92 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Türkçülüğün manifestosu olarak kabul edilen kitabımız ağır bir dille yazılmış.İnce olduğuna bakmayın öyle bir çırpıda okunacak bir kitap değil.Okuduklarınız üzerine düşünmek,sindirmek gerek.Kitap 5 bölümden oluşuyor.Yusuf Akçura’nın hayatı ile başlıyor.Sonraki üç bölüm,Abdülhamit’e karşı çıkan Türk gazatesinde yayınlandığı gibi bölümlenmiş.Son iki
Üç Tarzı Siyaset
Üç Tarzı SiyasetYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 20182,322 okunma
202 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye'de türkçü-ırkçı ideolojinin doğuşunu ve günümüze değin geçirdiği evrimi aktarılmaktadır. Bu aktarımı türkçü ideologların çeşitli kaynaklarda sundukları düşüncelerinden yola çıkarak yapmaktadır. Daha çok araştırma niteliği taşıyan kitap çok fazla öznel bir üslup takınmamış. 3 bölüm ve bir sonuctan oluşan Kitap: Osmanlının son döneminde fransız ihtilaliyle ortaya çıkan ulusalcılık etkileri ve Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, ittiat ve terraki cemiyeti ile birlikte gelişen türkçülük düşüncesi; cumhuriyet döneminin özellikle 1930'lardan sonrasında Almanya nasyonalizmi ve İtalya faşizmi ile güç kazanan, dini dışlayan seküler türkçü-ırkçı ideolojileri; 1960'lardan itibaren din ile tekrardan yakınlaşarak ırkçılığı öteleyip milliyetçilik kisvesi altında, düşünce duvarını aşıp artık kitlesel örgütlenmelerle en güçlü dönemini yaşayan türkçülük/milliyetçilik akımı; son dönem ise 90lar ve sonrasında kürt sorunu ile başlayan milliyetçilik olarak bölümlendirilmiştir. İyi okumalar!
Kinimiz Dinimizdir
Kinimiz DinimizdirFatih Yaşlı · Yordam Kitap · 2014102 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Yusuf Akçura'nın 1908'de yazdığı, 1912'de yayınlanan kitabı Üç Tarz-ı Siyaset dönemin en çok tartışılan üç akımını ele alan bir makale. Çağdaşı olan pek çok düşünür gibi Akçura da ülkenin geleceği ile ilgili ortaya atılan çözüm önerilerini değerlendiriyor. Benim okuduğum Türk Tarih Kurumu basımında hem önsöz olarak hem de sonlarda makaleye yönelik eleştiri ve değerlendirmelerde bulunulmuş. Akçura makalesinde Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslamcılığın uygulanabilir olup olmadığını ele almış ve sonucunda "Osmanlı milleti teşkili Osmanlı ülkelerini şimdiki hudutlarıyla muhafaza için yegane çaredir." düşüncesine varmıştır. Osmanlı devleti ,İslamiyet ve Türkçülük için üç cemiyetin menfaatler müşterek midir? sorusuna yanıt arayan yazar, İslamiyetin menfaatleri tüm Türkler için ortak değildir çünkü sayıca az olsa da gayrimüslim Türkler de vardır; Türklerin menfaati de ortak değildir çünkü İslam toplumunda Türk olmayanlar da vardır diyerek geriye mevcut seçenekler arasında en uygunu olarak kalan Osmanlıcılığı seçiyor. Fakat bu seçim de nihai bir sonuç değil çünkü yazar makalesini "Müslümanlık, Türklük siyasetlerinden hangisi Osmanlı devleti için yararlı ve kabil-i tatbiktir?"şeklinde bitiyor. Keyifli okumalar.
Üç Tarzı Siyaset
Üç Tarzı SiyasetYusuf Akçura · Kilit Yayınları · 20112,322 okunma
Ancak, Atsız Mecmua’nın yayına başlamasını sadece basın-yayın sahasındaki bir vaka olarak görmek eksik bir tespit olacaktır. Bu durum Türk fikir hayatının da en önemli olaylarından biridir. Zira Atsız Mecmua yayınlanmamış olsaydı Ahmet Vefik Paşa, Şinasi, Mustafa Celâleddin Paşa gibi münevverler tarafından tohumu atılan; İsmail Bey Gaspıralı, Hüseyinzâde Ali Turan, Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp gibi birçok fikir adamı tarafından işlenerek belli bir seviyeye getirilen Türkçülük, “Turancı” olmak vasfını yitirecek ve devlet elinde, belki de, “Anadolu Milliyetçiliği”ne dönüşecekti
Atsız Mecmua Anadoluculuğu engellemkle Turancılığı diri tuttu
“Türkçü ve Köycü” olduğunu beyan eden Atsız Mecmua rejimin ve inkılâpların da yılmaz savunucusuydu. Bu dergi ayrıca, daha sonra rejime ve inkılâplara muhalif bir tavır sergileyecek olan Hüseyin Nihâl Atsız’ın öldüğü yıl olan 1975’e kadar devam ettireceği dergicilik faaliyetlerinin ilk halkası olma özelliği gösterecekti. Ancak, Atsız Mecmua’nın yayına başlamasını sadece basın-yayın sahasındaki bir vaka olarak görmek eksik bir tespit olacaktır. Bu durum Türk fikir hayatının da en önemli olaylarından biridir. Zira Atsız Mecmua yayınlanmamış olsaydı Ahmet Vefik Paşa, Şinasi, Mustafa Celâleddin Paşa gibi münevverler tarafından tohumu atılan; İsmail Bey Gaspıralı, Hüseyinzâde Ali Turan, Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp gibi birçok fikir adamı tarafından işlenerek belli bir seviyeye getirilen Türkçülük, “Turancı” olmak vasfını yitirecek ve devlet elinde, belki de, “Anadolu Milliyetçiliği”ne dönüşecekti.
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan üç önemli fikir akımından biri olan Türkçülük, Hüseyinzâde Ali Turan, Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura gibi fikir adamları tarafından işlenmiş, cumhuriyetin ilân edilmesiyle uygulama alanı bulmuştur. Mütareke yıllarının olumsuz koşulları, Atatürk devrindeki Türkçü politikalar ve çağın milliyetçi fikirlerinden etkilenen Hüseyin Nihâl Atsız tarafından ırkçı bir nitelik kazandırılan Türkçülük, bu cephesiyle, cumhuriyet devri fikir hareketleri arasında en tesirlilerinden biri olmasına rağmen çalışılmamış ve yeterli bilimsel ilgiyi görmemiştir.
Reklam
280 öğeden 221 ile 230 arasındakiler gösteriliyor.