Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbn Acîbe el-Hasenî

İbn Acîbe el-HasenîKısa Surelerin Tefsiri yazarı
Yazar
9.2/10
131 Kişi
593
Okunma
44
Beğeni
4.328
Görüntülenme

İbn Acîbe el-Hasenî Gönderileri

İbn Acîbe el-Hasenî kitaplarını, İbn Acîbe el-Hasenî sözleri ve alıntılarını, İbn Acîbe el-Hasenî yazarlarını, İbn Acîbe el-Hasenî yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Şöyle de denmiştir: Nankör kimse, Rabb'ine itiraz eder, Allah'ın işlerini kusurlu bulur, sürekli sıkıntı ve musibetleri sayar durur, kavuştuğu nimet ve rahatlıkları unutur."
“Âriflerden biri şöyle demiştir: "Dört çeşit ölümle ölmeden Allah'ın huzuruna girilmez. Bunlar, kırmızı ölüm, siyah ölüm, beyaz ölüm ve yeşil ölümdür. Kırmızı ölüm, nefsin kötü arzularına muhalefet etmektir. Siyah ölüm, insanların eziyetlerine tahammül etmektir. Beyaz ölüm, nefsi açlığa alıştırmaktır. Yeşil ölüm ise yamalı elbise giymektir. Yani nefsin kibrini kırmak ve benliğini yok etmektir."
Reklam
Hayırlı işlerde muvaffak olmak sadece yüce Allah'ın yardımı ile mümkündür 11.cilt
Hazreti peygamber Duha suresini okuyunca sonunda "Allahu Ekber" diyerek tekbir getirmiştir ..böylece bu surenin sonunda tekbir getirmek sünnet olmuştur.İmam Bezzi nin rivayetine göre Resûlullah efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu suresinin ve Nas suresine kadar diğer bütün surelerin sonunda tekbir getirilmesi emretmiştir.
Allah Teâlâ âriflere şöyle hitap eder: Ey ârif kullarım! Ben ihsanlarımı hiç kesmediğime göre nasıl oluyor da benden başkasına ümit bağlanıyor! Ben sizlere her türlü nimetleri yağdırıp dururken, nasıl oluyor da benden başkasına iltifat ediliyor, kalpler yöneliyor?
Sayfa 281 - Bakara sûresi 21-22 âyetlerin tasavvufî işaretleri
“Mal biriktirenler, hayatta iken (mânen) ölüdürler. Alimler ise zaman durdukça hayırla anılıp halkın içinde kalmaya devam ederler”.
Reklam
Kuldan istenen şey,sadece bir yönden Allah'a yönelmesi değil bütün yönleri ve halleriyle O'na yönelmesidir. Mesela bazıları zahirî ile Allah'a dönüp kalbini ihmal eder yahut kalbî ile Allah'a dönüp zahirini ihmal eder. Kuldan istenen bu değildir. Kuldan istenen batınini (kalbini) iman ve yakın nurlariyla, zahirini de ibadet ve taatle süslemesidir..
Kalbin dağılmasının ve huzurunun olmayışının sebebi,dünya sevgisidir. Hz peygamber (s.av) bu konuda şöyle buyurmuştur: " Kimin bütün derdi dünya olursa Allah onun işlerini dağıtır, gözünün önüne fakirliği kor; dünyadan da eline ,takdir edilenden fazla birşey geçmez. Kimin bütün derdi ahiret olursa Allah onun dağınık işlerini toplarlar,kalbine zenginlik verir, dünya da ona koşarak gelir.
Diğer bir hadiste ise şöyle buyurulmuştur: "Allah, kendisinden bir şey istemeyen kuluna kızar."
Müjde!
Bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur: "Allah'ın fazlından isteyin; şüphesiz Allah kendisinden bir şey istenilmesini sever."
Reklam
Bütün hayır, Allah'a kullukta ve Rabb'inin hükümlerine razı olmaktadır.
Bir velinin üstünlüğü...
Peygamberlerde olduğu gibi, velilerin makamlarında da birbirlerine göre üstünlük vardır. Fakat, "Şu veli şundan daha üstündür" gibi belli bir şahıs hakkında hüküm vermek uygun değildir. Bu, bir veliyi noksan görmeye kapı açar, o da insanı gıybete götürür. Hem üstünlük, yakînin çokluğu, temkin halinin sağlamlığı, tevhid nurları içinde yükselme ve Cenâb-ı Hakk'ın birliğine ilişkin sırlarda terakki etmeye bağlıdır. Yine bir velinin üstünlüğü, eliyle halkın hidayet bulması, manevi ihsan ve yardımının ortaya çıkmasıyla anlaşılır.
Beyzâvî der ki:
Kulun kendisinde takdir edilmeyen bir şeyi temenni etmesi kaderin hikmetine terstir. Kendisine çalışmakla elde edilmesi takdir edilen bir şeyi hiç çalışmadan istemek de bir tembelliktir ve nasibini zayi etmektir. (Peygamberlik, yüksek akıl, güzellik gibi) kula çalışmaksızın takdir edilen bir şeyi bende de olsun diye temenni etmek ise kendisinin gücü dışındaki imkansız bir şeyle meşgul olmak ve vaktini zayi etmektir.
Bir şeyi usulünce talep etmeden elde etmeyi arzulamak, dinen kötülenmiş bir durumdur.
İbn Abbâs'a göre Nisa suresi 32. Ayet tefsiri:
Cenâb-ı Hak buyuruyor ki: "Allah'ın, mirastan erkeğe kadının iki katını vermesi gibi, bazınıza diğerinden fazla verdiği şeyleri temenni etmeyin. Erkekler için kazandıklarından yani miras taksiminde elde edip sahip olduklarından bir pay vardır; kadınlar için de mirastan kazandıklarından az veya çok bir pay vardır. Öyleyse kadınlar Allah'ın kendilerine ayırdığı paya kanaat etsinler ve dinin hükümlerine itiraz etmesinler. Fakat siz Allah'ın lütfundan isteyin; o size miras dışında başka nimetler verir."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.