Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anil Ananthaswamy

Anil AnanthaswamyYa Ben Yoksam? yazarı
Yazar
8.3/10
18 Kişi
59
Okunma
0
Beğeni
662
Görüntülenme

Hakkında

Anil Ananthaswamy, Londra merkezli New Scientist dergisi için ödüllü bir gazeteci ve eski personel yazarı ve yardımcı haber editörüdür. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'daki bilim yazma programı için konuk editörlüğü yapmıştır ve Hindistan Bengaluru'daki Ulusal Biyolojik Bilimler Merkezi'nde yıllık bir bilim haberciliği çalıştayı düzenlemektedir.
Unvan:
Gazeteci-Yazar

Okurlar

59 okur okudu.
8 okur okuyor.
91 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sass ve Parnas'a göre, kendilikte bir bozukluk olduğunda, varlığımızın temel zemini erozyona uğrar ve bu erozyon temelimizi psikoza elverişli bir zemine dönüştürerek, her tür tuhaf deneyimsel olasılığı açığa çıkarır.
Sayfa 104Kitabı okudu
"Akıl kimin hakimiyeti ve yönlendirmesiyle hedefine ilerler?... İnsan kimin iradesiyle söz sarf eder? Hangi güçler gözü ve kulağı yönetir?"
Reklam
Kendilik yitimi için güzel bir açıklama
Diyelim,kolunuzu hareket ettirmek istiyorsunuz. Motor korteksiniz koldaki kaslara komutlar gönderir. Motor korteks aynı komutu beynin diğer bölgelerine de kopyalar, o bölgeler de kopyayı kullanarak kol hareketinin duyusal sonuçlarını öngörür. Bu arada kol hareket eder ve bu da çeşitli duyumlar yaratır (dokunma, vücut farkındalığı ya da görsel duyumlar gibi). "Karşılaştırıcı" gerçek duyumları, öngörülen duyumlarla karşılaştırır. Ortada bir uyuşmazlık yoksa, eylemi kendimizin gerçekleştirdiğini hissederiz - onu sahipleniriz ve bu da bizde bir faillik algısı yaratır. Uyuşmazlık mevcutsa, bu bize eylemden başka birinin, dışsal bir failin sorumlu olduğunu hissettirir.
Sayfa 111Kitabı okudu
“İnsan bilmeli ki hazlarımız, sevinçlerimiz, ve şakalarımız gibi kederimiz, acımız, gamımız ve gözyaşımız da yalnız ve yalnız beyinden kaynaklanır... Katlandığımız tüm bu şeyler beyinden gelir... Delilikse beyindeki nemlilikten doğar.”
Görmek
"Bütün büyüme sürecim boyunca bakışlarımda hep bir şey gördüğünü söyledi bana, sanki bir acım varmış, ona anlatmadığım bir şey varmış gibi."

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
252 syf.
9/10 puan verdi
Kendilik, benlik kavramları üzerine okuyabileceğiniz en özgün kitaplardan. Nöropsikoloji çerçevesinde Alzheimer, Cotard sendromu, otizm, şizofreni, epilepsi gibi rahatsızlıkların “kendiliği”, “ben” olma düşüncesini, kendilik algısını etkileyişi, bunların sinirbilimsel açıklamaları, vaka örnekleri çok etkileyici, çok da yalın anlatılmış. Çok keyifliydi. Özellikle nöropsikolojiye ilgisi olanlar kendine bir sürü şey katabilir, bu rahatsızlıkların etkilerini farklı bir bakış açısıyla ele almayı öğrenebilir, ki bu çok değerli bir şey. Şans eseri rastladığım bu kitapta çok şey buldum, çok mutlu oldum! :)
Ya Ben Yoksam?
Ya Ben Yoksam?Anil Ananthaswamy · Yapı Kredi Yayınları · 201859 okunma
252 syf.
8/10 puan verdi
Yaşadığı halde, beyninin ölü olduğunu iddia edenler, anılarıyla birlikte kendiliklerini de kaybedenler, bacağını istemeyenler, hatta bacağından kurtulmak (!) için yasadışı yollara başvuranlar, içinde bulunduğumuz evreni bambaşka şekillerde algılayanlar, gaipten sesler duyduğunu sananlar, sarılmaya tahammül edemeyenler, kendiyle karşılaşanlar, zamanı durduranlar, dünyayı toz pembe görenler ve daha neler neler... Elbette ki bütün bu ruh hallerinin birer karşılığı var. Bazılarını biliyoruz, bazılarıylaysa ilk kez karşılaşıyoruz bu kitapta. Bu tarz kitapların güzel yanlarından biri de, vakaların hikayelerini okuyor olmak. İnsanların başlarından geçenlerin hayatlarını nasıl şekillendirdiğini, bu değişimin evrelerini öğrenmek ilgi çekici. Ve benim için de en temel konu, beynin ne kadar gizemli bir yapı olduğu gerçeğinin her farklı olguda pekişiyor olması. Kitaba dair yakınacağım, ve belki de kitabı iki ay gibi bir sürede bitirmeme sebep olan durum ise, tıbbi terimlere gark oluşun getirdiği zihinsel karmaşa. Bunu diyorum ama kitabın anlaşılmaz derecede tıbbi veya bilimsel bir dile sahip olduğu algısı oluşmasın. Sadece sürekli terimlere, deneylere maruz kalmanın getirdiği bir tür bıkkınlık hali. Ben biraz daha olaylara odaklı bir okuyucuysam demek :) Neticeye gelelim. Kitap gerçekten de konuya ilgili okurları tatmin edecek düzeyde. Yakındığım durumlardan muzdarip olmak istemeyen okurlara ise küçük bir tavsiye: Kitabı okurken araya çerezlik bir kitap daha sıkıştırın ki arada kafanız dağılsın ;)
Ya Ben Yoksam?
Ya Ben Yoksam?Anil Ananthaswamy · Yapı Kredi Yayınları · 201859 okunma
252 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın adı dikkatimi çekmiş ve arka kapak yazısını okuyarak almaya karar verdiğim bir kitap. Gerçekten insanın yaratılışı en büyük mucizelerden biri. İnsan hem fiziksel hem hem psikolojik olara bakıldığında, araştırıldığında anlaşılması çok zor. Bir insanın sağlıklı bir uzvunu benim değil diyebilmesi ve bir şekilde ondan kurtulması bunun içinde mutlu olması ; diğer yandan anne karnında bir çocuğun engelli doğabilir denildiğinde aldırılması. Kitapta teorik bilgiler verildiği gibi şizofreni, Alzheimer gibi hastalıklar ile ilgili yaşanan olaylar ile desteklenerek açıklanmış. Akıcı merakla okuduğum tavsiye edebileceğim bir kitap.
Ya Ben Yoksam?
Ya Ben Yoksam?Anil Ananthaswamy · Yapı Kredi Yayınları · 201859 okunma