Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mahmud Erol Kılıç

Mahmud Erol KılıçHayatın Satır Araları yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.6/10
226 Kişi
1.089
Okunma
236
Beğeni
10,6bin
Görüntülenme

Mahmud Erol Kılıç Yorumları ve İncelemeleri

Mahmud Erol Kılıç yorumları ve incelemelerini, Mahmud Erol Kılıç kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Mahmud Erol Kılıç puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
176 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Tasavvufi okumalar yapan herkese önerilir. Kitap adını birebir yansıtıyor. Hayata dair her konuya tasavvufi bir bakışla, ananevi bir bakışla yaklaşıyor yazar. Dostluktan aileye; müzikten modaya kerbeladan nevruza birçok konunun satır aralarını okumanızı sağlıyor. Minik denemelerden oluşan kitap muazzam bakış açıları kazandırıyor. Madde ile mana arasında makası açan modernizm ve getirdikleri üzerinde düşünmenizi, gelenekten uzaklaşmanın kaybettirdiklerine dair hezeyanları dile getiriyor. Kısacası okuyunuz ve kütüphanenize kazandırınız.
Hayatın Satır Araları
Hayatın Satır AralarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2013270 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Önce söz vardı. Primo Verbum. Farklı dillerin ortak görüşüdür bu. Çünkü dil kendi imkânını bu ilk noktada bulmuştur. Nokta diyorum, çünkü bütün çizgiler bir tek noktanın çekirdeğinden sökün eder, dal, budak, çiçek ve meyve verir. Eğer Allah bir şey yaratmayı murad ettiyse, ona yönelmesi yeterlidir. Bu yöneliş “kün” emri olarak tezahür eder.
Sufi ve Şiir
Sufi ve ŞiirMahmud Erol Kılıç · İnsan Yayınları · 2004101 okunma
Reklam
336 syf.
9/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Tasavvufa Giriş - Mahmut Erol Kılıç
"Tasavvuftan Çıkış" diye bir eser basılır mı Türkiye için? Basılmalıdır. Peki, niçin? Ferdi, eşref-i mahlukat olarak gören kalmadığından olabilir mi acaba? Tasavvuftan çıkalı çok oldu kıymetli dostlarım. Yunus'un, Mevlana'nın ve daha nice mana ehlinin elini bıraktık. Çıldırmamak elde mi? 1940'lardan bu yana irfan pınarlarımızın çoğu yok oldu, neydi o irfan pınarları? Türk'ü Türk yapan o irfan pınarları neydi? Selçuklu ve de Osmanlı mirasından kalan entelektüel birikim.. Bu birikimin içindekilerden biri de Tasavvuftu. Bazı akl-ı evvellere sorarsanız, ilerlemeye mani olan dini yapılar olarak tarif edecekler. Bunlara sadece gülmek gerekir. O koca mirası ne uğruna çöpe attık: akılcılık uğruna.. Frenklerin rasyonalite dedikleri şey. Sonra onu, modernite denilen bir ekosistemin içine attık; ürettiğince tüketen, Tanrı ile irtibatı kesmiş, ilah yerine putlar edinmiş insan çıktı meydana: para, başarı, savaş... obje olmak! Kısaca nesneleşmiş insan çıktı ortaya! İşte tasavvuf, bu insan tipine harp ilan eden din felsefesinin adıdır. Mahmud Erol Kılıç, Tasavvufa Giriş adlı eseri ile neyi kaybettiğimizi gözler önüne seriyor. Okurken bunu fark ediyorsunuz. Bu kitaptan öğrendiğim şeyler şunlar oldu: Tasavvuf'un bir dünya görüşü olabilecek çapta olduğunu gösterdi bana, çünkü varlığın mahiyeti, bilginin mahiyeti ve evrenin mahiyeti hakkında tutarlı bir düşünce sistemi olduğunu gösterdi bana. Tasavvuf hakkında okuduğum ilk eser olmasına rağmen, hayran olmama yetti. 9/10 veriyorum. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Vesselam.
Tasavvufa Giriş
Tasavvufa GirişMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap Yayınları · 2012232 okunma
340 syf.
5/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Tasavvufta tasavvufa Giriş
Eseri temin etmek isteyen ve dolayısıyla içeriğine dair malumat arayan arkadaşlar için evvela eserin akademik bir eser olmadığını, atıflara ve belli bir sistematiğe sahip olmadığını belirtmek isterim. Zira eserin isminden böyle bir algı oluşuyor. Eser M. Erol hocanın konuşmalarında tutulan notlardan vücuda gelmiş ve yüksek çoğunlunu klasik
Tasavvufa Giriş
Tasavvufa GirişMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2012232 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç bu kitabında başta Müslümanlar olmak üzere düşünen ve gerçeği arayan tüm insanlara dört boyutlu bir yapıya sahip olan dinin/İslam’ın aslî ve nihaî amacını hatırlatıyor. Kaybolmaya yüz tutmuş bulunan Geleneğe sarılmanın ne kadar elzem olduğu konusunda son derece hayati bir ikazda bulunuyor ve şöyle sesleniyor: “Din çok boyutlu bir yapıdır. Dinin Hakikat boyutu onun esas ve kurucu yönüdür. Ancak toplumların geneline bakıldığında dinin bu metafizik yönünün ihmal edildiğini görüyoruz. (…) Dinimiz son yıllarda yaygın bir şekilde sosyo-politik bir olguya, bir protest slogana, siyasal ütopyalara, devlet yönetimi şeklinde telakki edilerek ideolojik bir fikre indirgenmiştir. (…) Dinin ve onun metafizik boyutu olan tasavvufun aslî ve nihai gayesi onu kendi hakikatine yani Allah’a ulaştırmaktır. Bir başka deyişle onu gerçek insan haline getirmektir. Din ve tasavvuf denilen şeyin ana gayesi Allah ile insan arasında daima mevcut bulunan irtibatı tesis etmektir. (…) Bunun da bir yolu, yöntemi vardır. Rabb ile kulu arasındaki irtibatı gösteren ve talim eden yolun adı tasavvuftur.”
Geleneğin Peşinde
Geleneğin PeşindeMahmud Erol Kılıç · Sufi kitap · 20244 okunma
198 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Âlimlerin Âlimi !
Dinler tarihi, Felsefe tarihi ve Bilim tarihi disiplinlerini krnolojik ve kaynak olarak geriye götürdüğümüzde, her üç sahanın kesiştiği bir ortak bir zaman üzerinde karşımıza çıkar “Hermes” figürü.Ortaçağ’da, zaman zaman Mısırlıların Thoth’u, Yahudilerin Uhnuh’u, eski İranlıların Hûşeng’i, zaman zaman da Müslümanların İdris’i(as) ile bir tutulmuş,
Hermesler Hermesi
Hermesler HermesiMahmud Erol Kılıç · Arkeoloji ve Sanat Yayınları · 201060 okunma
Reklam
176 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitap, hayatın içinden modern-güncel ile geçmiş-ananevî irtibatını kurarak günümüz meselelerine ışık olmanın gayesini taşır. Bunun da Anadolu'da hakim olan eski tasavvuf geleneği ile gerçekleşebileceğini ileri sürer. Fakat daha ilerisi için birşeyler söylemez. İlk bölümler biraz yüzeysel kalırken, sonlara doğru daha iyiydi diyebilirim. Yazarın daha önce "sufî ve şiir" kitabını okumuştum. O daha derinlikli bir kitaptı benim için. Bunu haricinde kapak tasarımı geleneksel islam sanatında çokça kullanılan geometrik desenlerdendir. Kitabın muhtevasıyla da uyumludur.
Hayatın Satır Araları
Hayatın Satır AralarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2013270 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Kitabın ortalarına yaklaştım fakat şunu söyleyebilirim ki başlangıç için ağır. Yani başlangıç bunun neresinde diyor insan kendi kendine. Çoğu yerde farsça, osmanlıca kelimeler var. O nedenle yavas yavas gidiyorum ve artık ruhun anladığı kadarıyla sindire sindire okumaya çalışıyorum. Biraz daha yalın bir dille yazılabilir miydi? - Neden olmasındı :) Tavsiye üzerine almıştım bu kitabı ama dediğim gibi, osmanlıca kelimelere çok hakim değilseniz, bir kez daha düşünün. Başka kitaplar da sipariş verdim umarım onlar da dil açısından beni bu kadar zorlamaz diye ümit ediyorum.
Tasavvufa Giriş
Tasavvufa GirişMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap Yayınları · 2012232 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Timaş Yayınları’nın bir kolu olan Sufi Kitap’tan çıkan eser, farklı zaman ve farklı kişilerle yapılan ve Mahmut Erol Hoca’nın tasavvuf, felsefe ve siyasete dair düşüncelerini muhtasar bir şekilde ifade ettiği söyleşilerden oluşuyor. Elbette kitap telif olmadığı için Hoca’nın üslubunu tanıma ve yakalama noktasında okuyucuya yeterli ipuçlarını vermeyebilir. Ancak zeki bir okur hocanın yüklü olduğu derdin ayırdına varacaktır. Şunu da belirtmem gerekiyor kitap ile hocanın üslubunun ayrıldığı en önemli nokta sanırım şiirler. Hoca ifade-i meramda sık sık şiire başvurduğu halde bu kitapta bu “huyu”nun yansımasını göremedim. Kitabın bir hülasası niteliğinde şu iktibası da şuracığa kaydedeyim: Aristo: “Kendini tanı, Rabbini tanırsın.” İslami versiyonu “Men arefe nefsehu, fekad arefe Rabbehu” yani “Kendini bil, Rabbini de bilirsin”. Veyahut Delf Mabedi’nin girişinde yazıldığı şekliyle “Noverim me, noverim te”. Hepsi aynı manadadır.
Anadolu'nun Ruhu
Anadolu'nun RuhuMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 201176 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Üsküdar ikindilerini çok severim. Kızılın iç kanaması artıp gökyüzünü erguvanın dip akıntıları kapladığında, akşamın kıyamı yaklaşmış demektir. Renklerin arasındaki muhayyel sınırlar, işgalci dakikaların karşılıklı taarruzuyla karşılıklı geçildiğinde segâh ezanlar okunmaya başlar. Bu dakikalarda mesela Çinili Camii’de iseniz ve abdestiniz varsa Sufi ve Sanat isimli kitabın söylediklerini çok farklı boyutlarda anlayabilirsiniz. Mabedin içinde ve dışında sizinle bütünleşip, ruhunuzu sınırlı bir zaman zarfında bedeninizden ayırıp başka bir âleme intikal ettirebilir. Segâh ezanla başlayan titreşimler, mavinin derinleşen sessizliğinde çinilerden size aksetmeye devam eder. Kuşakta yazılı ayetlerin manası sizi secdeye davet ederken, vakitsiz bir boşlukta sehl-i mümteni bir hendeseye göre asılı duran harfler size, yer çekiminin olmadığı asude bir iklimin eşiğini sunar. Duvarları, kubbesi, minaresi, mihrabı, minberi, bir şiirin vezni ve kafiyesi gibi birbirini tamamlar. “Sufi ve Sanat” isimli bu kitapta mimari, musiki, hat, şiir gibi konuların farklı açılardan ele alındığı makaleler ve konferans metinleri yer alıyor. Ben çok istifade ettim. İnanıyorum ki ilgi duyanlar da çok istifade edecektir. Çinili Camii’nin sadece çinili bir camii olmadığını, parçalarını bir bütün içerisinde değerlendirdiğimizde bambaşka bir şiirin matla beyiti olarak okunabileceği anlaşılacaktır. 22 Ocak 2017- Marmara İlahiyat – Üsküdar
Sufi ve Sanat
Sufi ve SanatMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 201536 okunma
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
105 günde okudu
şafak yazıları 1-2, mahmud erol kılıç
kitap, mahmud erol bey'in yenişafak gazetesindeki köşe yazılarının mecmuudur. tasavvuf ve tarikatlar tarihi, osmanlının tasavvuf anlayışı ve şeriat ilimleriyle tasavvuf dengesi, anadolu'yu mayalayan erenler hakkında kıymetli bilgiler ihtiva eden bir eser olmuş. şimdi, köşe yazısı malûm, her gün neredeyse birbirinden farklı konular hakkında
Şafak Yazıları
Şafak YazılarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 201715 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
24 Zilhicce Tasavvuf nedir?" "Bugünün insanına neler söyler?" "İnsanın özüne ve hakikate giden manevi eğitim nasıldır?" Hayatın Satır Araları, bu ve benzeri soruların cevaplarını arayanlarla hasbihal eden bir kitap. Özellikle Tasavvufi alanda okumalar yapanlara öneriyorum. Hayata dair her konuya tasavvufi bir bakışla, sufi bakışla anlatmaya çalışılmış. Modern zamanlardaki yaralara merhem tadında okunacak bir eser. Okuyacak olanlara istifadeli okumalar dilerim.
Hayatın Satır Araları
Hayatın Satır AralarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2013270 okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
·
51 günde okudu
Tasavvufa ilgi duyan, özellikle de eski eserleri okurken zorlanan yeni nesil insanlar için iyi bir başlangıç eser olabilir. Mahmud Erol Kılıç Beyi ilk kez okudum. Dili akıcı, bakış açısı aydın. Eserde bilgi; din, tarih, felsefe, fizik, kimya gibi bir çok ilim sentezlenerek aktarılmış. Ben çok feyz alarak okudum. Bir başucu kitabı özelliğinde. Herhangi bir sayfayı açıp dileğiniz satırdan okuma yapabilirsiniz, kopukluk yaşamayacaksınız çünkü kitap yazarın sohbetlerinden derleme şeklinde hazırlanmış.
Tasavvufa Giriş
Tasavvufa GirişMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap Yayınları · 2012232 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
Tasavvuf alanında takdir ettiğim yazarlardan birisidir.Hayatın Satır Araları adlı kitabında yazar tasavvufun hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatarak geçmişten günümüze bu kültüre sahip çıkmamız gerektiğini altını çiziyor.Madde yolculuğundan mana yolculuğuna geçişte tasavvuflu İslam modelinin önemini vurgulayarak insanın kendini bilmesinin önemini hoş bir anlatımla izah ediyor.
Hayatın Satır Araları
Hayatın Satır AralarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2013270 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Yazarımızı bu eseri ile tanıma fırsatım oldu.Kitap , modern zaman insanının çıkmaz ları ile sufi yolu aynı zamanda Anenevi bağlarla nasıl yol - yön bulacağımıza işaret ediyor Bu isaretlerde Anadolu bilgelerinden İslam tasavvuf öncülerinden alıntılar çiçek bahçesini andırdı.ve manevi iklimlerindeki hoş kokulara maruz kalmak ruhuma eşsiz meltem sundu yazarımızın üslubu ile.(.Nokta atışları ile dikkatimi çekti fakat kitabın bazı bölümlerinde tekrara düşülmüş.)diğer eserlerini okur muyum ? Nasipse evet .şimdiden bol istifadeli okumalar
Hayatın Satır Araları
Hayatın Satır AralarıMahmud Erol Kılıç · Sufi Kitap · 2013270 okunma
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.