Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönül Yonar

Gönül YonarYaratılış Mitolojileri yazarı
Yazar
8.2/10
20 Kişi
81
Okunma
3
Beğeni
1.788
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
81 okur okudu.
3 okur okuyor.
70 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Düşünce iyi düşünülsün,söz iyi söylensin,iş iyi yapılsın”
Sayfa 199Kitabı okudu
Yaratılış mitlerinin hemen hepsinde başat nesneler bulunmasına rağmen, hiçbir mitolojide Türkler'inki kadar çok figür yoktur. Özellikle hayvan figürleri oldukça yaygındır. Kök, menşe anlamına gelen Töz, hayvan merkezli bir yaratılışı simgeler. Barak adıyla anılan yırtıcı kuş figüründe de bir kartal tarafından dünyaya getiriliş söz konusudur. İslami literatürde ise Barak, Hz. Peygamber'in (s.a.v) miraca yükselirken, üzerine bindiği hayvan olan Burak ile özdeşleştirilmiştir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Kadının yaratılmasıyla bağlantılı olarak cennetten kovulma hadisesi, Altay mitlerinde Tevrat metinlerinde geçtiği şekliyle benzerlikle göstermektedir. Kovulma olayında bir çift yer almaktadır. Yaratılan bu çift Ece ve Törüngey'dir. Kovulma motifinde Ece, Erlik'in sözleri üzerine yasak meyvelerden birini ısırır. Çok tatlı olan meyveyi kendisi yemekle kalmaz eşinin de ağzına sürer. Burada yine Tevrat'taki iyi ve kötüyü bilme ağacı farklı bir versiyonla karşımıza çıkar. Nitekim meyveyi yedikten sonra Ece ve Törüngey çıplaklığı fark ederler. İnsanları yasak meyveden koruyamayan yılan ise lanetlenir. Ece, Tanrı tarafından çocuk doğurma ve doğum sancısı çekme ile cezalandırılır. Törüngey ve Ece ölümlü kılınır. Bu mitte bilinçaltında yatan, yaratılmadan üremeye geçiş ve ölüm kavramları yasak meyve ile eşleştirilir. Kovulma üremeye, yasak meyve de ölüme tekabül eder.
Sayfa 149Kitabı okudu
Mit ve mitoloji, hem geçmişte hem de günümüzde insanlığın büyük dinleri tarafından insanın düş gücünün bir ürünü olarak uydurma şeklinde yaftalanmış, yadırganmış ve kırmızı çizginin dışında tutulmuştur. Bu kanaati besleyen zihniyetin dinin içine sonradan sokulmuş olduğu düşünüldüğünde; dinlerin, mit ve mitoloji için düşünüldüğü şeyin bizatihi kendi içinde bir paradoks oluşturduğu görülür. Teoloji tıpkı modernizm gibi, mitolojiyi uydurma kategorisine sokarken bir yanı ile de kendi varlık alanları olan kutsal metinlerdeki mitolojik malzemeleri de yoksayma yanlışlığına düşmektedir.
Tengri kelimesinin eski Türkçede 'çepeçevre' anlamındaki 'tegre' ve değirmen anlamındaki 'tegirmen' kelimesinin kökeninde bulunan 'döndürmek, çevirmek, kuşatmak' anlamındaki 'tegir' fiilinin daha eski şekli olan 'tegri' fiilinden (i) ekiyle türemiş olduğu iddia edilmektedir. Tanrının gökte olma fikri her zaman Türkler tarafından kabul görmüştür.
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
327 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Kitap, yaratılış hadisesini 6 farklı inanç açısından ele alıyor ve ortak noktaları da belirterek bitiyor. Bu konuya ilgi duyanları oldukça doyuracak ve sıkmayacak bilgiler içeriyor. Gönül Yonar, bu kitabıyla da okuduğum diğer kitabında olduğu gibi oldukça kaliteli bir yolculuğa çıkarıyor. Mitolojilere ilgi duyanların okumasının yararlı olacağını düşünüyorum. Türk Edebiyatında Fantastiğin Kökenleri adlı kitabı da, özellikle Türk Fantastik edebiyatına ilgi duyanlara doyurucu bilgiler verecektir.
Yaratılış Mitolojileri
Yaratılış MitolojileriGönül Yonar · Ötüken Neşriyat · 201552 okunma
327 syf.
7/10 puan verdi
·
19 günde okudu
6.5/10 Kitap 6 bölümden oluşmakta, bu 6 bölümde 6 farklı medeniyetin günümüze kadar ulaşmış mitleri 3 başlıkta derlenmiş: Kozmogoni (evrenin yaratılışı), antropogoni (insanın yaratılışı ve kadının yaratılışı), ve son olarak da eskatoloji (son buluş) mitleri yani en bilindik haliyle tufan. Sümer, Asur ve Babille başlayıp İbrani mitlerine, oradan
Yaratılış Mitolojileri
Yaratılış MitolojileriGönül Yonar · Ötüken Neşriyat · 201552 okunma
259 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Evrenin doğuşu kadar yok oluşu da insanların kafalarını kurcalamaya devam ediyor. Escha yani yok oluş anlamına gelen ve dünyanın sonunu irdeleyen eskatoloji ise en az mitoloji kadar cezbedici bir alan haline geldi. Bu kitap İran, İbrani, Hristiyan, Müslüman ve Türk mitolojilerinde geçen kıyamet anlatımlarını ve kahramanlarını inceliyor. Semavi dinlerin anlatıları ile paganların eskatoloji anlatımlarını benzerliği dikkat çekici. Benim en beğendiğim ve ilk kez karşılaştığım kısım olan Türklerin kıyamet anlayışında Kurt figürü, yazarın nazarında da aynı derece mühim ki kitabın adı dahi bundan nasibini almış. Türklerde nasıl ki doğuş/türeyiş kurt ile başlamışsa son/yok oluş da kurt ile olacak düşüncesi hakimdir. Hatta 16.yüzyılda Tokat civarında yaşamış halk ozanı Kul Himmet bir şiirinde bu efsaneye yer vermiş. Gerçekten ufuk açıcı bir eser. Birkaç yerde benzer konuların tekerrürü dışında kusuru da bulunmuyor.
Kıyamet Mitolojileri
Kıyamet MitolojileriGönül Yonar · Ötüken Neşriyat · 201915 okunma