Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abbas Kiyarüstemi

Abbas KiyarüstemiPusuda Bir Kurt yazarı
Yazar
8.6/10
14 Kişi
79
Okunma
36
Beğeni
1.904
Görüntülenme

Hakkında

Dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır.1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı. Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak tanınmakla birlikte, şair, fotoğrafçı, ressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da işler yaptı. İran sinemasında 1960'ların sonlarında başlayan ve Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır. Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi'nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır.
Unvan:
Yönetmem, Senarist , Yazar
Doğum:
Tahran, 22 Haziran 1940

Okurlar

36 okur beğendi.
79 okur okudu.
76 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nietzsche'm sen misin?
İyinin ve kötünün ötesinde Gökyüzü var Mavi
Sayfa 115 - Simurg Art Yayınları
Nasıl Huzurla uyuyayım Zaman durmuyor Bir anlığına olsun uykumda
Sayfa 57
Reklam
Yeşil Sarıya döndü Hava Soğudu Ben Ölümü düşünmeye başladım Cemaat namazında Cemaate uymayan Bir namaz kılan Görüldü Ne kolay ele geçiriyoruz Ne zor Bırakıyoruz!
Bu yorgunluk Bugünün, dünün işi değil Kalıtsal Atalarımdan
Sayfa 123
"Rüzgar sürükleyip götürecek kiraz çiçeklerini bulutların beyazlığına."
Sayfa 13 - Simurg Art YayınlarıKitabı okudu
Kitap Okuma Grubuma Katılmak İster Misiniz?
2024 Nisan ayında
İvan Gonçarov
İvan Gonçarov
'un
Oblomov
Oblomov
kitabını okuyarak bir Rus edebiyatı okuma ayı yapıyoruz! Kitap okuma grubuma katılmak isterseniz bana mesaj atabilirsiniz. 🤓 Uzun zamandır düşündüğüm bir konu olan sanal okuma grubumu 4 yıldır devam ettiriyorum. Şu an farklı meslek gruplarından pek çok okur arkadaşımız gruba üye olmuş durumda. Peki, bu
Her şey değişir, söz vermek bunu durduramaz. Kimse bir ağaçtan, bahar bitince çiçeklerini korumasını bekleyemez. Çünkü sonunda çiçekler meyveye dönüşür. Ve sonra, sonra ağaç meyvesini kaybeder. Ya sonra? Sonra yapraksız bir bahçe. Yapraksız bahçe mi? Farsça bir şiir. Yapraksız bir bahçe. Güzel olmadığını söylemeye kim cesaret edebilir?
Abbas Kiyarüstemi
Abbas Kiyarüstemi
Reklam
"ama elbetteki yalnız bir ağaç, birkaç tane ağaçtan daha ağaçtır."
Abbas Kiyarüstemi
Abbas Kiyarüstemi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
"Abbas Kiyarüstemi filmlerini izlerken sanki derin bir felsefi yolculuğa çıkıyorum.." Kirazın tadını aldıktan sonra onu yakın plana aldım büyük üstadın rüzgarına kapılıp ondan çok feyz aldım zeytin ağaçlarının gölgesinde dinlenip çok şiir yazdım ruhumu dinlendirdim velhasıl efendime söyleyeyim bu adamın müptelası olup çıktım ortaya her filmi üzerinde düşünülmeye kafa yormaya çok müsait filmler yapmış gerçekten filmlerinin konusunu seçerken nasıl karar verdiğini oluşum süreçlerini açıkçası kitapta bulamadım kitabın konusuna gelirsek filozof Jean Luc Nancy; Kiyarüsteminin sinemaya hayata ve düşünce dünyasına dair çok iyi ipuçları veriyor ama dik ve taşlı yollardan geçerek bunu anlatmaya çalışıyor yer yer ulusalcılık, sosyal,etnik ve diğer konuları kitaba dahil edip kitabın tadını bozsada genel olarak kitabı çok beğendim bütün filmlerini izleyip bu kitabı okumanızı tavsiye ederim keyifli okumalar.
Filmin Apaçıklığı Abbas Kiyarüstemi
Filmin Apaçıklığı Abbas KiyarüstemiJean-Luc Nancy · Küre Yayınları · 201331 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
sevgili şairin filmlerini büyük hayranlıkla izledim, izliyorum ama şiirlerinden aldığım keyif, okurken hissettiklerim.. tekrar tekrar okuma arzusu, anlatabileceğim gibi değil. okuduklarım hakkında yazmaya çalışırken, haddimi aşmış gibi hissediyorum, anlıyorsunuz değil mi ? "yalnızlığımın çorak toprağında bitmiştir binlerce tek ağaç" sadece bu alıntı, okuduğum ilk andan itibaren, kafamın içinde binlerce görüntü oluşturdu, gözlerimden yaşlar akıttı.. dizime derman gibi ama yarama da tuz gibi. kitabı bir parçam gibi hissediyorum elim kolum hızla atan kalbim, her şey o kadar benim ki, sanki önceki hayatımda ben yazmışım gibi. yalnızız, daha iyi anlatılabilir mi ?
Pusuda Bir Kurt
Pusuda Bir KurtAbbas Kiyarüstemi · Simurg Art Yayınları · 202047 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Arkadaşımın Evi Nerede? (1987) ile başlayan
Abbas Kiyarüstemi
Abbas Kiyarüstemi
sineması ilgi ve sevgisi Albert Einstein’ın ait olduğu bilinen “Önyargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.” sözünü hatırlatır bana. İran sinemasıyla ilgili önyargım bu şiir gibi filmle ortadan kalkmıştı. Sir Ken Robinson bir
Pusuda Bir Kurt
Pusuda Bir KurtAbbas Kiyarüstemi · Simurg Art Yayınları · 202047 okunma