Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Maksim Gorki

Maksim GorkiAna yazarı
Yazar
8.3/10
15,6bin Kişi
77,6bin
Okunma
5,9bin
Beğeni
137bin
Görüntülenme

Maksim Gorki Yorumları ve İncelemeleri

Maksim Gorki yorumları ve incelemelerini, Maksim Gorki kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Maksim Gorki puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
435 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Maksim Gorki
Maksim Gorki
'nin annesinin ölümünden sonraki zorlu çocukluğunu, yaşadığı sıkıntıları ve hayat mücadelesini bu kitapta çok iyi bir şekilde anlatıyor, Üçlemenin ikinici kitabı olan
Ekmeğimi Kazanırken
Ekmeğimi Kazanırken
diğer eserleri gibi enfes bir roman, gorki'nin otobiyografisi katı gerçekçilik akımı içerisinde anlatımı insanı derinden etkiliyor. Satırları okurken onun yaşamına ciddi anlamda tanık oluyorsunuz rus gerçekçiliğinin en iyilerinden olduğunu rahatılıkla söyleyebilirim.
Ekmeğimi Kazanırken
Ekmeğimi KazanırkenMaksim Gorki · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20186,7bin okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
Asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan Maksim Gorki Rus doğal öykü, oyun ve roman yazarıdır. Küçük yaşta öksüz kaldığı için öğrenim görememiş, çalışmak zorunda kalmış, dolayısıyla Rus işçi sınıfının yaşamını çok yakından tanıdı. Küçük yaşta edindiği bu acı deneyimler, acı anlamına gelen “GORKİ” takma adını seçmesine yol açtı. Gençlik yıllarında
Çocukluğum
ÇocukluğumMaksim Gorki · Tema Yayınları · 201715,8bin okunma
Reklam
190 syf.
·
Puan vermedi
·
198 günde okudu
Ortaokuldayken yazarın Ekmeğimi Kazanırken adlı kitabını okumuştum. O zaman çok büyük zevk almıştım okurken ama bu kitabı okumak neden işkenceye döndü anlamış değilim.
Benim Üniversitelerim
Benim ÜniversitelerimMaksim Gorki · Ema Kitap · 20179bin okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Gorki otobiyografi serisinin son kitabı Benim Üniversitelerim. Küçük yaşta annesiz babasız kalan Maksimiç, önceki ilk iki kitabında çocukluğunu ve hayatını kazanmak zorunda kaldığı ilk gençliğini anlatmıştı. Bu kitapta da okumak için gittiği Kazanda görüp yaşadıklarını anlatıyor. Üniversite mi? Bu da acıların çocuğu Gorki'nin Üniversitesi: Hayat Üniversitesi.
Benim Üniversitelerim
Benim ÜniversitelerimMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20169bin okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
“Herkesin içinde hüzün ile sevinç neredeyse birbirinden ayrılmadan bir aradaydı; yakalanamayan, anlaşılamayan bir çabuklukla birbirinin yerine geçiyorlardı.” Bu yıl içinde okuduğum en duygusal en hüzünlü kitaptı sanırım. Yazar kendi çocukluğundan esinlenerek kaleme aldığı bu kitabında küçük bir çocuk olarak yaşadığı acıyı, dedesinden yediği dayakları, fakirliği, çaresizliği, annesinin gözlerinin önünde erimesini hüzünlü bir şiir , bir türkü gibi anlatmış... Çok etkilendim , minnacık yaşta o kadar eziyet o kadar aşağılanma ... Babaannesinin anlattığı , sarsıcı hikayeler... Yapayalnız bir çocukken, sokakta oynayan çocukları ağaç üzerinde , hüzünle izlemeler, onlarla oynuyormuş gibi hayal etmeler... Yoksul bir öğrenci olduğu için, eski kıyafetleri yüzünden okulda öğretmenlerinden ve sınıftakilerden duyduğu aşağılanmalar!!! Hala kulağımda sanki şu sözü, “ Hayır ben onların dediği gibi pis kokmuyordum, kesinlikle kokmuyordum ! Her sabah yıkanıyordum soğuk suyla! Hayır onlar yalan söylüyordu ben pis kokmuyordum!” Annesinden yediği o dayak! Bir gün evdeki bir kitabın arasında bir para bulmuştu, onunla kitap almıştı kendisine okumak için! Annesi de onu evire çevire dövmüştü! Döverken de dövdüğü için üzülüp ağlamıştı! “Bizim gibi yoksul insanlar için o küçük para çok önemliydi onu almamalıydın be evlat!” demişti.
Çocukluğum
ÇocukluğumMaksim Gorki · Can Yayınları · 201315,8bin okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
“Kaderin insanla ettiği tüm alayların içinde karşılık görmeyen bir aşktan daha korkuncu yoktur.” Rusçada “acı” anlamına gelen takma adıyla yazılarını yayınlayan Gorki, bu kitabında da mahlasının hakkını vermiş. Petruşa ve Kolya, onları terk eden annelerinin ve bu terk edişin bıraktığı travmalı, son derece katı ve sevgisiz babalarının gölgesinde büyümüş iki kardeş. Bir anne figürünün yokluğu ve onları insan saymayan babaları sebebiyle ilgiye ve şefkata muhtaçlar. Tabii bu şefkati de karşılarına çıkan belki de ilk kadında, Larisa Antonovna’da buluyorlar. Genç, üstelik oldukça güzel, her erkeğin arzulayacağı bir kadın olan Larisa’nın hayatında tek bir aşka yer var: tiyatro. Hem Kolya hem Petruşa ona aşık olsa da ikisinin de şansı olmadı. Çoğu erkeğe göre belki de daha “güzel” diye adlandırılabilecek bir erkek Kolya. Kitaplarına düşkün, zeki, uysal. Petruşa ise babasından kalan fabrikayı işleten, belki daha ‘erkeksi’ denebilecek bir tip, fakat daha az zeki. Fakat Larisa; hırçın, kendini beğenmiş, kaba bir kadın. Dış görünüşünden gelen kibirine rağmen, tiyatroda asla rolünün hakkını veremeyen bir oyuncu. Talihsiz olaylar tabii bu karşılıksız aşklarla beraber daha da hararetleniyor. Hikayedeki kimse mutlu değil; kader avucunun içine alıp oynuyor herkesle. Kaderlerine mahkum edilmiş, çırpınsalar da kötüye gitmekten kaçamayan, aşkın mağdurları. Hikayenin bazı kısımları beni çok memnun etse de, okumasam da olurmuş dedirtti. Tabii boş vakitte çerez olarak gidebilir; yine de, ısrarla tavsiye edeceğimi sanmıyorum.
Karşılıksız Bir Aşk
Karşılıksız Bir AşkMaksim Gorki · Yordam Kitap · 2020529 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Sözcükler, yazlık elbisesini soyunmakta gecikmiş bir ağacın, soğuğun etkisiyle yapraklarını hüzünlü bir biçimde dökmesini anımsatarak tekdüze ve hafif hafif çıkıyordu ağzından. ( S:15 Başlarken) Nasıl bir tevafuk böyle İnsanın içinde bulunduğu zamana ve mevsime göre, yazılmış bir düşüncenin yansıması.. Yorulduğum da dinlenmk için sığındığım klsıkler kıtapları oluyo.. Bu aralar incelerı tercih ettsemde, verdiği keyifi ve lezzeti elbette farklı.. Daha uzatmadan gelelim bu kısacık kitabımızda ; Maksim Gorki’nin yapıtlarının odağında, insanın içsel değerlerine ve potansiyeline olan inanç vardır. Karşılıksız Bir Aşk’ta, irade ve yargıları aşan güçlü ihtirasların bu imkânların tümünü nasıl ortadan kaldırdığını ustalıkla anlatır Gorki., okuyucuya. “Kaderin insanla ettiği tüm alayların içinde karşılık görmeyen bir aşktan daha korkuncu yoktur” diyor Gorki. Karşılıksız Bir Aşk, Ayşe Hacıhasanoğlu’nun güzel Türkçesiyle “ okuyucuya sunulmuş #Buyurun
Karşılıksız Bir Aşk
Karşılıksız Bir AşkMaksim Gorki · Yordam Kitap · 2020529 okunma
176 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Gorki de ne demek diye hiç düşünmedim, duymadığım sayısız bir Rus ismidir diye düşünürken öğrendim ki acı demekmiş. Hayatını, düşüncelerini ve hayallerini anlattığı eserleri verirken bu ismi seçmiş olması kitapları ve hayatı adına biraz göz kırpıyor. Serinin ilk kitabını üniversite son sınıfta okumuştum, ortadaki kitabı sona bırakarak isminden dolayı son kitabını 2.sıraya alarak okudum. Benim üniversitelerim derken aslında bir yeni Martın EDEN gelecek diye ümitle sarılarak başladım kitaba. Kırklı sayfalara geldiğimde hala artık burada başlar burada başlar diye beklerken 200.sayfaya gelemeden kitap bitti. Peki ne anladık kitaptan? Öncelikle ''Öğretilen ve öğrenilen her şey insandan gelir.' İnsanların size öğrettiği şeyler kitaptan öğrenilenlerden daha acıdır. İnsanların öğretiş biçimleri kabadır. Ama bu biçimde öğrendiğimiz şeyler daha köklüdür.'' cümlesiyle Benim Üniversitelerim dediği; kitapların, derslerin arasında geçen bir serüven değil normal yaşamını ele aldığı ve bu yaşamı bizim bazen gülerek dediğimiz ''Hayat Okulu'' tabiriyle anlattığı üniversite olduğunu anlatıyor. Ve ben bu hayat okulundan beklediğim doyumu bulamadım. Otobiyografik bir roman. Bu tarz da George ORWELL, Boğulmamak İçin, Londra ve Paris'te Beş Parasız; Jack LONDON- Marten EDEN ve hatta Halit Ertuğrul-Ateşte Yeşerdim daha doyum vericiydi diye üzülerek diyorum. Bana geçmemiş de olabilir, fikirleriniz farklı ve gözden kaçırdığım ya da anlamadığımı düşündüğünüz yerler varsa yazın lütfen, iyi okumalar.
Benim Üniversitelerim
Benim ÜniversitelerimMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20169bin okunma
414 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Edebiyat Yaşamım yerine Nasıl Yazar Oldum başlıklı sağlam bir biyografi kitabı olurmuş Yazar Oldum başlıklı sağlam bir biyografi kitabı olurmuş bu kitap. Neden? Yazar olma süreci, öğrenme süreci, kimlerden neler öğrendiği, çevresini gözlemlemesi, kitap okuma süreci, okuduklarını anlamlandırma ve yorumlandırması, bakış açısı... Cevaplar çok. Yazar, kitabını ‘Edebiyat Yaşamım, Edebiyat Üzerine Yazılar, Yazınsal Portreler ve Edebiyat Üzerine Mektuplar’ olmak üzere 4 bölüme ayırmış. Özellikle mektuplar çok dikkatimi çektiler diyebilirim. Hepimize iyi okumalar diliyorum..
Edebiyat Yaşamım
Edebiyat YaşamımMaksim Gorki · Payel Yayıncılık · 198940 okunma
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.