Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bedia Akarsu

Bedia AkarsuÇağdaş Felsefe yazarı
Yazar
Çevirmen
8.3/10
38 Kişi
170
Okunma
34
Beğeni
6bin
Görüntülenme

Bedia Akarsu Gönderileri

Bedia Akarsu kitaplarını, Bedia Akarsu sözleri ve alıntılarını, Bedia Akarsu yazarlarını, Bedia Akarsu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kültür : 1)Bir toplumun, kendi iç yasalarına göre, biçim kazanması ve gelişmesi. 2)Bir toplumun yaşama biçimlerinin çeşitli alanlarda olgunlaşması
Daimon
Daimon: 1-Yunanca'da kişiselleştirilmiş belli bir Tanrıdan (theos) ayrı olarak insanüstü, Tanrısal etkinlikleri olan, kavranılamaz bir güce verilen ad. 2-Eski Yunan dünyasında Tanrıyla insan, gökle yer arasında bulunan, sonradan iyi ve kötü ruhlar olarak ikiye ayrılan varlıklara verilen ad.
Sayfa 48
Reklam
Çağdaş Felsefe
Tanrının varoluşundan da iyimser bir dünya tablosu çıkar ortaya: Sonsuz bilge ve sonsuz iyi bir tanrı dünyanın yaratıcı olunca, dünya da yalnız akla uygun olmak la kalmaz, iyi bir dünya da olur. Doğada iki temel güç, itme ve çekme olduğu gibi ruh alanında da iki temel güç var: “Sevinç ve Acı” Acı dünya gelişmesi için itici güç olarak sevinç kadar zorunludur. Ancak acının yok olmasıyla seni anlaşılır olur. Açıdan geçerek sevince erişilir. * Ayrıca, dünya henüz sonuna ermiş değildir, yoldadır ! Henüz ve hep bir ilerleme içindedir. * Bugün dünyada karşılaştığımız her şeyin değerli olmayışı bundandır. “Sevinç ve Acı” *Pek çoğu gelecekteki değerlere erişilmek için yalnızca birer araçtır.
Sayfa 76
Lügat tiryakiliği !.... İlinek: Bir nesneye zorunlu olarak bağlı olmayan, onun özünde bulunmayan; rastlantı ile olan nitelik
Tekbencilik (Solipsizm): 1-"Yalnız ben varım, benden başka her şey yalnızca benim tasarımımdır." diyen; öznel ben'i bilinç içerikleriyle birlikte tek gerçek, tek var olan olarak kabul eden felsefe görüşü (kuramsal bencillik). 2-Felsefede yöntem açısından çıkış noktası olarak ben'i alan görüş (yöntemsel tekbencilik. Descartes, Driesch). 3-Ahlak açısından yalnızca kendinin yaşama savını tanıyan, kendi ben'ini yaşamın ve gerçekliğin özeği yapan görüş (ahlaksal bencillik. Stirner).
Sayfa 173
Hartmann (İlk günah üzerine)
“Aldanmanın büyüğü yılanın haberindedir. Günah insanı görür yapmamıştır, Tanrı gibi olmamıştır insan, iyi ve kötünün ne olduğunu da bugüne kadar hala bilmiyor.”
Sayfa 3 - İstanbul Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Modern çağın insanı! gerçi çok şey kazandın, ama her şeyi yitirmek tehlikesi içindesin. Bütün evreni ele geçirmenin sevinci içindesin, ama kendi kendini yitirmek üzeresin. Gerçi dev tekniğin içinde kendine verimli bir güçlenme aracı elde ettin, ama kendini güçlendirme aracında kaygılı bir korkuya düştün. Gerçi atom sırlarını çözdün, ama kendi kendine yabancı oldun. Modern çağın insanı, senin çok şeyini aldılar, ama bir tanesinin alınmasına izin verme: Kendi gerçek varoluşun. Yaşamını yeniden kendi eline al, kollektif yaşamanın yürüyen şeridi üzerine bir paket gibi bırakılmaya razı olma. Kendi yaşamına kendin biçim ver."
Bedia Akarsu
Bedia Akarsu
Bedia Akarsu
Bedia Akarsu
“Başlangıçta varlık ile dil, sözcük ile anlam birbirlerinden ayrılmazlar, bir birlik olarak görünürler. Sözcük, varlığın bir simgesi, adlandırması, göstergesi değildir, onun gerçek bir parçasıdır.” Başka bir deyişle, “nesnelerin dünyası ile adların dünyasının tek bir gerçekliği vardır”.
İkinci Dünya Savaşının sonunda Churchill, "Atatürk sağ olsaydı, dünyanın manzarası başka türlü olurdu." diyordu. O Churchill ki, Çanakkale Savaşı sırasında "Türkler uygar toplum değildir, onlara karşı zehirli gaz kullanmak, insanlık dışı sayılmaz." diyen aynı Churchill'di. İnsanların görüşünü böylesine değiştirmişti Atatürk.
Türk Dil Kurumu Yayınları
Reklam
hükümetlerin yaptıkları yersiz olur, zararlı olur da ulus sesini çıkarmaz ve onları düşürmezse bütün eksikliği benimsemiş, bütün suça katılmış demektir.
Sayfa 15 - Türk Dil Kurumu Yayınları
“Neden bu durumlara geldik? Onurumuzu da mı yitirdik? Artık kendi kendimizle hesaplaşmanın zamanı gelmedi mi? O parlak Atatürk Dönemi'nden sonra bu noktaya gelmemizin nedenlerini Avrupalıların ve komşularımızın bize düşman olduğu gibi sığ bir düşünce ile açıklamaya kalkmayalım.”
Sayfa 190 - İnkılâp Yayınevi, 1. Basım 2006Kitabı okudu
“Atatürk'ün ölümünden ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra her şey yavaş yavaş değişmeye başladı; karşı-devrimciler 11 Kasım 1938'den başlayarak muhalefete geçtiler. Ama asıl bozulma 1946'dan sonra başladı ülkemizde. Köy Enstitüleri kapatılıp yerine İmam-Hatip Okulları açıldı. Pırıl pırıl köy çocuklarının gidebileceği tek okul bu
Sayfa 125 - İnkılâp Yayınevi, 2006Kitabı okudu
172 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.