Gül Özyeğin

Başkalarının Kiri yazarı
Yazar
7.5/10
2 Kişi
10
Okunma
1
Beğeni
1.362
Görüntülenme

Gül Özyeğin Gönderileri

Gül Özyeğin kitaplarını, Gül Özyeğin sözleri ve alıntılarını, Gül Özyeğin yazarlarını, Gül Özyeğin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
304 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Alt Katın Manzarası
"En mutlu insanlar belki de/baca temizleyicileridir" diyor İsmet Özel, Akla Karşı Tezler'in üçüncü bölümünde, onların hayatına (şairane) bir işarette bulunuyor. Bu kitap, üzerinde pek düşünmediğimiz insanlara eğilmesi bakımından İsmet Özel'in mısralarını hatırlattı bana. Fakat sosyolojik bir eser bu; gündelikçilerin,
Başkalarının Kiri
Başkalarının KiriGül Özyeğin · İletişim Yayınları · 200510 okunma
Ailecek Kapıcılık
Sistem aile emeğinin sömürülmesine dayanır, aile içindeki cinsiyete ve yaşa bağlı hiyerarşileri temel alır ve güçlendirir. Bir kadının alaycı bir dille belirttiği gibi: "Apartman sakinlerinin hepsinin gelini oluyorsunuz." Bu kadının sözleri, kapıcılık kurumunun, köydeki ilk evlilik yıllarında geniş ataerkil hane halklarının ev hizmeti hiyerarşisinde kendinden daha yüksek statüdekilerin hizmetinde oynadığı çalışkan yeni eş rolünü yeniden oluşturduğunu gösteriyor. Bir apartman bireysel bir işçiyi işe alır ama her zaman için bütün aileyi çalıştırmayı düşünür.
Reklam
Ev hizmeti bir kadının statüsünü düşüren bir şey gibi görülse de onun başkalarına iş bulabilmesi statüsünü yükseltir. Bu kadın, cemaatine başka bir yoldan ulaşamayacakları bir kaynağa ulaşma olanağı veren aracı yerine geçer. Kendi çevresindeki öbür kişilere karşı patron rolünü üstlenir, bu kişiler de ona bağlılık ve minnet duygularıyla karşılık verirler.
Daha azına razı gelirim, yeter ki koru beni!
Kadınların (gündelikçiler ve ev hizmetlileri) hepsi devlet işiyle yakından ilgilendiklerini ve özendikleri bütün devlet işlerinin ev hizmetinden çok daha az para getirmesinden ürkmediklerini ifade ettiler. Belki de bu tercih, kırsal kesimden gelen göçmenler arasında, ömür boyu iş ve başka ayrıcalıkları paternalist sunumuyla, kentsel sınıfların büyük bölümünün başlıca iş kaynağı olma konusunda uzun bir geçmişe sahip Türk devletinin korumasına ve güvencesine duyulan sürekli arzuyu yansıtır. Bu, kadınların birer köylü olarak uzun zamandır yoksun kaldıklarını hissettikleri türden bir korumadır, oysa kentlerdeki benzerleri bunun bütün olanaklarından yararlanmışlardır.
Kenarda yaşayanlar, konumları belirsiz ya da eksik tanımlanmış olanlar, tehlikelidirler çünkü herhangi bir toplumsal yapının en kırılgan noktası kenarlarıdır. Kenarları denetleyerek merkez kendini güçlendirir. Bu açıdan bakıldığında kapıcı aileleri kentin kenarlarında yaşarlar çünkü ne apartmanlara (apartman sakinlerinin olduğu gibi) ne de gecekondulara aittirler. Kirliliğin ve düzensizliğin taşıyıcıları olarak görülürler.
304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kendinizi ezdirmeyin
Başkalarının evini temizleyerek geçimini sağlayan kişiler, yaygın kullanımı ile “gündelikçiler”in yaşamlarını sosyolojik açıdan inceleyen akademik bir çalışma bu. Akademik hayatını İngiltere’de sürdüren Gül Özyeğin tarafından birkaç yıla uzanan bir süre içerisinde, Ankara’nın orta-üst sınıf semtlerinde çalışan yüzlerce kadınla birebir görüşmeler
Başkalarının Kiri
Başkalarının KiriGül Özyeğin · İletişim Yayınları · 200510 okunma
Reklam
58 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.