126 syf.
10/10 puan verdi
Üç Tarz-ı Siyaset kitabı üç makalenin Latin harflerine çevrilmiş hali ve günümüz Türkçe'sine uyarlanmış hallerinden oluşuyor. İlk makale Yusuf Akçura'nın "Üç Tarz-ı Siyaset" makalesidir. Daha sonra Ali Kemal'in bu makaleye cevap olarak yazdığı "Cevâbımız", ardından da Ahmet Ferid'in "Cevâbımız" makalesine karşılık yazdığı "Bir mektup" makalesi yer alıyor. Üç makale de Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük akımlarını objektif bir şekilde anlatmaya çalışmıştır. Üç siyasi hareketi anlamak için Yusuf Akçura'nın makalesi yeterlidir lakin diğer makaleleri de okuduğumuz koşulda bu akımlara farklı bir taraftan bakmış oluruz ki bu da onları daha iyi yorumlamamızı sağlar.
Üç Tarzı Siyaset
Üç Tarzı SiyasetYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 20182,322 okunma
65 syf.
·
Puan vermedi
Eseri, Ord. Prof. Enver Ziya Karal’ın¹ ön sözü, Yusuf Akçura’nın² Üç Tarz-ı Siyaset’i³, Ali Kemal’in cevabımız yazısı⁴ ve Ahmet Ferit (Tek)’in⁵ mektubu⁶ olarak dört kısma ayırabiliriz. İlk kısımda Yusuf Akçura’nın yaşam öyküsü ve Üç Tarz-ı Siyaset’inden bahsedilir. Ord. Prof. Enver Ziya Karal’ın kaleme aldığı ön sözü, Yusuf Akçura’nın yaşam
Üç Tarz-ı Siyaset
Üç Tarz-ı SiyasetYusuf Akçura · Türk Tarih Kurumu · 20182,322 okunma
Reklam
"Üç Tarz-ı Siyaset" in yayımlanmasından yabancı memleketler siyaset yazarlarının Yusuf'u Türkçülük hareketinin önderi ve yayıcısı göstermeleri de, bu konular yanında yer alabilir.
Sayfa 13
Cumhuriyeti kuran kadronun Batılılaşma doğrultusunda belirlediği yeni siyaset anlayışı ve ulusal kimlik inşası; anti-İslam, anti-Osmanlı, anti-Sovyet (sosyalizm) temelinde yeni bir model olarak ortaya çıkmıştır. Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in Türkçülük tezlerinden beslenen kurucu kadronun inşa etmek istediği yeni ulusal kimlik politikası; Osmanlı’nın çok dinli, çok-etnikli yapısını korumayı da, Müslümanlarla ortak değerleri bir arada tutmayı da, Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar temelinde bir Türk birliği ülküsünü gerçekleştirmeyi de hedeflemiyordu (Karakaş, 2015: 172, 204). Cumhuri-etçi seçkinlerin hedefi Türkiye sınırları içerisinde resmi ideoloji tarafından belirlenmiş olan Anadolu Türklüğü temelinde homojen bir ulus oluşturmaktı. Ancak bu hedefin en büyük sıkıntısı, binlerce yıldır çok dinli ve etnikli bir yapıya sahip olan Anadolu coğrafyasının, homojen ve saf bir ulusal kimliğin oluşması için uygun bir zemin olmamasıydı.
Türkçülük fikri, yarım asır evvel nihâyet birkaç kişinin dimağ ve kalplerinde düşünceler, duygular ve emeller uyandıran, ara sıra dil ve kalemlerinden belirsiz ve çekingen bir surette çıkan bir nazariyeden ibaretti. Bu nazariye, o zamanlar muhîte o kadar gayr-ı munis idi ki taraftarı olanlar, onu pek açık söyleyip yazmaktan çekiniyorlardı. Halbuki Türkçülük fikri bugün tahakkuk etmiştir, vâkıalar hâlinde tecelli ediyor. Böyle büyük fikirleri tahakkuk ettirenlere beşeriyet dâhi ve kahraman der. Türk âleminde Türk idealini tahakkuk ettiren dâhî ve kahraman, Türkiye Devleti'nin bânîsi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurreisi Gâzî Mustafa Kemal Hazretleridir.
Sayfa 271Kitabı okudu
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Roman
Eser: Doğuda Bir Türk Ziya Gökalp Yazar: Alparslan Kar Yayınevi: Morena Yayınevi Sayfa: 128 Gönüldaşımız, kardeşimiz Alparslan Kar tarafından yazılan Doğuda Bir Türk Ziya Gökalp isimli eserini okuduk. Eser bir solukta okunacak bir eserdir. Eser yazarın kısa biyografisi ile başlamaktadır. Esere Prof.Dr.Nurullah Çetin ile Dr.Mustafa Levent Yener
Doğuda Bir Türk
Doğuda Bir TürkAlparslan Kar · Morena Yayınevi · 202011 okunma
Reklam
281 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.