Felsefenin Öyküsü

1926
İz Yayıncılık
Orijinal Adı:
The Story of Philosophy

Felsefenin Öyküsü - (Pulitzer Ödüllü yazar)
2024 22. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 13:00
Amerikalı Pulitzer Ödülü sahibi aynı zamanda felsefeci ve tarihçi olan Will Durant, Felsefenin Öyküsü kitabını 1926 senesinde kaleme almıştır. Durant; Platon, Aristo, Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Herbert ve Nietzsche gibi felsefe tarihine adını altın harflerle yazdırmış büyük filozofların eserlerini, düşüncelerini ve hayatlarını başarılı bir üslupla ele almış olup her bölüm sonunda o filozof hakkında eleştirilerini de yapması kitaba ayrı bir değer kattığını düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında kendisi de zaten felsefeci olan Durant tüm filozofları tarafsızca değerlendirmiştir. Durant, ayrı ayrı bölümlerde incelediği her filozofun en güzel sözlerini, düşüncelerini herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir dille anlatmıştır. Bu kitap bana göre felsefeye giriş kitabı olarak da okunabilir. Kitap ne çok yüzeyseldir ne de çok derindir tam olması gerektiği gibidir ayrıca içeriği fazlasıyla tatmin edicidir. Bu kitaptan önce okuduğum Felsefenin Kısa Tarihi bu kitaba göre daha yüzeyseldi o kitapta 40 kadar filozof ele alındığı için her filozof ve düşünceleri biraz yüzeysel anlatılmıştı bu kitap ise 9 büyük filozofu anlattığı için fazlasıyla tatmin edici bir kitaptır. Şu ana kadar bir çok felsefecinin hayatını incelediğimde çoğunda ortak bir özellik olduğunu fark ettim. Çocukluklarında ya din eğitimi almışlar ya da daha sonra din konusunda derin çalışmaları olmuş. Batı dünyasındaki felsefecileri, DİN-BİLİM-FELSEFE eksenli bakış açıları kendilerini başarıya ulaştırdığını düşünüyorum. İslam dünyasındaki felsefeciler de konulara umarım çok yönlü bakabilirler. Kitap hakkında şu bilgiyi de vereyim, kitap 1926 senesinde ilk basıldığından bir kaç ay içinde 2 milyon adet
2021 25. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 23:29
Felsefenin Öyküsü başlığı akıcı ve tatmin edici bi üslupla yazılmasındandır diye düşünürüm. Platondan, Nietzsche’ye kadar on kadar filozoftan; yaşamları, eserleri ve felsefi çatışmalarını alıntılarlar desteklenerek anlatılmış güzel bi kitap. Kitapta yanlış olarak, deyim yerindeyse göze sokulacak sıklıkta “a” yerine “e” kullanılmış:)
2020 374. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2020 23:28
“Şiir gibi felsefe olur mu ?”derseniz size hemen bu kitabı salık veririm . Seçtiği filozofları inanılmaz güzel alıntılar ve yorumlarla anlatan çok güzel bir kitap . Yeni bir felsefe tarihi kitabı okuyorum ama oldukça yavan geldi bu kitaptan sonra . Felsefeyle ilgilenenlerin kütüphanesinde olmalı ... Bazı insanlar yazmalı bazı insanlar da okumalı .Will Durant kesinlikle birinci gruptan , bense seve seve ikinci gruptan olurum.
Felsefe
2026 29. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2026 10:14
Bu kitap bir felsefe tarihi gibi ama belli başlı filozofları sadece yazmış aslında. Bu nedenle muhtemelen Russell'ın eserini buna tercih ederdim Batı Felsefesi Tarihi Cilt 1 – ya da Ahmet Cevizci'nin Felsefe Tarihi ancak bunun daha kısa olması büyük bir avantaj. Platon, Aristoteles, Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Spencer, Nietzsche gibi bir dizi "anahtar" filozofa ayrılmış ana bölümler ve Bergson, Croce, Russell, Santayana, James ve Dewey hakkında daha kısa bölümler var. Ayrıca Comte, Hegel, Locke, Rousseau ve Hume'dan da bahsediyor. Ana bölümlerin yaklaşık elli sayfası, listelediğim anahtar filozoflara ayrılmış. Bu ilginç çünkü genellikle "hayatlarıyla" başlıyor, sonra "fikirlerine" geçiyor ve eleştiriyle bitiyor – ancak bu eleştiriler genellikle oldukça övgü dolu. Kitapda çok fazla bilinmeyen filozoflar da yer almış. Santayana gibi, bir diğeri de Dewey aynı zamanda sanırım yazarın hocasıymış da. Okunabilir.
2021 2. kitabı
Will Durant felsefeye yolculuk yapıyor. Batı felsefesinin kavram üretmiş filozoflarının ve düşüncelerinin izahı ve eleştirilerinden oluşan bu eser felsefeye giriş için hayli başarılı. Özellikle her filozof incelemesi sonunda eleştirimiz nedir diyerek izahlarda bulunması kıymetlidir. İyi okumalar...
2025 675. kitabı
1885-1981 arasında yaşamış Amerikalı felsefeci ve tarihçi WILL DURANT’ın yazdığı bu eser kendi alanında gerçekten çok çok değerli. Gereksiz ayrıntılardan ve tekrarlardan özenle kaçınmış ve anlatımındaki sadelik ile adeta açık yapılması gereken ameliyatı ,odaklanma ve el becerisiyle, kapalı yapabilen bir hekim sezgisiyle, doğalcılığıyla, felsefi derinliğiyle ve duyumsama yeteneğiyle düşünce tarihinin ve süreçlerinin kapılarını açmakta, aradaki zaman ve uzan perdesini kaldırarak düşüncenin nüvesini-tohumunu-fidesini ve meyvesini tümüyle kavrama imkanını sunmakta. Yargılar çok çarpıcı ve vurucu. Felsefenin gelişimini içselleştirmek ve geleceğe tutmak için bir perspektif kazanmak isteyen her bireyin okumasının gerekli olduğunu düşündüğüm bir kitap.

Will DurantYazar · 6 kitap
Ünlü felsefeci ve tarihçi. 1885'te Massachusetts'te (North Adams) doğdu. İlköğretimini St. Peters Academy'sinde aldı ve burada cizvit hocalardan okudu. Dinî tahsilin yanı sıra Darwin, Huxley, Spencer... gibi filozofların eserlerini burada tanıdı. New Jersey Seton Hall College'de Latince, Fransızca ve geometri okudu. Spinoza'nın ünlü Etika'sı üzerinde etütler yaptı. 1911'de Ferrer Modern School'da öğretmenliğe başladı. 1913'te evleneceği Ariel ile burada tanıştı. Daha sonra görevini bırakıp Columbia Üniversitesi'nde biyoloji, psikoloji ve felsefe okumaya karar verdi. Felsefe hocalarından biri, ünlü John Dewey idi. 1917'de Philosophy and the Social Problem adlı doktora tezini yazdı ve akabinde Columbia Üniversitesi'nde öğretmenliğe başladı. 1921'de Labor Temple School'un kuruluşuna öncülük etti. Burada verdiği dersler elinizde çevirisini tuttuğunuz ünlü The Story of Philosophy'nin hazırlık metinlerini oluşturdu. Kitap neşredildiğinde inanılmaz bir başarı kazandı ve birkaç ayda iki milyon nüsha sattı. Dünyanın çeşitli dillerine çevrilip yaygın biçimde tanındı. Hocalığı bırakıp kendisini medeniyet tarihi araştırmalarına hasretti. Bu arada çeşitli magazinlerde kaleme aldığı makalelerini The Mansions of Philosophy (1929; daha sonra The Pleasures of Philosophy adıyla neşredilecektir) adlı eserinde topladı. The Story of Civilization adlı devasa eseri onun başyapıtı sayılmakta olup (eserin yazımına katkıda bulunan eşi Ariel ile birlikte) kendisine Pulitzer Ödülü'nü kazandırmıştır. Heroes of History adlı bitmemiş eseri ölümünden iki yıl sonra el yazmaları arasında bulunmuş ve yayınlanmıştır. The Greatest Minds of All Time ise insanlığın düşünsel evrimini büyük düşünürler bazında irdelediği eseridir. Durant, aynı yıl kaybettiği eşinin ardından 1981 yılında öldü.