Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eugene Schoulgin

Eugene SchoulginBir Başka Dünyadan yazarı
Yazar
6.6/10
8 Kişi
39
Okunma
3
Beğeni
710
Görüntülenme

Hakkında

Eugene Schoulgin (19 Nisan 1941'de Oslo'da doğdu) Norveçli bir yazar ve devlet okurudur . Ressam Alexander Schultz'un oğludur ve Norveç, İtalya ve Fransa'da büyümüştür. Oslo'da liseyi (1960) okudu. Uppsala ve Stockholm Üniversitelerinde Klasik Arkeoloji ve Sanat Tarihi eğitimi aldı. 1964'te Stockholm'de evlendi ve üç çocuğu var. İstanbul'da yaşıyor.
Unvan:
Norveçli Yazar
Doğum:
Norveç, 1941

Okurlar

3 okur beğendi.
39 okur okudu.
1 okur okuyor.
35 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Birbirimizi acımasızca kullanıyoruz. Bireyin esenliğine hiç saygı göstermiyoruz. Saygıyı simgelere saklıyoruz. Ölenlere ya da gerçekte hiç sahip olmadığımız değerlere soyut bir saygı." Eugene Schoulgin/ Bir Başka Dünyadan, (Çev. Deniz Canefe), Can Yay. s. 133.
Sayfa 133
Reklam
“Edebiyat sınır tanımaz,” dedi… “Kendi varoluşumuzun sürmesidir. Varlığından bile haberimizin olmadığı kapıları açar bize…”
Sayfa 346Kitabı okudu
Zamanın yaraları iyileştirdiği söylenir, buna inanmıyorum. Yaşamı kol boyu uzakta tutmak için yaşadıklarımızdan öyküler yaratıyoruz.
Sayfa 122Kitabı okudu
Ciddiliğimiz de olmasa soyluluğumuzu nasıl gösterirdik…

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
392 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Eugene Schoulgin, yaklaşık sekiz yıl Türkiye’de de yaşamış aslen Norveçli bir yazar. Bu kitapta Türkiye’deki yaşam koşullarına, bazı siyasal ve sosyal olaylara değinmiş. Kitap için kısaca Batılı bir gözden Türkiye panoraması diyebiliriz. Kurguyu İstanbul’da düzenlenen bir öykü yarışması adına gelen daveti kabul eden ve kendisini bir karmaşa içerisinde bulan yazar çerçevesinden aktarıyor. Gerçek ve kurgu iç içe ilerliyor. Kitap bence akıcı bir dille yazılmış, çevirisi de gayet güzel sadece yazar biraz dağınık ilerlemiş kitapta. Türkiye’de geçmişten beri yaşanılagelmiş bazı sorunlara yüzeysel bir şekilde değiniyor yer yer. Görüşlerine katılıyor veya katılmıyor olabilirsiniz ama ülkemizde yaşanan bazı sorunları yabancı bir bakış açısından okumak isteyenler için güzel bir kitap.
Bir Başka Dünyadan
Bir Başka DünyadanEugene Schoulgin · Can Yayınları · 201728 okunma
392 syf.
8/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Norveçli ünlü yazarımız Samuel Samler’in hayatının son döneminde Türkiye’ye bir edebiyat yarışması için gelmesiyle başlayan ve Türkiye’nin karmaşık siyasal, sosyal, ekonomik koşullarında bir hafta içinde yaşadıkları üzerinden kurgulanmış bir hikaye. Hikaye kurgu olarak çok eleştirilmeyebilir, bence de güzel kurgulanmış. Ama tam olarak ne mesaj verdiği konusu tam oturmamış kitapta. Siyasal bir mesaj verilmeye çalışılmış ama o da olmamış gibi. Şunu da eklemek gerekir ki bazı kitaplar büyük bir çoğunluk tarafından taraflı olarak görülür ve beğenilmez. Bu roman da hikaye olarak ülkenin yapısına eleştirel bir gözle baktığı için muhtemelen çok beğenilmeyecektir. Bunu Orhan Pamuk-Kar romanında da görmüştük. Karslılar Kar romanını ve Orhan Pamuğu çok sevmezler ve çok eleştirirler, ki bi kısmı da doğrudur eleştirilerin. Kars hiçte hikayede geçtiği kadar kötü bir yer olmadığı gibi çok güzel ve medeni bir şehirdir. Kar romanı; yanlış şehirde kurgulanmış güzel bir kitaptır. Bir Başka Dünyadan da abartılmış benzetmelerin yapıldığı, kısmen de olsa yanlı bir hikaye görüşündeyim. Keyifli okumalar.
Bir Başka Dünyadan
Bir Başka DünyadanEugene Schoulgin · Can Yayınları · 201728 okunma
392 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Türk siyaseti dışarıdan bir bakış açısı ile ele alınmış. Yazarın tarafsız bir gözle yazdığını düşünmemekle birlikte tutuklu gazeteciler, kürt sorunu 6-7 eylül olaylarının siyasi tarihimizde var olmadığını da inkar edemeyiz. Farklı görüşlerde olsak da karşı tarafın tezlerinin de dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunlar dış mihrakların oyunu diyerek geçmek , en kolayı. Körü körüne, sorgulamadan savunulacak hiçbir fikrin geçerliliği yok bence. Bu yüzden her tür fikir dinlenebilmeli ve insanoğlu en sonunda akıl süzgecinden geçirip kendi fikirlerini oluşturmalı. Bazen olayların içinde yer alınca gerçeklerin farkına varamayabiliyoruz, uzaklaşıp olayları irdelemek bazen bizi doğruya daha kolay götürebiliyor. Yazar siyasi duruşunu sergilerken çok da derinlere inmemek adına biraz karışık yazmış, olaydan olaya sürüklenmiş.Sonlara doğru iyice kurgu dağildi. Bu kitapta bir kez daha anladım ki iyi bir öykücü , iyi bir gözlemci olarak karşılaştığı her insandan , her olaydan bir öykü konusu oluşturabiliyor. Bunun en iyi örneği bence Sait Faik öyküleri
Bir Başka Dünyadan
Bir Başka DünyadanEugene Schoulgin · Can Yayınları · 201728 okunma