Berna Kurt

Berna KurtResmi Tarih Yalanları yazarı
Yazar
Çevirmen
6.4/10
59 Kişi
250
Okunma
5
Beğeni
1.206
Görüntülenme

Hakkında

Galatasaray Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. “Dansçı Erkeğe Yönelik Önyargılı Bakışın Sinop Köçekleri Örneği Üzerinden İncelenmesi” başlıklı teziyle İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Doktora Programı’nda “Türkiye’de Halk Danslarını Sahneleme Politikaları: Söylemler ve Estetik Yaklaşımlar” başlıklı doktora tezini sundu. Çeşitli üniversitelerde kuramsal ve uygulamalı dans dersleri ile Yakın Türkiye tarihi dersleri verdi. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde (BÜFK) icracılık, dans çalıştırıcılığı, koreografi, araştırma ve çeviri çalışmaları yürüttü. Mezuniyet sonrasında BÜFK’ün sanat danışmanlığını üstlendi ve çalışmalarına Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nda (BGST) devam etti. Çeşitli kurumlarda dans çalıştırıcılığı yaptı, atölyeler düzenledi. Feminizm, siyaset bilimi ve yakın Türkiye tarihi konulu kitap çevirileri yaptı. Dergi ve gazetelerde dans yazıları ve çevirileri yayımlandı. Bildiri, söyleşi, haber, eleştiri, çeviri vb. formatlardaki dans yazılarını dansyazilari.blogspot.com.tr adresinde topladı. Dans Tarihini Yeniden Düşünmek kitabının redaktörlüğünü ve editörlüğünü üstlendi. Halen İstanbul Aydın Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat Yönetimi Bölümü öğretim üyesi. Dansı toplumsal cinsiyet, etnisite vb. eksenlerinde tartışan atölyeler gerçekleştiriyor. Dans tarihi, etnokoreoloji, performans çalışmaları vd. alanlarda çalışma yürütüyor.
Unvan:
Akademisyen ve Dans Hocası

Okurlar

5 okur beğendi.
250 okur okudu.
3 okur okuyor.
282 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Osmanlı memleketini gezerken, bütün insanların eşit olduğunu ilan eden İslam kanununun dürüstçe uygulanışı karşısında derin düşüncelere daldım." (James Backer, Turkey in Europe, Londra, 1877)
Sayfa 142 - Profil YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Resmi tarih Türk tarihinin en uzun, güçlü Osmanlı geçmişinden milletini kopartarak kişilik inşasını zedeledi. Yoksullaştırdı. İçi boşalan bireyin ve toplumun kültüre yabancılaşması kolaylaştı.
Sayfa 154 - Profil YayıncılıkKitabı okudu
Üstad Necip Fazıl'ın şiir kitabına "Çile" ismini vermesi boşuna değil: Düşünmek, bu ülkede "çile"dir.!..
Sayfa 111 - Profil YayıncılıkKitabı okudu
Her kuşak tarihi yeniden yazmak, yani tarihle -o günün koşullarını göz önünde tutarak, ama- kendi benimsediği değerler açısından hesaplaşmak zorundadır.
Maziyi unutturmak için en kuvvetli iki âmilden biri tarih öğretimi, öteki dili değiştirmektir.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
·
Puan vermedi
Mustafa Armağan, Mehmet Şevket Eygi, Kadir Mısırlıoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Rıza Nur bu gibi adamların yazdığı kitaplar ve söylediği sözler malesef ki tarihe geçiyor ve 100 sene sonra Türkiyede gerçek tarih gibi okutulacak. Bu isimler ünvanları ne olursa olsun güdümlü ve yandaş tarih yazan ve doğrusunu biz yazıyoruz diyerek insanları kandırmaya çalışan kişilerdir. Ağızları ve kalemleri çok iyi iş yapıyor özellikle Mustafa Armağan tam bir Twitter tarihçisi, olayları çarpıtarak, yalan yanlış şeyler söyleyerek, resmi hiç bir kaynak göstermeden şundan duydum şundan gördüm diyerek tarih yazılmaz. Bir konunun birden fazla kaynağı olacak ki gerçek olduğuna şüphe olmasın uydurulan resmi belgeler ile olmaz bu işler. Bir de tarih yazmasa insan hatırlar kimden duydunuz benim dedemi istiklal mahkemesinde asmışlar diye yada dedeme şunu yapmışlar diye hepsi yalan unutmayın bir yalan ne kadar büyük olursa inananı o kadar çok olur. Bende bir tarihçi olarak diyorum ki tarih asla tek bir kaynaktan öğrenilmez olaylarının devlet arşivleri, dönemin hatıratları ve yazılı metinlerinin hepsini okuyup analiz etmeniz lazım ki hangisi yalan hangisi doğru ortaya çıksın. Kitle psikolojisinde bir sav vardır bir şeyin gerçek olması önemli değil dir önemli olan gerçek gibi algılanması dır.
Resmi Tarih Yalanları
Resmi Tarih YalanlarıMustafa Armağan · Profil Yayıncılık · 2015246 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Hep tarihi resmi tarih kitaplarında olduğu gibi(nasıl öğrenmemiz istendiği gibi anlatılan yani gerçek tarih değil üretilen tarih)bilirdik.oysa bu kitabı okuyunca tarihin öyle olmadığını anlıyor insan.doğru bildiklerim nekadar doğruymuş bu kitapla resmen sorguluyor insan!..
Resmi Tarih Yalanları
Resmi Tarih YalanlarıMustafa Armağan · Profil Yayıncılık · 2015246 okunma
224 syf.
5/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Suya Sabuna Dokunmayan Tarihçilik
Adına bakınca çok iddalı, cesur ezberbozan bir tarih kitabı okuyacağınızı düşündüren ancak oluduktan sonra tam bir hayal kırıklığı yaşatan bir kitap. Bir kaç bölümü dışında ilgi çekici değil. 1- İlber Ortaylı yine her zamanki gibi laf ebeliği yapmış. Çok konuşup hiç bir şey anlatmamış. 2-Mehmet Şevket Eygi ile Yavuz Bahadıroğlu’nun bölümleri iyi. 3- Mete Tuncay güzel başlayıp sonradan kendinini tenkit edenlere cevap verme kaygısına düşmüş. 4- Diğer bölümleri okumasanızda olur. Maalesef ülkemizde ezberbozan tarihçilik Kadir Mısıroğlu’nun vefatıyla bitti. Şimdi ki tarihçiler bedel öderim korkusuyla (Demek ki hala düşünce özgürlüğü konusunda çok fırın ekmek yememiz lazım) gerçekleri söyleyemiyorlar. Ne zaman ki ülkemizde gerçek fikir özgürlüğü sağlanır ancak o zaman tarih yazılabilir. Fikir özgürlüğü olmadan tarihçiliğimiz maalesef kumda oyun oynamadan öteye geçmemiş ve geçemez de.
Resmi Tarih Yalanları
Resmi Tarih YalanlarıMustafa Armağan · Profil Yayıncılık · 2015246 okunma