Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Oysa hastalık ya da alışkanlığın insanlara verdiği duygular, tabiatın gerçek tadını değiştirmez, bizim duyduğumuz bir tadın hiçbir nesnenin özünü değiştiremeyeceği gibi.
Herkes bilir ki, bütün canlı varlıklarda açgözlülüğün nedeni ya korku ya da yoksulluktur. İnsanlarda ise, bazen yalnız kendini beğenmişlikten gelir açgözlülük. Çünkü faydasız ve boş şeyleri gösterişle ortaya serip başkalarından üstün geçinmeyi şanlı bir iş sayar insanlar.
Reklam
Ya benim düşüncem hiç kimseninkine uymadığı için işe yaramayacak ya da birçoklarıyla anlaşacağım; o zaman da Terentius’ta Mitio’nun dediği gibi “çılgınlarla çılgınlık” edeceğim.
Herkese aykırı gelir, alaya alınır, saçma bir yenilik sayılır diye insanlığın acı gerçeklerini ortaya atmamak korkaklık ya da kötü bir sıkılganlıktır.
Öldürmek hırsızlığı cezalandırmak için çok ağır, hırsızlığı önlemek içinse çok hafif bir cezadır. Her çalan ölümü hak etmedikten başka açlıktan ölmemek için çalan adama en korkunç işkenceleri de yapsanız yine çalar.
Doğa herkese kendi yarattığını sevip okşama içgüdüsünü verir: Karga da, maymun da kendi yavrularına gülümser yalnız.
Reklam
Kolay kolay bulunmayan şey, doğrulukla, akıllıca düzenlenmiş bir toplumdur.
Gerçek bir kral..
Kral, kendisi zengin olmaktansa zengin insanlara hükmetmelidir. Çünkü herkes sızlayıp inlerken zevk-ü sefa süren birisi ancak bir gardiyandır, kral değil.
Çoğu zaman güzellik sevgiyi uyandırır, ama bu sevginin kalması, sürekli olması için, erdem ve uysallık gerekir.
Bir de şuna şaşıyorlardı: Naıl oluyor da bir eşek kadar bile kafası işlemeyen, vicdansız, ahlaksız, budala zenginin biri, sadece birkaç torba altını var diye akıllı dürüst bir sürü insanı buyruğu altında köle gibi kullanabiliyordu.
Sayfa 60
Reklam
Utopialılar aklı başında insanların yıldızlar ve güneş dururken bir incinin ya da elmasın cılız pırıltısına düşkünlüklerine şaşarlar. ... Kendiliğinden hiç yararlı olmayan altına neden bu kadar değer verildiğini, insanın dilediği gibi kullandığı bir nesnenin nasıl insandan daha üstün sayılabileveğini anlamıyorlardı.
Sayfa 60
159 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
thomas moore 7 şubat 1478 -6 temmuz 1535 yazar herkesinde hayal ettiği gibi kendisine ütopik bir dünya yaratmış .dünyasını iki kişi arasında geçen dialog olarak aktarmış ütopik dünyasında eğitim,askeri,sağlık,evlilik,tarım,din,paylaşma gibi hayatımızın en önemli konularını ele almış . yazar 1500 lerde yaşadığı için aynı döneme göre bir dünya tasarlamış bazı satırbaşları önemini yitirsede kitap günümüze bilgi aktarımını başarı ile yapmış.
Utopia
UtopiaThomas More · Cem Yayınları · 199520,3bin okunma
Herkes bilir ki bütün canlı varlıklarda açgözlülüğün nedeni ya korku ya da yoksulluktur. İnsanda ise bazen yalnız kendini beğenmişlikten gelir açgözlülük. Çünkü faydasız ve boş şeyleri gösterişle ortaya serip başkalarından üstün geçinmeyi şanlı bir iş sayar insanlar.
Sayfa 52
Tabiat, o eşsiz ana, altın ve gümüşü yararsız, boş nesneler olarak çok derinlere gömmüş; oysa havayı, suyu, toprağı, iyi ve gerçekten yararlı olan her şeyi gözler önüne sermiştir.
Yüreğimden geçeni söylemem gerekirse, özel mülkiyetin söz konusu olduğu ve her şeyin parayla ölçüldüğü yerde toplumun adil şekilde yönetilmesi ya da refaha kavuşması olanaksız gibi görünüyor bana.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.