Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fahri Parin

Fahri ParinCemal Paşa yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.7/10
16 Kişi
70
Okunma
1
Beğeni
2.010
Görüntülenme

Fahri Parin

70 okunma, 1 beğeni - Fahri Parin kitapları, eserleri, Fahri Parin kimdir, öz geçmişi, Fahri Parin nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Fahri Parin sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

1944 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesi Ballıtaş köyünde doğdu. İlkokulun 3. sınıfını köyünde okuduktan sonra anneannesi, kendisini okutmak için Ankara’ya götürdü. Dayıları ve anneannesi tüm tahsil hayatını Ankara’da tamamlattılar. 1969 Yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini bitirdikten sonra Erzurum’a öğretmen olarak atanarak göreve başladı. 1969-1974 yılla¬rında hayatta bulunan gazilerimiz ve işgali yaşamış olan büyüklerimizin hatıralarını toplayarak kitap haline getirdi. Bu eser 1977 ve 1992 tarihlerinde iki ayrı yayınevi tarafından iki defa yayınlandı. Birincisinde “Meçhul Kahramanlarımızın Dilinden Zulüm” adıyla, diğerinde ise “Ermeni Zulmünün Canlı Tarihi” adı altında çıktı. Yazar bu eserinin ardından, İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi’nin “Şehrin Dünyasından Dünya Şehrine” adlı eserini Türkçe’ye çevirdi. Bundan sonra Pol Amir tarafından yazılan “Alamut’un Efendisi Hasan Sabbah” adlı eseri Türkçe’ye çevirdi. Bu eserde, o dönemin insan¬larının yaşantıları, birbirleri ile olan mezhep kavgaları ve siyasi mücadeleleri çok güzel bir üslupla ve roman türünde anlatılmıştır. Yazar ayrıca Muhammed Hicazi’nin “Arifin Gönlü” adlı eseri Farsça’dan Türkçe’ye çevirdi. Cemal Paşa’nın anılarını da eski Türkçe’den yeni Türkçe’ye çevirdi. Yazar Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştıktan sonra emekli oldu. Altı yıl özel kurumlarda idareci alarak çalıştıktan sonra tamamen bilim deryası¬na dalmak için görevini bıraktı.
Unvan:
Çevirmen
Doğum:
Erzurum, 1944

Okurlar

1 okur beğendi.
70 okur okudu.
3 okur okuyor.
63 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Cemal Paşa:
“Cenabı Hakk’ın öldürmek istemediği kulunu kimse öldüremez.”
Sayfa 165Kitabı okudu
“Fahrettin Paşa tam iki sene zarfında gerçekten harikalar yaratarak o mübarek peygamber mezarını-Hz. Muhammed’in kabrini- İngiliz, Fransız ve Şerif Hüseyin’in birliklerine karşı savunmuştur.”
Sayfa 198Kitabı okudu
. Bütün ruhumla hakkında ebedi bir hürmet ve hayret duygusu beslemek mecburiyetinde bulunduğum Fahri Paşa, her taraftan kendisine hasım unsurlar ve tesirlerle mahsur kalmış olduğu halde bu kuvvetle 1916 yılı haziran ayı başından 1918 yılı kânunuevvel -aralık- ayı sonuna kadar, tam iki buçuk sene zarfında gerçekten harikalar yaratarak o mübarek Peygamber Mezarı’nı -Hz. Muhammed’in o mübarek kabrini- İngiliz ve Fransız topçuları ve her türlü yardımcı sınıflarla takviye edilmiş olan kuvvetli Şerif Hüseyin’in birliklerine, asi Araplara karşı savunmaya muvaffak olmuştur. .
Sayfa 198Kitabı okudu
. “Siz Birinci Dünya Savaşına girmemiş olsaydınız, bu sonuçlar meydana gelmemiş olurdu!” diyecek olanlara ise, “Biz harbe girmemiş olsaydık, bu sonuçlar yine hâsıl olacaktı. Zira Fransızlar, İngilizler ve Rusların istila emelleri şimdi doğmuş değil, asırlardan beri takip edile gelmekte bulunmuştur. Binaenaleyh Birinci Dünya Savaşından galibiyetle çıkacak olan bu üç devlet miskin ve aciz insanların mallarını paylaşır gibi bizim memleketimizi paylaşacaklardı. O zaman ise biz Allah’ın emanetini savunmamaktan dolayı zillet ve hakareti kabul etmiş olacaktık...” cevabını veririz. .
Sayfa 305Kitabı okudu
. İngilizler Çanakkale taarruzunu, bizim bu teşebbüsümüzün sonuçlarını beklemek üzere geri bıraktılar. Bundan başka da Mısır’da hiçbir zaman 250.000 askerden az kuvvet bulundurmamak mecburiyetinde kaldılar. Bu mütalaalar tamamen gösterdi ki, Birinci Kanal Seferi kendisinden beklenen maksatları temin etmiş ve binaenaleyh sarf olunan emekler boşa gitmemiştir. .
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
"Kadının insan toplumunun bir yararlı parçası olduğu gerçeğinin, ateşli savunucularından olduğumu gösterdim."
Cemal Paşa
Cemal Paşa
Anılarım
Anılarım

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
·
Puan vermedi
Birinci dünya savaşı dönemlerinde Osmanlı İmparatorluğunda nelerin olup bittiğine yönelik Bahriye Nazırı olmuş birinin gözlerinden dönemin olayları...
Anılarım
AnılarımFahri Parin · Paraf Yayınları · 201022 okunma
400 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yakın tarih meraklıları için kitap ana hatlarıyla zaten oldukça ilgi çekici ve sürükleyici. Ancak son bölümde anlatılan Ermeni meselesi dikkatimi en çok çeken kısım oldu.
Cemal Paşa
Cemal PaşaFahri Parin · Parola Yayınları · 201631 okunma
Reklam
249 syf.
10/10 puan verdi
Sur (ordu) uyur düşman uyumaz
Kitabı herkesin okumasını tavsiye ederim. Kitabı okuduğunuzda bir halkın düşüncesinin 100 sene önce neyse 100 sene sonra da aynı olduğunu görürsünüz. Bir türlü terbiye edilmemiş ve ya Türk düşmanlığı üzerine yetiştirilmiş bir topluluğun müslüman Türk kesime hangi eziyetleri verdiklerini görürsünüz. Kitaptaki eziyet ve işkence sahneleri sizleri rahatsız edebilir. Fakat bunlar müellifin hayal ürünü değil bilakis röportaj aldığı kişilerin başlarından geçen hakiki olaylardır. Bunları tasdik eden farklı kaynaklar, hatıralar da vardır, onlar da okunması lazım. Bu olayların anlatıldığı kitaplar ders alınması ve tedbir amaçlı olmalıdır. Hadiste de değildiği gibi bir müslüman bir delikten yılan tarafından iki kez ısırılmaz. Fakat Azerbaycan Türkleri bu işkence ve zulümleri unuttukları için aynı işkencelere 1988-1994 arasında devam eden Karabağ olaylarında, Karabağ savaşında sivil halkın başına gelenlerle hatırladılar. Ne ilk Karabağ savaşında ne de 44 günlük İkinci Karabağ savaşında Azerbaycan tarafı sivillere zarar vermedi. Bilakis son savaşta ermeniler kendi karakterlerine sadık kalarak sivil yerleşim yerlerine bombalar attılar. Eğer onların ellerinde daha farklı imkanlar olsaydı buna eminim ki son 100 senede yaptıklarını yine de yaparlardı.
Dedelerimizin Ağzından Ermeni Zulmü
Dedelerimizin Ağzından Ermeni ZulmüFahri Parin · Şamil Yayıncılık · 201017 okunma