yonttuğumuz şeylere" teslim olmaktır. Bu "Kendi yonttuğumuz şeyler" ne olursa olsun. İster Lat, ister Uzza, ister araba, ister sermaye, ister erdem, ister kan, isterse soy, veya sınıf olsun; fark etmez, her dönemde bunlar "Allah'a" karşı birer "tağut" olmuștur." [Ali Şeriati /Dine Karşı Din]
BU tağuttur. Kainatın o muazzam gücüne karşı tuğyan etmek ve "kendi yonttuğumuz şeylere" teslim olmaktır. bu kendi yonttuğumuz şeyler ne olursa olsun. İster Lat, ister Uzza, ister araba, ister erdem, ister sermaye, ister kan, isterse soy veya sınıf olsun; fark etmez, her dönedemde bunlar Allah'a karşı birer tağut olmuştur.
Tağut ve tuğyanın ortadan kaldırılması için, kitap ve hikmetine talim edilip nefsin tezkiyesi gerekmektedir. Yoksa insan, eline geçirdiği varlık ve zenginlik oranında, tuğyanı artmakta, ilmî zenginlik elde ettiği oranda da tuğyanı fazlalaşmaktadır. Makam eline geçince, eline geçirdiği bu makam oranında tuğyan etmektedir. İnsan işte böyledir, bütün insanların psikolojisi istisnasız olarak bu şekildedir.
Tağut nedir?
Tağut; Allahu Teâla (cc)'nın indirdiği hükümlere karşı ayaklanan (Tuğyan eden) her güce verilen isimdir. Bunun insan olması, şeytan olması, ideoloji olması veya bunların dışında siyasi güç olması durumu değiştirmez.
Sayfa 21 - ÖLÇÜ YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Kur'an'da Tağut
Kur'an'da طغي kökünden gelen kelimeler 39 yerde geçmektedir. haddi aşanları, ölçüyü kaçıranları, suyun taşkınlığını*, insanların kendi nefsine**ve topluma karşı azgınlığını ifade ederken kur'an, birçok yerde bu kelimeleri farklı kalıpta kullanır*** Her bir insanın haddi aşarak azabileceğini anlatan ayet şöyledir: ''Hayır! insan kesinlikle taşkınlık eder.''**** özellikle haddini aşmış, azmış biri olan Firavun'u Musa(a.s)'ya şöyle tanıtmaktadır: ''Firavun'a git! Çünkü o iyice azdı.''***** Herkesin bazen bilerek ve bilmeyerek kendine ya da Allah'a karşı bir taşkınlığı söz konusu olabilir. Kur'an, insanların Allah'ın indirdiklerine haddini aşarak karşı çıkmasına azgınlık ''tuğyan'' adlandırmaktadır.****** Bu azgınlıkları son haddine varanların ise örneğin; Allah'a paralel ilahlar, dinine paralel dinler icat edenlerin veya bunlar adına insanları azdıran şeylerin ''Tağut'' olarak ayrı bir sıfat aldıklarını görmekteyiz. Allah'ın Kur'an'da kullandığı kavramların her birinin ayrı bir yeri, anlamı ve önemi olduğu gibi bu kavramın da kendine has bir yeri ve önemi olduğunu görüyoruz.
Sayfa 89 - *Hakka,69/11. **Naziat,79/37.***Bu kavram kur'anda 26 yerde isim olarak, 13 yerde ise fiil olarak geçer.****Alak,96/6.*****Ta-ha, 20/24; Naziat, 79/17.******Maide, 5/68.Kitabı okudu
Tuğyan kökünden gelen tağut kelimesi Allah'a karşı haddi aşmak, isyan etmek anlamına gelir. Tabi ki bu isyanın, bu haddi aşmanın en uç noktası, herhangi bir şeyin ilah yerine konulması ve insanların bu sahte ilahlara kulluğa davet edilmesidir. İşte tağut ve tağutlaşma budur. Yani bir ülkede ilah yerine konulan ya da ilahlaştırılan her şey, o ülke insanlan için bir tağuttur. - Bu söylediğiniz şey, put olmuyor mu? - Elbetteki put ve putlaştırılan her şey tağut kavramının içine girer. Fakat tağutun daha geniş ve daha genel bir anlamı vardır. İnsanları Allah'tan ve Allah'a kulluktan uzaklaştırarak, kendisine kulluğa davet eden herşey tağuttur. Tağutun şekli ve mahiyeti yaş bir firavun, bazen bir din adamı, bazen bir lider, bazen bir ideoloji veya devlet olarak çıkabilir.
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.