Neriman Hesenzâde, Kazak bölgesinde, Poylu adlı bir demiryolu kasabasında doğdu. Babası Almehemmed bir demiryolu işçisidir.
İlk öğrenimini doğduğu kasabada, orta öğrenimini Ağstafa'da aldıktan sonra, Gence Devlet Pedegoji Enstitüsü'nün Filoloji Fakültesi'ne kaydolmuş ve 1953 yılında yüksek tahsilini tamamlamıştır,
1954-56 yıllarında orduda görev yapan N. Hesenzâde; 1957-61 yıllarında, Moskova'da, M. Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde okumuş, ikinci yüksekokul diplomasim buradan almıştır. Bakü'ye döndükten sonra, Baku Devlet Üniversitesi'nde araştırmacı olarak göreve başlamış, kısa bir zamanda "Azerbaycan-Ukrayna Edebi İlişkileri" konusunda tez hazırlamıştır.
N. Hesenzâde, çocuk ve gençlik edebiyatı ya-yınlarında redaktör, "Azerbaycan Gençleri" gazetesinde ve "Azerbaycan" dergisinde şube müdürü, yazarların "Edebiyat Fontu"nda yönetici, "Edebiyyat ve İncesenet" gazetesinde, sonra da "Edebiyyat" gazetesinde baş redaktör görevlerinde çalışmıştır. Halen "Matbuat ve İnformasiya" bakanının yardımcısıdır. Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nde edebiyat tarihi ve estetik tarihi üzerine seminerler vermiştir.
Şairin Bakü'de, Moskova'da, Tiflis'te olmak üzere; Azerbaycan, Rus, Gürcü dillerinde 26'dan fazla şiir ve nesir kitabı neşredilmiştir. "İmzalar "İmzalar İçinde", "Bütün Şerq Bilsin", "Kimin Suali Var", "Atabeyler" adlı manzum piyesleri Bakü'de, Moskova'da, Tiflis'te, Gence'de, Sumgayıl'da, Sekide, Mingeçevir'de sahneye konulmuştur.
Gazete ve dergilerde deneme yazıları ve Azerbaycan tarihinin bilinmeyen dönemlerine ait ilmi makaleleri de neşredilmiştir. Cephedeki olayları konu alan şiirleri "Bütün Milletlere", "Taleyin Töhvesi" adlı kitaplarda toplanmıştır.
Bir çok şiiri bestelenmiş bulunan şair ayrıca, O. T. Şevçenko, İ. Franko, L. Ukrainka, M. Şeyhzade, Nekrasov, G. Abaşidze, İ. Eradze gibi şairlerden tercümeler de yapmıştır.
Başlıca eserleri:
-Dostlar gözleyir meni, Bakı, 1956;
-Qız üreyi, Bakı, 1957;
-Yadına düşeceyem, Bakı, 1966;
-Zümrüd quşu, Bakı, 1973;
-Nabat xalanın çöreyi, Bakı, 1974;
-Qoca çobanın hekayesi, Bakı, 1979;
-Sen bağışladın, Bakı, 1979;
-Bir az möhlet isteyirem ömürden, Bakı, 1981;
-Fikir eleme, Bakı, 1982;
-Kimin suali var, Bakı, 1984.