Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fakat derunî, fikrî ve vicdanî sahalarda başarı, ancak düşünce sahasında yapılacak çalışmaların etkisiyle elde edilebilirdi.
Sayfa 22 - Kamer yayınlarıKitabı okudu
Akçura, age, s. 183-184
Akçura, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, başta 'Büyük Millet Meclisi Hükümeti' adıyla, sonra gerçek adıyla kurulması"nı Türk milliyetçiliği açısından Türkçülük idealinin gerçekleşmesi demek olduğunu ve "Mustafa Kemal'in rehberliği ve idaresi altında siyaseten tam hürriyet ve bağımsızlığın kazanıldığını" dile getirmiştir.
Reklam
Akçura, Türkçülüğün Tarihi, s.135
Rusya'daki gelişmeleri özellikle Türkçülük açısından değerlendiren Akçura, bu dönemin "siyasi sahada dahi milliyetçi, Türkçü hatta bütün Türkçü (Pantürkist) fikirlerin yayılması ve aşılanmasına hayli elverişli bir zemin" yarattığını yazmaktadır.
80 syf.
9/10 puan verdi
Bu kitap Türkçülük anayasıdır. Bugün bile herkesin anlayabileceği bir dille yazılması gerçekten takdire şayandır. Üç ana akımı incelemiştir. 1. Osmanlıcılık 2. İslamcılık 3. Türkçülük Bu üç başlığı incelemiş ve içlerinden en uygununun Türkçülük olduğunu görmüştür ve dile getirmiştir.
Üç Tarzı Siyaset
Üç Tarzı SiyasetYusuf Akçura · Kilit Yayınları · 20112,288 okunma
“Türklerin Birliği fikri” (Türkçülük)
Lakin asıl büyük fayda, dilleri ırkları, adetleri ve hatta ekseriyetin dinleri bile bir olan ve Asya kıtasının büyük bir kısmıyla Avrupa’nın doğu tarafına yayılmış bulunan Türklerin birleşmesine ve böylece diğer Türk milletler arasında, varlığını muhafaza edecek büyük çaplı siyasi bir milliyet oluşturmalarına hizmet edilecek ve işbu büyük kadroda Türk topluluklarının en kuvvetli, en ilerlemiş ve en medenileşmesi olduğu için Osmanlı Devleti en mühim rolü oynayacaktı.
Sayfa 96 - Ötüken yayınlarıKitabı okudu
126 syf.
10/10 puan verdi
Üç Tarz-ı Siyaset kitabı üç makalenin Latin harflerine çevrilmiş hali ve günümüz Türkçe'sine uyarlanmış hallerinden oluşuyor. İlk makale Yusuf Akçura'nın "Üç Tarz-ı Siyaset" makalesidir. Daha sonra Ali Kemal'in bu makaleye cevap olarak yazdığı "Cevâbımız", ardından da Ahmet Ferid'in "Cevâbımız" makalesine karşılık yazdığı "Bir mektup" makalesi yer alıyor. Üç makale de Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük akımlarını objektif bir şekilde anlatmaya çalışmıştır. Üç siyasi hareketi anlamak için Yusuf Akçura'nın makalesi yeterlidir lakin diğer makaleleri de okuduğumuz koşulda bu akımlara farklı bir taraftan bakmış oluruz ki bu da onları daha iyi yorumlamamızı sağlar.
Üç Tarzı Siyaset
Üç Tarzı SiyasetYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 20182,288 okunma
Reklam
65 syf.
·
Puan vermedi
Eseri, Ord. Prof. Enver Ziya Karal’ın¹ ön sözü, Yusuf Akçura’nın² Üç Tarz-ı Siyaset’i³, Ali Kemal’in cevabımız yazısı⁴ ve Ahmet Ferit (Tek)’in⁵ mektubu⁶ olarak dört kısma ayırabiliriz. İlk kısımda Yusuf Akçura’nın yaşam öyküsü ve Üç Tarz-ı Siyaset’inden bahsedilir. Ord. Prof. Enver Ziya Karal’ın kaleme aldığı ön sözü, Yusuf Akçura’nın yaşam
Üç Tarz-ı Siyaset
Üç Tarz-ı SiyasetYusuf Akçura · Türk Tarih Kurumu · 20182,288 okunma
"Üç Tarz-ı Siyaset" in yayımlanmasından yabancı memleketler siyaset yazarlarının Yusuf'u Türkçülük hareketinin önderi ve yayıcısı göstermeleri de, bu konular yanında yer alabilir.
Sayfa 13
Cumhuriyeti kuran kadronun Batılılaşma doğrultusunda belirlediği yeni siyaset anlayışı ve ulusal kimlik inşası; anti-İslam, anti-Osmanlı, anti-Sovyet (sosyalizm) temelinde yeni bir model olarak ortaya çıkmıştır. Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in Türkçülük tezlerinden beslenen kurucu kadronun inşa etmek istediği yeni ulusal kimlik politikası; Osmanlı’nın çok dinli, çok-etnikli yapısını korumayı da, Müslümanlarla ortak değerleri bir arada tutmayı da, Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar temelinde bir Türk birliği ülküsünü gerçekleştirmeyi de hedeflemiyordu (Karakaş, 2015: 172, 204). Cumhuri-etçi seçkinlerin hedefi Türkiye sınırları içerisinde resmi ideoloji tarafından belirlenmiş olan Anadolu Türklüğü temelinde homojen bir ulus oluşturmaktı. Ancak bu hedefin en büyük sıkıntısı, binlerce yıldır çok dinli ve etnikli bir yapıya sahip olan Anadolu coğrafyasının, homojen ve saf bir ulusal kimliğin oluşması için uygun bir zemin olmamasıydı.
330 öğeden 211 ile 220 arasındakiler gösteriliyor.