Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
235 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Ekonomikik sıkışıklık ve her kötülüğün temeli insan
İlk incelemem olarak spoiler içerebilir. Cengiz Aytmatov'un eserlerinde süregelen hayvan sembolizmi bu esrinde de kendisini gösteriyor. Efsaneyi hayatının merkezine koyan Arsen Samançin Kar Parsı Jaabars ile bütünleşiyor. İkisi de hayatta aynı şeyleri yaşıyor. Aydana'yı kaybetmenin acısını küreselleşme ekonomisi ile bütünleştiği Ertaş Kurçalov'u öldürerek çıkarmak istiyor. Silah bulmanın yolunu ararken amcası Bektur Ağa'nın zengin Arap turistler için düzenledi av etkinliğinde çevirmen olarak görev alır. Bu bölümde Kızgız Türklerinin yaşadığı yoksulluk köylülerin küreselleşme ekonomisinin nedeni olarak yine zenginleri görmeleri yazarın Kırgız kültürünü aktarırken kullandığı yöntem olmuş. Yazar vazgeçilmez olarak gördüğü Aydana'yı ve intikamını birkaç saat önce tanıdığı Eles sayesinde unutmuş beni bir yola çıkmış. Kitap efsaneden hikayeye geçiş yaparak son bulmuştur. Yazarın diğer kitaplarına göre sönük kalmış bir eser olsa da yine de okunmaya değer.
Ebedi Gelin
Ebedi GelinCengiz Aytmatov · Elips Kitapları · 2012885 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Ülkemiz ile ilgili edebiyat, sosyoloji, psikoloji, tarih, teknoloji, muhafazakarlık gibi konuların deneme tarzında işlendiği bir kitap. Tasavvufi yönü de biraz ağır basıyor. Kitapta en çok beğendiğim kısım Memleket neresidir? Olarak yazılan aşağıda paylaştığım kısım oldu: “Memleket neresidir? Niyazi Mısri'nin "Derman arardım derdime,
Coğrafya Kederleri
Coğrafya KederleriMustafa Akar · Turkuvaz Kitap · 202028 okunma
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
kitaphaber.com.tr/flut-cetesi-coc... Flüt Çetesi Çocukların Şarkısı 03.05.2021 - Ülker Gündoğdu Flüt Çetesi Çocukların Şarkısı “Kuş olsun, insan olsun. Yalnızlık sevmeyi bilmeyenlerin icadı.” Edip Cansever Var olan kendi kendisini belirtir. Varlık, sadece her türlü açığa çıkarılışın koşuludur. Varlık anlayışı,
Flüt Çetesi Çocukları
Flüt Çetesi ÇocuklarıYasin Kara · İzdiham Yayınevi · 201720 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
BİR ADAM GİRDİ ŞEHRE KOŞARAK / Tarık Tufan (2016)
Yazarın hayata dair gözlemlerini kaleme aldığı, birbirinden çok farklı konulara değindiği deneme kitabı. Kudüs, Afrika, Filistin’deki çocuklar, Sanayi Devrimi, Neşet Ertaş, Beşiktaş, Maria Puder ile Raif Efendi, açlık, aşk ve çocukluk… Kitabın ismi çok hoşuma gitmişti, Kur’an-ı Kerim’den (Yasin Sûresi, 20-21) geliyormuş. “Derken şehrin en uzak yerinden bir adam koşarak geldi, 'Ey kavmim!’ dedi, ‘Bu elçilere uyun! Sizden hiçbir karşılık beklemeyen ve kendileri doğru yolda olan bu kimselere uyun.’ Teologlara göre, Kavminin Allah’ın dinini tebliğ için gelen elçilere zarar vermesinden korkup koşarak şehre giren kişi Habibi Neccar. Kavminin iman etmesini ve gelen elçilere inanmalarını çok ister. Ama kavmi onu dinlemez. Şimdilerde ne çok ihtiyacımız var yargılamadan bizleri uyaran, samimâne/karşılıksız iyiliğimizi isteyen, hakikatı anlatan bu tür Neccarlara. Gitmek istemezsen bir şiir miktarı kadar otursak diyorum. Şiir kalsın istersen, sadece otursak. Oturmasan da olur benimle, sadece ellerimi tut. Ellerimi tutma dilersen, sadece yüzüme bak, Yüzüme bak ama Anna, yüzüme bak. Gözlerime bak, gözlerimin içine bak.” “Sonra öderim” sözünü duymayalı ne kadar uzun zaman oldu. Kapitalizm yüzüne bakmamaktır. Çünkü kapitalizm insansızlıktır.
Bir Adam Girdi Şehre Koşarak
Bir Adam Girdi Şehre KoşarakTarık Tufan · Profil Yayıncılık · 20198bin okunma
800 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
328 günde okudu
Önsözden
Önsözden bir alıntının iyi bir inceleme olabileceğini düşünerek kitabı bitirmeden eklemek istedim. Böyle bir kitabı okuma hayali, küçüklükten beri aklımda vardı. Henüz yazılmadığını görünce ileride yazılacağını düşünürdüm, "İleride” de yazılmadığını görünce biriktirdiğim malzeme ile bir "Türk askerî kültürü” kitabı yazma fikri doğdu.
Hunlar'dan Günümüze Türk Askeri Kültürü
Hunlar'dan Günümüze Türk Askeri KültürüKolektif · Kronik Kitap Yayınları · 201992 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Evet sonunda Tarık Tufan ile de tanıştım. Uzun süredir merak ettiğim bu yazarın dili ve kitaplarına ilk yazdığı kitaptan başladım. Kitap deneme türünde yazılmış bir eser arkadaşlar ve çok kısa. Hayatın içinden çok farklı konulara değinilmiş bir eser olmuş. Bunlar ne ki diye soracak olursanız ? Kudüs, Afrika, Gazze ve Filistin’deki çocuklar başta olmak üzere; sanayi devrimi, Neşet Ertaş, Beşiktaş, Maria Puder ve Sabahattin Ali, açlık, aşk ve çocukluk… gibi çok çok farklı türleri ve konuları ele almış; bunları ise sorgulayıcı ve düşündüren dille ki gayet de yumuşak ve sade dili var hissettiklerini bize aktarmış. Yazarın dili duygusal ve dini yönden ele alınmış çok güzel cümlelerle bezenmiş bir kitap olmuş. Birçok deneme türünde eserler var. Elbette ki muhteşem, harika denilecek bir kitap değil ama içerdiği konular itibariyle 30 konudan 10 tanesinden ders alsak bile gayet iyi bir kitap. İçerisindeki konulardan ziyade öylesine güzel cümleler var ki zaten alıntı olarak da paylaştım. Görmek isteseniz kitaba yapılan alıntılarda da görebilirsiniz. Çok güzel bir eser demiyorum ( beklentiyi yükseltmek istemem ) zaten bazıları olmamış dedirtti ama sonuç itibariyle tanıştığım için memnunum. Diğer kitaplarını da aldım. Zamanı gelince sırasıyla okumaya çalışacağım. Bu arada kitabın ismi Yasin Suresi’nden bir ayet dostlar. Tavsiye ederim. Herkese iyi okumalar mutlu günler.
Bir Adam Girdi Şehre Koşarak
Bir Adam Girdi Şehre KoşarakTarık Tufan · Profil Yayıncılık · 20198bin okunma