Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Thomas Szasz

Thomas SzaszYalanlar Bilimi Psikiyatri yazarı
Yazar
6.9/10
54 Kişi
183
Okunma
39
Beğeni
6bin
Görüntülenme

Hakkında

Thomas Szasz Psikiyatr Doğum: 15 Nisan 1920, Budapeşte, Macaristan Ölüm: 8 Eylül 2012, Manlius, New York, ABD Eğitim: Cincinnati Üniversitesi
Unvan:
Macar Yazar, Psikiyatr
Doğum:
15 Nisan 1920
Ölüm:
2012

Okurlar

39 okur beğendi.
183 okur okudu.
10 okur okuyor.
351 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sören Kierkegaard
İnsan sosyal bir hayvandır, sadece sürünün içindeyken mutlu olur. Saçmaymış, kötüymüş, onun için fark etmez; her şeyi benimseyebilir, yeter ki sürü de benimsemiş olsun. Sürünün yaptığı her şeyi yapar, böylece bir yere ait olur.
Sayfa 98 - Yerdeniz Yayınları Çeviren: Gözde Genç
“Eğer Nietzsche çekiçle felsefe yapıyorsa, Freud da neşterle felsefe yapar,”
Stefan Zweig
Reklam
"Aptallar ne affeder ne unutur, saflar affeder ve unutur, akıllılar ise affeder; ama asla unutmaz."
Bütün hasta insanlar klinik hasta değildir ve bütün klinik hastalar hasta değildir.
Mutsuzluk, çaresizlik, hayal kırıklığı ve intihar insanlık halinin ayrılmaz parçasıdır.
Aptallar ne affeder ne unutur, saflar affeder ve unutur, akıllılar ise affeder; ama asla unutmaz." •
Thomas Szasz
Thomas Szasz
Aptal olduğumu da öğrendim çok şükür :D
Aptallar ne affeder ne unutur, saflar affeder ve unutur, akıllılar ise affeder; ama asla unutmaz.
Thomas Szasz
Thomas Szasz
Reklam
"Aptallar ne affeder ne unutur, saflar affeder ve unutur, akıllılar ise affeder; ama asla unutmaz."
Thomas Szasz
Thomas Szasz

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
2/10 puan verdi
Modern psikiyatriye bir eleştiri
Bir yere kadar okuyabildim ama sonrasında daha fazla zaman kaybetmemek için devam edemedim. Yazarın temel argümanı şu: Hastalık dediğimiz şey, bedenin kendisi tarafından üretilir. O yüzden mesela kanser bir hastalıktır. Ama teşhis dediğimiz şey kişi tarafından üretilir. Yani belirtiler hastalık olarak kabul edilir ve bu yanlıştır. Charcot ve Freud'un temelini oluşturduğu bu düşünce yüzünden psikiyatri (ve de psikoloji) bilimi yanlış temeller üzerine kurulmuştur. Bunun yanı sıra yazar DSM'nin tanı kriterlerini doğrulayamayacağımızı söyler ki bu da kısmen doğrudur. Çünkü DSM tanıları bile toplumun tepkilerine göre, çağa ayak uydurabilir. Önceleri eşcinseller hakkında söylenenler bugünlerde tersine dönmüştür. Fakat yazarın içinden bir türlü çıkamadığı gerçek şudur: Yazar, depresyon, anksiyete gibi nevrotik bozuklukların hastalık olamayacağını söyler. Bir nevi bunları görmezden gelmeye iter ve insanlara bu tanıların konmaması gerektiği üzerine durur. Fakat şunu es geçer, insanlara tanı koymanın, onları belirli gruplarda sınıflandırmanın pek çok yararı da vardır. Bugün "depresyon" tanısı konmuş kişi çok rahatlıkla psikoterapi görebilir ve çok büyük oranda iyileşmesi sağlanabilir. Kaygılı kişi, panik atak geçiren kişi, antisosyal kişi, sosyal fobisi olan kişi... Bunlar düzeltilmesi mümkün şeylerdir ve bu bireylerin daha iyi hâle gelmeleri hem kendileri için hem de toplum için iyidir. Bu kişilere "hasta" demeyeceğiz diye onları yok sayarsak, ciddi tedavi planlarını çöpe atmış ve onları iyi hâle getirmek planlarını rafa kaldırmış oluruz.
Yalanlar Bilimi Psikiyatri
Yalanlar Bilimi PsikiyatriThomas Szasz · Aylak Kitap · 2013117 okunma
228 syf.
·
Puan vermedi
Bir psikanalist olan Thomas Szasz’ın Psikanalize kökten karşı çıkışının kitabı. Anti Freud adıyla kitabını kaleme almasının nedeni, sistemin ödipus kompleksi merkezli olarak Freud’un teorileri kapsamında yükselmesinden dolayı bu adı tercih etmiştir. Guattari ve Deleuze’ün Anti-Ödipus kitabına ek olabilecek bir kitap bu. Keza Szasz politik görüşleri ve sistem muhalifi olmasından ötürü sistemin kullandığı Freud kuramına karşı ötekilerin psikanalizini savunmaktadır. Örneğin Freud erkek hastalar odaklı olarak kuramını ortaya koyarken kadını dışlamıştır. Szasz bu noktada kadının varlığını savunmuştur. Buna binaen doğanın psikanalizi de Szasz’ın odak noktası olmaktadır. Salt erkek odaklı bir analiz sağlıklı bir analiz olmayıp aksine tedavi süreçlerinde büyük sorunlar yaratabilecek bir bilgi ağı oluşturmaktaydı. Szasz’a göre erkek, kadınsız yaşayamayacağı için bozulan ruh sağlığının nedeni yine kendisi olacaktır. Bu yüzden şunu ifade etmiş kitabında; ‘’ Psikanaliz, ilacı olduğunu iddia ettiği şeyin hastalığıdır.'' Özellikle Szasz’ın üslubuna da değinmek gerekir diye düşünüyorum. Öyle hiciv ve ironi dolu bir üslubu var ki eleştirdiği şeyi sadece eleştirmeyip yerin dibine sokuyor diyebilirim. Szasz bu kitabıyla akıl hastalığı diye bir şeyin olmadığını savunmakta ve psikiyatriyi iktidar silahı, psikiatriyi de burjuva mahkemesine benzetmektedir. Yaşanan sistem sorunlarının ceremesini çeken bireyler de otomatikman hasta* konumunda değerlendirilmektedir. Szasz da burada haklı eleştirisini sunmuş ve hasta olarak suçlanarak insanların kandırıldığını iddia etmektedir. Alanının en güzel kitaplarından biri diyebilirim.
Anti Freud
Anti FreudThomas Szasz · Hece Yayınları · 201712 okunma
303 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Akıl hastalığının bir efsaneden ibaret olduğunu söyleyen psikiyatri profesörü Thomas Szasz' a sorarlar: 'O halde nasıl bir psikiyatri profesörü olabiliyorsunuz? Cevabı ise şu: 'Tanrıya inanmayan bir kimse nasıl ilahiyat profesörü olabiliyorsa öyle. Böylesi bir kimse, değişik dinlerin tarihini ve bu dinlere inanan insanların davranışlarını araştırır; çeşitli dinleri ve bu dinlerin belli iddia ve kurallarını öğretir; yanısıra da, bütün bu hususlara ilişkin olmak üzere kendi düşüncelerini yazıya döker. ''Akıl Hastalığı'' ile ilgili olarak benim yaptığım şey de bundan ibarettir. Kitabın Szasz' ın kitabı olduğunu bilmesek, yani bir mahlasla okumuş olsak psikiyatri profesörünün kaleminden çıktığını anlayabilmemiz bir hayli zor olurdu. Sivri dili ile bazı şeyleri olduğu gibi yazan Thomas Szasz, bugünkü psikiyatri camiasındaki akademisyenler ve psikiyatrların içinde bulundukları ikilemleri net şekilde ifade edebilen cesur bir insan.
Vahşi Dil
Vahşi DilThomas Szasz · Kaknüs Yayınları · 200629 okunma