Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Adiyogi’s yogic mastery allowed him the pleasure of being internally drunk and completely aware, fully stoned and fully conscious, at every moment of his life. This, he reminds us, is possible for each one of us. We can generate our own peace and joy internally, without any external stimulus. The path of yoga makes us the masters of our own chemistry, the authors of our own bliss. Once we find access to our own inner intoxication without losing our stability, our lives become an exuberant expression of our joy, rather than a pursuit of happiness.
Mutsuz olan kişi, arzulara dalmaya hazırdır. Arzular, mutsuz zihnin mutluluk arama yoludur.
Sayfa 79 - OmegaKitabı yarım bıraktı
Reklam
Yoga means ‘union’. This means that you cannot separate the one who perceives from that which is perceived. Since the first yogi experienced the unity of existence, he has become one with ‘that which is not’. He is one with Shi-va, the ultimate emptiness. The two are not separate any more.
Bilişsel Dayanıklılık
Uzun bir süre, kesintisiz bir şekilde, kendine meydan okuyan nefs terbiyesi (tapas) yaklaşımları, cinsel feragat/oruç, bilgi ve inanç eşliğinde, üstelik doğru adanma ile uygulanırsa Çalışma/Uygulama güçlü ve sarsılmaz bir hâle gelir. Bu şu demektir, artık herhangi zihinsel bir dalgalanma ya da çalkantılı bilinçaltı zihinsel izlenimleri altında hedef kolaylıkla kaybolmaz, dağılmaz.
Meditasyonun Derin Hallerine Geçiş
Bağımlılık/tutunma zevk ve acı ile ilişkili iken; yanılsama cehaletten doğar. Bu işlevlerın tümünün durdurulması, dindirilmesi gerekmektedir. Eğer bunlar dindirilirse işte o zaman meditasyonun derin hâllerine geçiş yapılabilir.
Reklam
Samadhi
Yoga, Samadhi'dir. Samadhi meditasyonun en derinlikli aşamasıdır. Samadhi, zihinsel alanın bir özelliğidir.
Esaret ve Kurtuluş
"Esaretin” gerçek kaynağını anladığımız zaman “Kurtuluş” süreci daha da anlaşılır. Tüm erdem ve erdemsizlik aslında sadece Cehalet, Ayrıksı Benlik, Arzu, Tiksinme ya da Hayata Tutunmama'nın ürünüdür. Aynı zamanda geçmiş eylemlerin doğum, yaşam deneyimi vb. gibi meyvelerinin de oluşmasının ardında erdem ve erdemsizlik vardır. Tüm bu deneyimler acı ve hazzın ortaya çıkmasına neden olur, Benlik işte bunlara takılır kalır. Tüm kötülüğün kökü olan Cehalet, Ben'in Ben-Olmayandan zekâ ile ayırt edilmesiyle ortadan kalktığında o zaman kök-kötülüğü takip eden diğer tüm kötülükler de yok olur gider. Hiçbiri artık geriye kalmadığında, erdem de erdemsizlik de ortadan kalkar. Bu kötülükler henüz meyve vermemiş olan geçmiş karma'nın meyve vermesi için gerekli yardımcı unsurlardır. Dolayısıyla henüz filiz vermemiş olanlar etkisizleştirilir, meyve vermiş olanlar tüketilir, böylece artık Benlik'in deneyimlemesi gereken başka hiçbir şey kalmaz, işte bu noktada artık “özgürdür”, “kurtulmuştur”.
Yoga Yolcuları
Yoga yolcuları üç sınıfta incelenir: 1) Arurukşu: “tırmanmak isteyen”, 2) Yunjana: “uygulama ile hemhâl olmuş”, 3) Yogarudha, “Yoga'ya ermiş olan”. Her biri için gerekli yöntem ve yollar ayrı ayrı incelenir. Bhagavad Gita'da 6.4'te Yogarudha'nın şu şekilde tanımlandığını hatırlayabiliriz: “Yogarudha olan kişi artık hiçbir eyleme ya da hiçbir duyu nesnesine bağlanmaz; O, eylemlerinin tüm meyvelerini terk etmiş olandır. Bu en yüksek aşamaya varan kişi, gerekli öncül tüm evreleri önceki hayatında deneyimlemiş ve onları geçmiştir. Böylesi insanlar için gerekli olan tek şey düzenli Uygulama (Abhyâsa) ve Tutunmama'dır (Vairagya). Yoga'nın dışsal uygulamalarına ihtiyaçları yoktur. Yukarıda kastedilen “Uygulama”, “zihni sarsılmaz odaklanma hâline sabitlemeyebilme çalışmasıdır. Tutunmama ise geri kalan tüm dünya nesnelerine karşı “yeter” hissine sahip olmaktır, sadece arzusuzluk ya da bırakmak değildir, “yeter” hissidir. Arzusuzluk, tutunmama iki türde ortaya çıkabilir. Düşük formu nesnelerdeki eksikliği, yetersizliği görmek ile ortaya çıkabilirken, daha yüce olan biçimi nesnelere karşı kayıtsızlık ile gelir, onlarda istenmeyen bir nitelik olduğu için değil aksine onlar gerçek “ben” olmadığı içindir.
Karma ve Meditasyon
Kişi Biliş-İçeren Meditasyon aşamasına erdiğinde geçmiş Karma'larına ne olur? Eğer ki nihai Kurtuluş”ta ise o zaman bir seferde tüm eski Karma'ları silmiş mi demektir? Eğer silmediyse o zaman mükemmel Kurtuluş'a nasıl erer? Buna cevap Karma'nın türlerini bilmekte yatar ki Karma 3 çeşittir: 1) Prarabdha Karma, yani hâlihazırda
Reklam
Ağzımın tadı yoksa, hasta gibiysem, Boğazımda düğümleniyorsa lokma, Buluttan nem kapıyorsam, vara yoğa Alınıyorsam, geçimsiz ve işkilli, Yüzüm öfkeden karaya çalıyorsa, Denize bile iştahsız bakıyorsam, Hep bu boyu devrilesi bozuk düzen, Bu darağacı suratlı toplum.
Biz aklın güçlerini yoğunlaştırmanın bilgiye ulaşmanın tek yolu olduğunu iddia ediyoruz. Harici bilimde zihin konsantrasyonu bu dikkati dıştaki bir şey üzerinde toplamaktır; dahili bilimde ise zihin konsantrasyonu kişinin bu dikkati kendi içine doğru çekmesidir. Biz bu zihin konsantrasyonuna “Yoga” diyoruz.
"Güneş O'nu ifade edemez, ne ay ne de yıldızlar, şimşek O'nu ifade edemez, ne de ateş olarak bahsettiğimiz şey; O'nun aracılığıyla parlarlar."
"Hiç yara hissetmeyen yara izleriyle dalga geçer."
Tanrı'yı bu dünyada ya da ahirette mükafat ümidiyle sevmek güzeldir, fakat O'nu aşk için sevmek daha iyidir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.