Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Will Durant

Will DurantFelsefenin Öyküsü yazarı
Yazar
8.5/10
72 Kişi
270
Okunma
70
Beğeni
6,5bin
Görüntülenme

Will Durant Gönderileri

Will Durant kitaplarını, Will Durant sözleri ve alıntılarını, Will Durant yazarlarını, Will Durant yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölülerin hayatlarını devam ettirdiklerine inanılması —ki bu inanış ilkin rüyalarda teşekkül etmeğe başladı— öylesine kuvvetli idi ki, ilkel insanlar en harfi mânasıyle ölülerine mektup gönderdiler: bir aşiret reisi, böyle bir mektupta neler yazıldığını anlatmak için, mektubu özel olarak ulaştırılması için de kölenin kafasını kesti; ve şayet yazmayı unuttuğu noktalar oldu ise, kafası uçurulmuş bir diğer köleyi dipnot olarak ölüye gönderdi.
Sayfa 104
Goethe gibi o da, kişiyi eyleme götürmeyen bilgiyi hor görüyor: <<İnsanlar bilmelidir ki, insan hayatının sahnesinde, ancak tanrılarla melekler seyirci olabilirler.>>
Reklam
Kitaplarda: «Bilge kişilerle konuşuruz, eylem de budalalarla konuştumuz gibi.» Tabii, kitaplarımızı seçmeyi bilirsek. Yazının ünlü bir yerinde de şöyle der: Bazı kitaplar tatmak içindir, bazısı yutmak, bazısı da çiğnenip sindirilmek için.»
Nefret etmek; korktuğumuzu ve aşağı olduğumuzu kabul etmek demektir. Yeneceğimize güvendiğimiz bir düşmandan nefret etmeyiz.
“Kendini hor gören, kendini beğenmiş adamla hemen hemen birdir,” diyen Spinoza, her bilinçli erdem, gizli bir kötülüğü saklamak ya da düzeltmek için bir çabadır diyen psikanalistlerin sevdikleri bir kuramı, tek bir cümle içine sıkıştırmış oluyor. Spinoza, insanın kendisini hor görmesini sevmiyor ama, alçak gönüllülüğe tutkun; eylemle uyuşmayan gurura da karşı. Kendini beğenmişlik başkalarının canını sıkar, “kendini beğenmiş adam, başardığı büyük işleri anlatır, başkalarının yalnızca kötü yanlarından söz eder.” Yaptığı ve başardığı işleri ağzı açık dinleyecek, kendinden aşağı kimselerin karşısında büyük zevk duyar. Sonunda da, kendisini en çok övenlerin kurbanı olur. Çünkü “dalkavuklukla en çok aldanan, kendini beğenmiş kişidir.”
Bencilliği, insanın kendini kendini koruma içgüdüsünün zorunlu bir sonucu olarak görmektedir.
Reklam
Nesneleri bize zevk verdiği için istemeyiz, onları istediğimiz için bize zevk verirler; onları istememiz de istemek zorunda olduğumuzdandır. Dolayısıyla, özgür istem diye bir şey yoktur; sağ kalma zorunluğu içgüdüyü, içgüdü isteği, istek de düşünceyi ve eylemi belirler. “Zihnin kararları, türlü eğilimlere göre değişen isteklerden başka bir şey değildir.” “Zihinde salt ya da özgür istem yoktur; ama zihnin şu ya da bu şeyi istemesini belirleyen nedeni başka bir neden, bu nedeni de başka bir neden belirler; böylece sonsuza kadar gider.”
En son olarak da, “istem ile akıl bir ve aynı şeydir;” çünkü istek çağrışımlarının zenginliğiyle (ya da belki de karşıt fikirlerin olmayışı yüzünden) artık eyleme geçecek kadar uzun süre bilinçte kalmış olan bir fikirdir yalnızca.
Tanrı ne zihin ne de maddedir; dünyanın çifte tarihini meydana getiren zihinsel süreçler ve moleküler süreçler ile, bunların nedenleri ve yasaları Tanrı’dır.
Felsefedeki en büyük yanlışların kökü, insana ilişkin amaçları, ölçüleri ve beğenileri nesnel dünyaya yansıtmaktır.
Reklam
Tanrı, her şeydeki içsel nedendir, şeylerin dıştaki nedeni değildir. Derim ki, her şey Tanrı’nın içindedir; her şey Tanrı’nın içinde yaşar ve hareket eder.
Demek ki, yalnızca güç ve özgürlük, bilgidir. Sürekli olan tek mutluluk da; bilgi ardından koşmak ve anlamaktan zevk almaktır.
Bir inancın en usta savunucuları, o inancın en büyük düşmanlarıdır. Çünkü dirençleri kuşkuya yol açar ve zihni kışkırtır.
174 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Müslümanların Tarihini Yabancıların Gözüyle Okumak ..
Eser, Avrupa'nın en meşhur tarih araştırmacılarından Will Durant'ın (1885-1981), eşiyle birlikte kaleme aldığı büyük tarih ansiklopedisinin Müslümanlardan bahsettiği kısmının müstakil olarak kitaplaştırılmış halidir. İslam'ın çıkışından (M.S. 600) itibaren donuklaştığı 1700 yılına kadar olan süreci özet olarak sunmuş denilebilir. Yazar Durant, tarih serisinin tamamında uyguladığı metodu burada da uygular: Tarih anlatıcısı kimliğiyle, gerçekleşen olayları kronolojik olarak -en az seviyede yorumla- verir. Bu sebeple ne Müslümanları tam memnun edebildiğinden, ne de Batılıları memnun edebildiğinden bahseder. Okuma hızı yüksek birisi için bir günde bitirilebilir. Çok fazla bir katkısı olmasa da yabancı bir gözün bakış açısını anlamak isteyenler için faydalı olacağı kanaatindeyim.
İslam Medeniyeti
İslam MedeniyetiWill Durant · Elips Kitap · 200421 okunma
Bacon'ın Mağara Putları
Bacon’ın “Mağara Putları” diye adlandırdığı bir de ikinci sınıf yanlışlar var. “Çünkü herkesin, doğanın ışığını kırarak yansıtan, rengini değiştiren bir mağarası, bir ini vardır;” bu, insanın yaradılışı ve beslenişi tarafından ya da beden ve zihninin rûh hâli ya da durumu tarafından biçimlenen huyudur. Bazı zihinler, sözgelişi yaradılıştan analitiktir. Her yerde ayrılıklar görür. Bazı zihinlerse yaradılıştan sentetiktir. Her yerde benzerlikler görür. Böylece bir yanda bilimci ve ressam, öte yandaysa şair ve filozof vardır. Aynı şekilde, “bazı eğilimler eski şeylere sonsuz hayranlık gösterir, bazısı da yeniliğe kucağını açar. Pek az kişi ancak Doğru Orta’da durabilir. Ne eskilerin doğru kurduğu şeyleri bozarlar, ne de çağdaşların doğru yeniliklerini hor görürler.” Hakikat taraf tutmaz.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.