Ahmet İlhan Gönderileri

Ahmet İlhan kitaplarını, Ahmet İlhan sözleri ve alıntılarını, Ahmet İlhan yazarlarını, Ahmet İlhan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza’ya gelinceye dek, duyguların lânetlenmiş kaderi vardı ve o, bunu tersine çevirir. Öyle ki duyguları, felsefesinin özü hâline getirmekten de sakınmaz.
Sayfa 35 - Ondan önce, ondan sonraKitabı okudu
Düşüncelerini Spinoza kadar basit, anlaşılır, düzenli ve açık izah eden bir başka filozof yok gibidir. Bunun böyle olmasını özellikle arzular ve bunun için çabalar, çünkü o bir filozofun düşüncelerinin geniş halk kesimlerince anlaşılmamasının, filozofun görev edindiği amaca aykırı olduğu inancındadır. İnsanlığın geçmişten bu yana yaşadığı büyük kafa karışıklığının, içine düştüğ derin yanlışlıkarın, bunalımların ve çatışmaların gerçek sebebinin, doğru düşünememek, bilgiyi açık ve kesintisiz bir biçimde doğru kanallardan, doğru yöntemlerle alamamak olduğunu düşünür. Kulaktan dolma, ezbere bilgilerin veya önyargıların teslim aldığı insan aklı, kendisine büyük zararlar vermektedir. Bu yüzden önce aklın doğru kullanılması gereklidir.
Reklam
Şöyle der Voltaire: Çok görüldü böyle tanrıtanımaz Yanılgılarına rağmen saygıdeğer Zehir saçarken inançları, yine de iyi hâl ve tavırlı. Hep sâdık kaldı Spinoza Saf ve tabii yasasına Savaş açtığı Tanrı’nın ... İyi huylu, sâde, sevimliydi Spinoza Suçlu beyninin, Çılgınca savaş açtığı Tanrı Acıyarak zayıflığına Bıraktı ona insanî bilgeliği Ve de gölgesini erdemin...
Bana buralarda Leydi Spinoza derler :)
Yaşarken olduğu gibi ölümünün ardında da çok az yürekli insan, isminin Spinoza ile birlikte anılması cüret ve cesaretini gösterebildi.
Kankamın hediyesinden kankama ithafen.
Tatlı bir insandı, zayıf nahif Mercekleri perdahlarken Tanrısal özü açık seçik formülleştirdi. Öylesine açık seçik ki dünya dehşete düştü. Basit biçimde kanıtlıyordu bu bilge İyinin ve kötünün antik saçmalıklar olduğunu Sıradan kuklalar olduğunu özgür ölümlülerin. Sevgi dolu hayranı olarak Kutsal Kitap’ın, Tabiat’a karşı bir Tanrı bulamayarak O’nda; Karşısına dikti öfkeden kudurmuş Sinagog’u. Uzağında onun, perdahlarken mercekleri, Gezegenleri sayan bilginlere yardım ediyordu. Tatlı bir insandı Baruch Spinoza René François Armand (Sully) Prudhomme
Nietzsche’nin zâten kendi besteleri var. On parmağında on marifet.
Nietzsche filozof, denemeci ve kültürel eleştirmeni olarak hakîkat, ahlâk, dil, estetik, kültürel teori, tarih, nihilizm, güç, bilinç ve varoluşun anlamı üzerine yazılar yazdı. Batı felsefesi ve entelektüel tarihi üzerinde büyük bir etki yarattı. Nietzsche “Tanrı’nın ölümü”nfen bahsederek geleneksel dinin ve metafiziğin etkilerinin dağılacağını, silineceğini öngördü. Nietzsche, bir -üstinsan- modeli önerdi. Bununla bâzen yanlış anlaşıldı ve polemiklerin konusu oldu. Oysa düşünür bu örnek niteliğindeki insanın kendini gerçekleştirme yoluyla kendi kimliğini yaratması gerektiğini ve bunu, Tanrı ya da yaşamı aşan metafiziksel hiçbir şeye dayanmadan yapması gerektiğini belirtti. Çünkü ona göre insan tarihi boyunca yanlış bilgilendirilmiş, duygularını yanlış anlamış, adlandırmış ve yönetmiş ve bu yüzden de sürekli aldanmış, yozlaşmış ve kötü yaşamıştı. Felsefesini geçmişin reddiyesi üzerine kuran Nietzsche, Sokrates öncesi Yunan felsefesini, Skolastik felsefeyi ve modernizm etkisi altında ruhu alçalan modern insanı eleştirdi. Düşünür Hristiyan çileciliğinin insanı köleleştirdiğini, acizleştirdiğini ve bir köle ahlâkı egemenliği yarattığını savundu. Soylu insanın ise köle ahlâkının boyunduruğu altında kaldığını ve gerçek öncü kimliğini yitirdiğini savundu. Oysa insanlık ona göre bu soylu, üstün insanlar tarafından gerçek erdemine, kurtuluşuna taşınabilirdi.
Reklam
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.